Trwa ładowanie...

Mleko skondensowane. Baza deserów i kremów

Mleko skondensowane ma wiele zastosowań i wspaniale smakuje. Możemy nim zabielić kawę albo dodać do herbaty, tworząc bawarkę. Na bazie mleka skondensowanego powstają przepyszne masy do deserów, sosy i polewy. Zobacz, jak jeszcze można je wykorzystać w kuchni, i jakie ma właściwości.

Mleko skondensowane może stanowić bazę do rozmaitych koktajli czy shake'ów Mleko skondensowane może stanowić bazę do rozmaitych koktajli czy shake'ów Źródło: adobe stock
d2y2uoy
d2y2uoy

Mleko skondensowane – jak powstaje?

Mleko skondensowane powstaje poprzez częściowe odparowanie wody z mleka krowiego i dodanie do niego cukru, który pozwala uzyskać odpowiedni smak i konsystencję produktu. Ten sposób produkcji wynalazł i opatentował Gail Borden w 1856 roku. Wtedy jednak nie dodawało się cukru do mleka skondensowanego, dzięki czemu uzyskiwano lepszą trwałość. Od tamtej pory mleko skondensowane zdążyło zawojować rynek. Na sklepowych pułkach można znaleźć mleko skondensowane w wersji puszkowanej, zamkniętej w kartonie albo w tubce. Można je spotkać również pod nazwą mleko zagęszczone.

Z powodzeniem możemy przygotować domowe mleko skondensowane, pozbawione sztucznych dodatków. W tym celu wystarczy zaopatrzyć się w mleko w proszku, kostkę masła, wodę i cukier, a wszystkie składniki ucierać, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Można również wybrać drogę wymagającą więcej czasu i cierpliwości, a mianowicie odparowywanie wody z mleka. Uzyskanie mleka skondensowanego w ten sposób wymaga jedynie zmieszania półtorej szklanki mleka krowiego z połową szklanki cukru. Składniki należy połączyć dokładnie, a następnie zagotować i pozostawić na ogniu tak długo, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Mleko skondensowane powinno mieć barwę kości słoniowej.

Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle

Mleko skondensowane – wartości odżywcze

Wydawać by się mogło, że mleko to mleko, więc w formie skondensowanej ma te same właściwości, co produkt wyjściowy. Nic bardziej mylnego. Mleko skondensowane jest co prawda dobrym źródłem wapnia i białka, ale zawiera aż 40 proc. tłuszczu, całkiem sporo cukru i domieszki różnych substancji.

d2y2uoy

Naturalny proces odparowywania wody z mleka jest dosyć długotrwały i kosztowny, dlatego producenci, chcąc uzyskać pożądaną gęstość mleka skondensowanego dosypują do niego zagęstniki i konserwanty, a te niczego pozytywnego nie wnoszą do naszej diety. Trzeba też uważać na zawartość cukru w mleku skondensowanym. Może on znacznie przekraczać nasze dzienne zapotrzebowanie. Pamiętajmy, że cukier jest dostarczamy do naszego organizmu pod różnymi postaciami, np. w pieczywie. Chcąc trzymać się zdrowego odżywiania, lepiej zrezygnować z dodatkowych źródeł cukru takich, jak np. mleko skondensowane.

Mleko skondensowane – zastosowanie w kuchni

Mleko skondensowane może stanowić bazę do rozmaitych koktajli czy shake'ów. Wystarczy dodać do niego owoce, wiórki kokosowe albo inne bakalie i zblendować. Dla uzyskania bardziej płynnej konsystencji możemy je rozcieńczyć. Mleko skondensowane jest tak smaczne i słodkie, że możemy dodawać je do małej czarnej albo herbaty, tworząc w ten sposób pyszną bawarkę. Z pomocą mleka skondensowanego z łatwością przygotujemy też rozmaite desery, lody, ciasta, masy i polewy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2y2uoy
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y2uoy
Więcej tematów