Mleko skondensowane. Baza deserów i kremów

Mleko skondensowane ma wiele zastosowań i wspaniale smakuje. Możemy nim zabielić kawę albo dodać do herbaty, tworząc bawarkę. Na bazie mleka skondensowanego powstają przepyszne masy do deserów, sosy i polewy. Zobacz, jak jeszcze można je wykorzystać w kuchni, i jakie ma właściwości.

mleko skondensowaneMleko skondensowane może stanowić bazę do rozmaitych koktajli czy shake'ów
Źródło zdjęć: © adobe stock

Mleko skondensowane – jak powstaje?

Mleko skondensowane powstaje poprzez częściowe odparowanie wody z mleka krowiego i dodanie do niego cukru, który pozwala uzyskać odpowiedni smak i konsystencję produktu. Ten sposób produkcji wynalazł i opatentował Gail Borden w 1856 roku. Wtedy jednak nie dodawało się cukru do mleka skondensowanego, dzięki czemu uzyskiwano lepszą trwałość. Od tamtej pory mleko skondensowane zdążyło zawojować rynek. Na sklepowych pułkach można znaleźć mleko skondensowane w wersji puszkowanej, zamkniętej w kartonie albo w tubce. Można je spotkać również pod nazwą mleko zagęszczone.

Z powodzeniem możemy przygotować domowe mleko skondensowane, pozbawione sztucznych dodatków. W tym celu wystarczy zaopatrzyć się w mleko w proszku, kostkę masła, wodę i cukier, a wszystkie składniki ucierać, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Można również wybrać drogę wymagającą więcej czasu i cierpliwości, a mianowicie odparowywanie wody z mleka. Uzyskanie mleka skondensowanego w ten sposób wymaga jedynie zmieszania półtorej szklanki mleka krowiego z połową szklanki cukru. Składniki należy połączyć dokładnie, a następnie zagotować i pozostawić na ogniu tak długo, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Mleko skondensowane powinno mieć barwę kości słoniowej.

Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle

Mleko skondensowane – wartości odżywcze

Wydawać by się mogło, że mleko to mleko, więc w formie skondensowanej ma te same właściwości, co produkt wyjściowy. Nic bardziej mylnego. Mleko skondensowane jest co prawda dobrym źródłem wapnia i białka, ale zawiera aż 40 proc. tłuszczu, całkiem sporo cukru i domieszki różnych substancji.

Naturalny proces odparowywania wody z mleka jest dosyć długotrwały i kosztowny, dlatego producenci, chcąc uzyskać pożądaną gęstość mleka skondensowanego dosypują do niego zagęstniki i konserwanty, a te niczego pozytywnego nie wnoszą do naszej diety. Trzeba też uważać na zawartość cukru w mleku skondensowanym. Może on znacznie przekraczać nasze dzienne zapotrzebowanie. Pamiętajmy, że cukier jest dostarczamy do naszego organizmu pod różnymi postaciami, np. w pieczywie. Chcąc trzymać się zdrowego odżywiania, lepiej zrezygnować z dodatkowych źródeł cukru takich, jak np. mleko skondensowane.

Mleko skondensowane – zastosowanie w kuchni

Mleko skondensowane może stanowić bazę do rozmaitych koktajli czy shake'ów. Wystarczy dodać do niego owoce, wiórki kokosowe albo inne bakalie i zblendować. Dla uzyskania bardziej płynnej konsystencji możemy je rozcieńczyć. Mleko skondensowane jest tak smaczne i słodkie, że możemy dodawać je do małej czarnej albo herbaty, tworząc w ten sposób pyszną bawarkę. Z pomocą mleka skondensowanego z łatwością przygotujemy też rozmaite desery, lody, ciasta, masy i polewy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść