Mleczno-imbirowy napój na zdrowie

Imbir należy do grona produktów, które wykazują działanie prozdrowotne i łatwo wykorzystać je w przygotowaniu codziennych posiłków. To niezbędny dodatek do potraw kuchni tajskiej i mikstur na odporność.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Imbir należy do grona produktów, które wykazują wyjątkowe działanie prozdrowotne i łatwo wykorzystać je w przygotowaniu codziennych posiłków. To niezbędny dodatek do potraw kuchni tajskiej i mikstur na odporność.

W składzie imbiru znajdziemy nie tylko gamę niezbędnych witamin (m.in. witaminę C, A, D czy z grupy B), ale również cenne olejki eteryczne. Do najważniejszych warto zaliczyć związki aktywne - gingerol, szogaol i zingeron. To one odpowiadają za charakterystyczny, palący smak imbiru, dzięki któremu potrawy z nim nabierają wyjątkowego aromatu. Ponadto naukowo udowodniono, że substancje te zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Najskuteczniejsze działanie ma świeżo stary korzeń imbiru. Można dodać go do rozgrzewającej zupy dyniowej, grzańca, a także herbaty. Smacznym i oryginalnym pomysłem będzie napój z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego. Niemniej ważny jest też dodatek kurkumy. Taka mieszanka pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału, zwalcza wirusy wywołujące przeziębienie i opryszczki, łagodzi ból mięśni oraz grypy. Ta bomba przeciwutleniaczy wzmacnia odporność, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym przy zwiększonej zachorowalności na grypę.

Składniki: 250 ml wody, 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, 1/4 łyżeczki kurkumy, 125 ml mleka kokosowego, 2 łyżki miodu organicznego.

Przygotowanie: wodę zagotować, dodać kurkumę i imbir. Zmniejszyć gaz i gotować 7-10 minut. Wlać mleko kokosowe i po chwili zdjąć z ognia. Dosłodzić miodem i wypić.

mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację