Mleko skondensowane. Baza deserów i kremów

Mleko skondensowane ma wiele zastosowań i wspaniale smakuje. Możemy nim zabielić kawę albo dodać do herbaty, tworząc bawarkę. Na bazie mleka skondensowanego powstają przepyszne masy do deserów, sosy i polewy. Zobacz, jak jeszcze można je wykorzystać w kuchni, i jakie ma właściwości.

mleko skondensowaneMleko skondensowane może stanowić bazę do rozmaitych koktajli czy shake'ów
Źródło zdjęć: © adobe stock

Mleko skondensowane – jak powstaje?

Mleko skondensowane powstaje poprzez częściowe odparowanie wody z mleka krowiego i dodanie do niego cukru, który pozwala uzyskać odpowiedni smak i konsystencję produktu. Ten sposób produkcji wynalazł i opatentował Gail Borden w 1856 roku. Wtedy jednak nie dodawało się cukru do mleka skondensowanego, dzięki czemu uzyskiwano lepszą trwałość. Od tamtej pory mleko skondensowane zdążyło zawojować rynek. Na sklepowych pułkach można znaleźć mleko skondensowane w wersji puszkowanej, zamkniętej w kartonie albo w tubce. Można je spotkać również pod nazwą mleko zagęszczone.

Z powodzeniem możemy przygotować domowe mleko skondensowane, pozbawione sztucznych dodatków. W tym celu wystarczy zaopatrzyć się w mleko w proszku, kostkę masła, wodę i cukier, a wszystkie składniki ucierać, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Można również wybrać drogę wymagającą więcej czasu i cierpliwości, a mianowicie odparowywanie wody z mleka. Uzyskanie mleka skondensowanego w ten sposób wymaga jedynie zmieszania półtorej szklanki mleka krowiego z połową szklanki cukru. Składniki należy połączyć dokładnie, a następnie zagotować i pozostawić na ogniu tak długo, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Mleko skondensowane powinno mieć barwę kości słoniowej.

Sposoby na idealne naleśniki. Całe życie robisz je źle

Mleko skondensowane – wartości odżywcze

Wydawać by się mogło, że mleko to mleko, więc w formie skondensowanej ma te same właściwości, co produkt wyjściowy. Nic bardziej mylnego. Mleko skondensowane jest co prawda dobrym źródłem wapnia i białka, ale zawiera aż 40 proc. tłuszczu, całkiem sporo cukru i domieszki różnych substancji.

Naturalny proces odparowywania wody z mleka jest dosyć długotrwały i kosztowny, dlatego producenci, chcąc uzyskać pożądaną gęstość mleka skondensowanego dosypują do niego zagęstniki i konserwanty, a te niczego pozytywnego nie wnoszą do naszej diety. Trzeba też uważać na zawartość cukru w mleku skondensowanym. Może on znacznie przekraczać nasze dzienne zapotrzebowanie. Pamiętajmy, że cukier jest dostarczamy do naszego organizmu pod różnymi postaciami, np. w pieczywie. Chcąc trzymać się zdrowego odżywiania, lepiej zrezygnować z dodatkowych źródeł cukru takich, jak np. mleko skondensowane.

Mleko skondensowane – zastosowanie w kuchni

Mleko skondensowane może stanowić bazę do rozmaitych koktajli czy shake'ów. Wystarczy dodać do niego owoce, wiórki kokosowe albo inne bakalie i zblendować. Dla uzyskania bardziej płynnej konsystencji możemy je rozcieńczyć. Mleko skondensowane jest tak smaczne i słodkie, że możemy dodawać je do małej czarnej albo herbaty, tworząc w ten sposób pyszną bawarkę. Z pomocą mleka skondensowanego z łatwością przygotujemy też rozmaite desery, lody, ciasta, masy i polewy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm