Trwa ładowanie...
03-12-2015 07:42

Mleczno-imbirowy napój na zdrowie

Imbir należy do grona produktów, które wykazują działanie prozdrowotne i łatwo wykorzystać je w przygotowaniu codziennych posiłków. To niezbędny dodatek do potraw kuchni tajskiej i mikstur na odporność.

Mleczno-imbirowy napój na zdrowieŹródło: Fotolia
d2e1hig
d2e1hig

Imbir należy do grona produktów, które wykazują wyjątkowe działanie prozdrowotne i łatwo wykorzystać je w przygotowaniu codziennych posiłków. To niezbędny dodatek do potraw kuchni tajskiej i mikstur na odporność.

W składzie imbiru znajdziemy nie tylko gamę niezbędnych witamin (m.in. witaminę C, A, D czy z grupy B), ale również cenne olejki eteryczne. Do najważniejszych warto zaliczyć związki aktywne - gingerol, szogaol i zingeron. To one odpowiadają za charakterystyczny, palący smak imbiru, dzięki któremu potrawy z nim nabierają wyjątkowego aromatu. Ponadto naukowo udowodniono, że substancje te zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Najskuteczniejsze działanie ma świeżo stary korzeń imbiru. Można dodać go do rozgrzewającej zupy dyniowej, grzańca, a także herbaty. Smacznym i oryginalnym pomysłem będzie napój z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego. Niemniej ważny jest też dodatek kurkumy. Taka mieszanka pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału, zwalcza wirusy wywołujące przeziębienie i opryszczki, łagodzi ból mięśni oraz grypy. Ta bomba przeciwutleniaczy wzmacnia odporność, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym przy zwiększonej zachorowalności na grypę.

Składniki: 250 ml wody, 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, 1/4 łyżeczki kurkumy, 125 ml mleka kokosowego, 2 łyżki miodu organicznego.

d2e1hig

Przygotowanie: wodę zagotować, dodać kurkumę i imbir. Zmniejszyć gaz i gotować 7-10 minut. Wlać mleko kokosowe i po chwili zdjąć z ognia. Dosłodzić miodem i wypić.

mp/WP Kuchnia

d2e1hig
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2e1hig
Więcej tematów