Mleko skondensowane. Baza deserów i kremów

Mleko skondensowane ma wiele zastosowań i wspaniale smakuje. Możemy nim zabielić kawę albo dodać do herbaty, tworząc bawarkę. Na bazie mleka skondensowanego powstają przepyszne masy do deserów, sosy i polewy. Zobacz, jak jeszcze można je wykorzystać w kuchni, i jakie ma właściwości.

mleko skondensowaneMleko skondensowane może stanowić bazę do rozmaitych koktajli czy shake'ów
Źródło zdjęć: © adobe stock

Mleko skondensowane – jak powstaje?

Mleko skondensowane powstaje poprzez częściowe odparowanie wody z mleka krowiego i dodanie do niego cukru, który pozwala uzyskać odpowiedni smak i konsystencję produktu. Ten sposób produkcji wynalazł i opatentował Gail Borden w 1856 roku. Wtedy jednak nie dodawało się cukru do mleka skondensowanego, dzięki czemu uzyskiwano lepszą trwałość. Od tamtej pory mleko skondensowane zdążyło zawojować rynek. Na sklepowych pułkach można znaleźć mleko skondensowane w wersji puszkowanej, zamkniętej w kartonie albo w tubce. Można je spotkać również pod nazwą mleko zagęszczone.

Z powodzeniem możemy przygotować domowe mleko skondensowane, pozbawione sztucznych dodatków. W tym celu wystarczy zaopatrzyć się w mleko w proszku, kostkę masła, wodę i cukier, a wszystkie składniki ucierać, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Można również wybrać drogę wymagającą więcej czasu i cierpliwości, a mianowicie odparowywanie wody z mleka. Uzyskanie mleka skondensowanego w ten sposób wymaga jedynie zmieszania półtorej szklanki mleka krowiego z połową szklanki cukru. Składniki należy połączyć dokładnie, a następnie zagotować i pozostawić na ogniu tak długo, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Mleko skondensowane powinno mieć barwę kości słoniowej.

Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle

Mleko skondensowane – wartości odżywcze

Wydawać by się mogło, że mleko to mleko, więc w formie skondensowanej ma te same właściwości, co produkt wyjściowy. Nic bardziej mylnego. Mleko skondensowane jest co prawda dobrym źródłem wapnia i białka, ale zawiera aż 40 proc. tłuszczu, całkiem sporo cukru i domieszki różnych substancji.

Naturalny proces odparowywania wody z mleka jest dosyć długotrwały i kosztowny, dlatego producenci, chcąc uzyskać pożądaną gęstość mleka skondensowanego dosypują do niego zagęstniki i konserwanty, a te niczego pozytywnego nie wnoszą do naszej diety. Trzeba też uważać na zawartość cukru w mleku skondensowanym. Może on znacznie przekraczać nasze dzienne zapotrzebowanie. Pamiętajmy, że cukier jest dostarczamy do naszego organizmu pod różnymi postaciami, np. w pieczywie. Chcąc trzymać się zdrowego odżywiania, lepiej zrezygnować z dodatkowych źródeł cukru takich, jak np. mleko skondensowane.

Mleko skondensowane – zastosowanie w kuchni

Mleko skondensowane może stanowić bazę do rozmaitych koktajli czy shake'ów. Wystarczy dodać do niego owoce, wiórki kokosowe albo inne bakalie i zblendować. Dla uzyskania bardziej płynnej konsystencji możemy je rozcieńczyć. Mleko skondensowane jest tak smaczne i słodkie, że możemy dodawać je do małej czarnej albo herbaty, tworząc w ten sposób pyszną bawarkę. Z pomocą mleka skondensowanego z łatwością przygotujemy też rozmaite desery, lody, ciasta, masy i polewy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie