Trwa ładowanie...

Mizeria z trzech składników. Najlepszy dodatek do obiadu

Kotlet mielony lub sadzone jajko, młode ziemniaczki z koperkiem i mizeria. Czy można sobie wyobrazić lepszy zestaw obiadowy w letni dzień? Smacznie, prosto i tanio. Mizeria to jeden z klasyków polskiej kuchni. Podpowiadamy jak ją przygotować, by wyszła idealna.

Nie ma znaczenia, który rodzaj ogórków wybierzesz – mizeria zarówno z tych gruntowych, jak i świeżych będzie smakowała wybornieNie ma znaczenia, który rodzaj ogórków wybierzesz – mizeria zarówno z tych gruntowych, jak i świeżych będzie smakowała wybornieŹródło: pixabay.com
d2hhaum
d2hhaum

Mizeria należy do jednych z ulubionych sałatek obiadowych. Przed lat była daniem ubogich. Jadali ją chłopi. Była tanią, pożywna i gasząca pragnienie potrawą, którą spożywano latem, kiedy ogórki były łatwo dostępne.

Mizeria to nic innego jak pokrojone w kostkę lub plasterki ogórki wymieszane z jogurtem naturalnym albo śmietaną. Do tego trochę soli, pieprzu i orzeźwiający, wprost idealny na lato dodatek do obiadu gotowy.

Mizerię klasycznie przygotowuje się z kwaśną śmietaną, jeśli jednak liczysz kalorie, wybierz gęsty jogurt. Mizerię doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać odrobinę cukru i soku z cytryny. W niektórych domach dodaje się cebulę lub szczypiorek. Kropką nad i może być koperek bądź natka pietruszki.

Tradycyjna mizeria. Najlepszy dodatek do obiadu

Mizeria jest gorzka - co zrobić?

Sposób, w jaki obierzesz ogórki, może mieć wpływ na smak mizerii. Świeżo zerwane w ogródku ogórki mogą być gorzkie. Odpowiedzialne za to są związki chemiczne nazywane cucurbitacins. Gromadzą się głównie w liściach i końcówkach rośliny. Jak pozbyć się goryczki, która może zepsuć mizerię?

d2hhaum

Ogórki gruntowe obiera się od jaśniejszego końca do ciemniejszego (czyli od główki do ogonka). Nie ma nic gorszego niż rozprowadzenie gorzkiego smaku po całym ogórku. Dotyczy to oczywiście ogórków prosto z grządki, a nie tych z supermarketu, które nie zawierają goryczki.

Mizeria Pixabay
Źródło: Pixabay

Mizeria - przepis

Składniki:

  • 2 ogórki
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do miski.
  • Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny, cukrem oraz solą i pieprzem.
  • Ponownie wymieszaj i włóż do lodówki na 15 minut. Po schłodzeniu smakuje idealnie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj