Trwa ładowanie...

Czym zastąpić krowie mleko w diecie? Lista produktów

Nie wszyscy mogą pić krowie mleko. Nie tylko osoby uczulone na zawartą w nim laktozę, ale także te, które źle tolerują białko krowiego mleka, muszą unikać tego produktu. Nie znaczy to jednak, że muszą rezygnować z mleka w ogóle. Na rynku znajdziemy wiele zamienników dla mleka "prosto od krowy".

Zamienniki krowiego mlekaZamienniki krowiego mlekaŹródło: 123RF
d2y0ihl
d2y0ihl

Mleko kozie

Zacznijmy od mleka koziego, które jest uważane za jedno z najzdrowszych. Niektórym ciężko się przyzwyczaić do specyficznego smaku i zapachu tego mleka, ale cudowne właściwości rekompensują tę niedogodność. Choć mleko kozie zawiera laktozę, to jednak jest o wiele łatwiej strawne niż krowie. Znajdziemy w nim również wiele witamin i mikroelementów, które działają wzmacniająco na nasz organizm. Nie bez przyczyny w wielu krajach jest ono o znacznie popularniejsze od krowiego.

 Mleko sojowe

Mleka roślinne są bardzo popularnymi zamiennikami tych odzwierzęcych. Najbardziej znane jest mleko sojowe, które wytwarzane jest z nasion bogatej w białko i witaminy soi. Producenci jednak dodają do niego dodatkowe substancje, zawierające wapń czy witaminę D, by poprawić jego właściwości żywieniowe. To znakomity produkt dla alergików. Jest też polecane kobietom zawiera bowiem wiele fitoestrogenów, które poprawiają samopoczucie i łagodzą chociażby objawy menopauzy

Mleko migdałowe

Nasiona migdałów idealnie nadają się do produkcji kolejnego mleka roślinnego. Migdały trzeba zmielić, a powstałą w ten sposób masę zmiksować z wodą i odcedzić. To mleko zawiera bardzo dużo witaminy E, znakomitego antyoksydantu, oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest słodkie i ma przyjemny zapach, dlatego też polecane jest przede wszystkim dla dzieci, które mleka krowiego pić nie mogą.

Mleko ryżowe

Ugotowany ryż, zmieszany z wodą i specjalnymi enzymami daje nam kolejne mleko roślinne. Enzymy pomagają w przekształceniu zawartej w ryżu skrobi w cukry, które poprawiają stan przewodu pokarmowego. Do mleka ryżowego dodaje się również witaminę D i wapń. Niestety, jest to mleko dość kaloryczne, więc nie należ przesadzać z jego spożyciem.

d2y0ihl

Mleko kokosowe

Bardzo popularne w krajach Azji mleko kokosowe wyrabia się, jak sama nazwa wskazuje, z miąższu kokosa z dodatkiem wody. To mleko praktycznie nie zawiera białka, ale za to jest bogate w miedź, żelazo, cynk czy mangan – mikroelementy niezbędne dla naszego zdrowia. Zazwyczaj używa się go do przygotowywania sosów czy zup, ale można je pić również na surowo, choć smak jest lekko mdły.

Smacznego! Przepis na szakszukę z bakłażanem i cukinią

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2y0ihl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y0ihl
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj