Mleczno-imbirowy napój na zdrowie

Imbir należy do grona produktów, które wykazują działanie prozdrowotne i łatwo wykorzystać je w przygotowaniu codziennych posiłków. To niezbędny dodatek do potraw kuchni tajskiej i mikstur na odporność.

Mleczno-imbirowy napój na zdrowie
Źródło zdjęć: © Fotolia

Imbir należy do grona produktów, które wykazują wyjątkowe działanie prozdrowotne i łatwo wykorzystać je w przygotowaniu codziennych posiłków. To niezbędny dodatek do potraw kuchni tajskiej i mikstur na odporność.

W składzie imbiru znajdziemy nie tylko gamę niezbędnych witamin (m.in. witaminę C, A, D czy z grupy B), ale również cenne olejki eteryczne. Do najważniejszych warto zaliczyć związki aktywne - gingerol, szogaol i zingeron. To one odpowiadają za charakterystyczny, palący smak imbiru, dzięki któremu potrawy z nim nabierają wyjątkowego aromatu. Ponadto naukowo udowodniono, że substancje te zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Najskuteczniejsze działanie ma świeżo stary korzeń imbiru. Można dodać go do rozgrzewającej zupy dyniowej, grzańca, a także herbaty. Smacznym i oryginalnym pomysłem będzie napój z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego. Niemniej ważny jest też dodatek kurkumy. Taka mieszanka pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału, zwalcza wirusy wywołujące przeziębienie i opryszczki, łagodzi ból mięśni oraz grypy. Ta bomba przeciwutleniaczy wzmacnia odporność, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym przy zwiększonej zachorowalności na grypę.

Składniki: 250 ml wody, 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, 1/4 łyżeczki kurkumy, 125 ml mleka kokosowego, 2 łyżki miodu organicznego.

Przygotowanie: wodę zagotować, dodać kurkumę i imbir. Zmniejszyć gaz i gotować 7-10 minut. Wlać mleko kokosowe i po chwili zdjąć z ognia. Dosłodzić miodem i wypić.

mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć