Mleczno-imbirowy napój na zdrowie

Imbir należy do grona produktów, które wykazują działanie prozdrowotne i łatwo wykorzystać je w przygotowaniu codziennych posiłków. To niezbędny dodatek do potraw kuchni tajskiej i mikstur na odporność.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Imbir należy do grona produktów, które wykazują wyjątkowe działanie prozdrowotne i łatwo wykorzystać je w przygotowaniu codziennych posiłków. To niezbędny dodatek do potraw kuchni tajskiej i mikstur na odporność.

W składzie imbiru znajdziemy nie tylko gamę niezbędnych witamin (m.in. witaminę C, A, D czy z grupy B), ale również cenne olejki eteryczne. Do najważniejszych warto zaliczyć związki aktywne - gingerol, szogaol i zingeron. To one odpowiadają za charakterystyczny, palący smak imbiru, dzięki któremu potrawy z nim nabierają wyjątkowego aromatu. Ponadto naukowo udowodniono, że substancje te zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Najskuteczniejsze działanie ma świeżo stary korzeń imbiru. Można dodać go do rozgrzewającej zupy dyniowej, grzańca, a także herbaty. Smacznym i oryginalnym pomysłem będzie napój z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego. Niemniej ważny jest też dodatek kurkumy. Taka mieszanka pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału, zwalcza wirusy wywołujące przeziębienie i opryszczki, łagodzi ból mięśni oraz grypy. Ta bomba przeciwutleniaczy wzmacnia odporność, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym przy zwiększonej zachorowalności na grypę.

Składniki: 250 ml wody, 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, 1/4 łyżeczki kurkumy, 125 ml mleka kokosowego, 2 łyżki miodu organicznego.

Przygotowanie: wodę zagotować, dodać kurkumę i imbir. Zmniejszyć gaz i gotować 7-10 minut. Wlać mleko kokosowe i po chwili zdjąć z ognia. Dosłodzić miodem i wypić.

mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇