Mizeria z trzech składników. Najlepszy dodatek do obiadu

Kotlet mielony lub sadzone jajko, młode ziemniaczki z koperkiem i mizeria. Czy można sobie wyobrazić lepszy zestaw obiadowy w letni dzień? Smacznie, prosto i tanio. Mizeria to jeden z klasyków polskiej kuchni. Podpowiadamy jak ją przygotować, by wyszła idealna.

OgórkiNie ma znaczenia, który rodzaj ogórków wybierzesz – mizeria zarówno z tych gruntowych, jak i świeżych będzie smakowała wybornie
Źródło zdjęć: © pixabay.com
Katarzyna Gileta

Mizeria należy do jednych z ulubionych sałatek obiadowych. Przed lat była daniem ubogich. Jadali ją chłopi. Była tanią, pożywna i gasząca pragnienie potrawą, którą spożywano latem, kiedy ogórki były łatwo dostępne.

Mizeria to nic innego jak pokrojone w kostkę lub plasterki ogórki wymieszane z jogurtem naturalnym albo śmietaną. Do tego trochę soli, pieprzu i orzeźwiający, wprost idealny na lato dodatek do obiadu gotowy.

Mizerię klasycznie przygotowuje się z kwaśną śmietaną, jeśli jednak liczysz kalorie, wybierz gęsty jogurt. Mizerię doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać odrobinę cukru i soku z cytryny. W niektórych domach dodaje się cebulę lub szczypiorek. Kropką nad i może być koperek bądź natka pietruszki.

Tradycyjna mizeria. Najlepszy dodatek do obiadu

Mizeria jest gorzka - co zrobić?

Sposób, w jaki obierzesz ogórki, może mieć wpływ na smak mizerii. Świeżo zerwane w ogródku ogórki mogą być gorzkie. Odpowiedzialne za to są związki chemiczne nazywane cucurbitacins. Gromadzą się głównie w liściach i końcówkach rośliny. Jak pozbyć się goryczki, która może zepsuć mizerię?

Ogórki gruntowe obiera się od jaśniejszego końca do ciemniejszego (czyli od główki do ogonka). Nie ma nic gorszego niż rozprowadzenie gorzkiego smaku po całym ogórku. Dotyczy to oczywiście ogórków prosto z grządki, a nie tych z supermarketu, które nie zawierają goryczki.

Mizeria
© Pixabay

Mizeria - przepis

Składniki:

  • 2 ogórki
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do miski.
  • Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny, cukrem oraz solą i pieprzem.
  • Ponownie wymieszaj i włóż do lodówki na 15 minut. Po schłodzeniu smakuje idealnie.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥