Czym zastąpić krowie mleko w diecie? Lista produktów

Nie wszyscy mogą pić krowie mleko. Nie tylko osoby uczulone na zawartą w nim laktozę, ale także te, które źle tolerują białko krowiego mleka, muszą unikać tego produktu. Nie znaczy to jednak, że muszą rezygnować z mleka w ogóle. Na rynku znajdziemy wiele zamienników dla mleka "prosto od krowy".

MlekoZamienniki krowiego mleka
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Mleko kozie

Zacznijmy od mleka koziego, które jest uważane za jedno z najzdrowszych. Niektórym ciężko się przyzwyczaić do specyficznego smaku i zapachu tego mleka, ale cudowne właściwości rekompensują tę niedogodność. Choć mleko kozie zawiera laktozę, to jednak jest o wiele łatwiej strawne niż krowie. Znajdziemy w nim również wiele witamin i mikroelementów, które działają wzmacniająco na nasz organizm. Nie bez przyczyny w wielu krajach jest ono o znacznie popularniejsze od krowiego.

Mleko sojowe

Mleka roślinne są bardzo popularnymi zamiennikami tych odzwierzęcych. Najbardziej znane jest mleko sojowe, które wytwarzane jest z nasion bogatej w białko i witaminy soi. Producenci jednak dodają do niego dodatkowe substancje, zawierające wapń czy witaminę D, by poprawić jego właściwości żywieniowe. To znakomity produkt dla alergików. Jest też polecane kobietom zawiera bowiem wiele fitoestrogenów, które poprawiają samopoczucie i łagodzą chociażby objawy menopauzy

Mleko migdałowe

Nasiona migdałów idealnie nadają się do produkcji kolejnego mleka roślinnego. Migdały trzeba zmielić, a powstałą w ten sposób masę zmiksować z wodą i odcedzić. To mleko zawiera bardzo dużo witaminy E, znakomitego antyoksydantu, oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest słodkie i ma przyjemny zapach, dlatego też polecane jest przede wszystkim dla dzieci, które mleka krowiego pić nie mogą.

Mleko ryżowe

Ugotowany ryż, zmieszany z wodą i specjalnymi enzymami daje nam kolejne mleko roślinne. Enzymy pomagają w przekształceniu zawartej w ryżu skrobi w cukry, które poprawiają stan przewodu pokarmowego. Do mleka ryżowego dodaje się również witaminę D i wapń. Niestety, jest to mleko dość kaloryczne, więc nie należ przesadzać z jego spożyciem.

Mleko kokosowe

Bardzo popularne w krajach Azji mleko kokosowe wyrabia się, jak sama nazwa wskazuje, z miąższu kokosa z dodatkiem wody. To mleko praktycznie nie zawiera białka, ale za to jest bogate w miedź, żelazo, cynk czy mangan – mikroelementy niezbędne dla naszego zdrowia. Zazwyczaj używa się go do przygotowywania sosów czy zup, ale można je pić również na surowo, choć smak jest lekko mdły.

Smacznego! Przepis na szakszukę z bakłażanem i cukinią

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw