Mleczno-imbirowy napój na zdrowie

Imbir należy do grona produktów, które wykazują działanie prozdrowotne i łatwo wykorzystać je w przygotowaniu codziennych posiłków. To niezbędny dodatek do potraw kuchni tajskiej i mikstur na odporność.

Mleczno-imbirowy napój na zdrowie
Źródło zdjęć: © Fotolia
SKOMENTUJ

Imbir należy do grona produktów, które wykazują wyjątkowe działanie prozdrowotne i łatwo wykorzystać je w przygotowaniu codziennych posiłków. To niezbędny dodatek do potraw kuchni tajskiej i mikstur na odporność.

W składzie imbiru znajdziemy nie tylko gamę niezbędnych witamin (m.in. witaminę C, A, D czy z grupy B), ale również cenne olejki eteryczne. Do najważniejszych warto zaliczyć związki aktywne - gingerol, szogaol i zingeron. To one odpowiadają za charakterystyczny, palący smak imbiru, dzięki któremu potrawy z nim nabierają wyjątkowego aromatu. Ponadto naukowo udowodniono, że substancje te zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Najskuteczniejsze działanie ma świeżo stary korzeń imbiru. Można dodać go do rozgrzewającej zupy dyniowej, grzańca, a także herbaty. Smacznym i oryginalnym pomysłem będzie napój z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego. Niemniej ważny jest też dodatek kurkumy. Taka mieszanka pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału, zwalcza wirusy wywołujące przeziębienie i opryszczki, łagodzi ból mięśni oraz grypy. Ta bomba przeciwutleniaczy wzmacnia odporność, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym przy zwiększonej zachorowalności na grypę.

Składniki: 250 ml wody, 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, 1/4 łyżeczki kurkumy, 125 ml mleka kokosowego, 2 łyżki miodu organicznego.

Przygotowanie: wodę zagotować, dodać kurkumę i imbir. Zmniejszyć gaz i gotować 7-10 minut. Wlać mleko kokosowe i po chwili zdjąć z ognia. Dosłodzić miodem i wypić.

mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich