Mocno pomarańczowa tarta

Obraz

Składniki

  • SPÓD
  • 250 g herbatników korzennych
  • 100 g roztopionego masła
    • MASA
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 pomarańcze obrane ze skórki

Przepis

Za pomocą blendera rozkruszamy herbatniki na pył. Dodajemy do nich skórkę z połowy pomarańczy oraz roztopione masło. Wszystko mieszamy. Formę do tarty natłuszczamy. Jej dno oraz boki wykładamy powstałą masą. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy ciasto.

Przepis

W tym wolnym czasie warto przygotować krem. Mikserem na wolnych obrotach, ubijamy kremówkę, aż będzie gęsta. Cukier ucieramy z serkiem mascarpone. Pod koniec ucierania, dodajemy sok z połowy pomarańczy. Następnie dodajemy ubitą wcześniej śmietanę kremówkę i wszystko jeszcze raz mieszamy. Tak gotowy krem równo rozprowadzamy na wychłodzony spód i wszystko chłodzimy w lodówce.
Obrane ze skórki pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Masło z cukrem rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej pomarańcze przez 10 minut po każdej stronie. Podsmażone pomarańcze wystudzamy.

Przepis

Schłodzone ciasto posypujemy przygotowanymi pomarańczami. Opcjonalnie można dodatkowo posypać tartę otartą skórką z pomarańczy.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć