Trwa ładowanie...
d4os1vv

Mizeria z trzech składników. Najlepszy dodatek do obiadu

Kotlet mielony lub sadzone jajko, młode ziemniaczki z koperkiem i mizeria. Czy można sobie wyobrazić lepszy zestaw obiadowy w letni dzień? Smacznie, prosto i tanio. Mizeria to jeden z klasyków polskiej kuchni. Podpowiadamy jak ją przygotować, by wyszła idealna.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Nie ma znaczenia, który rodzaj ogórków wybierzesz – mizeria zarówno z tych gruntowych, jak i świeżych będzie smakowała wybornie
Nie ma znaczenia, który rodzaj ogórków wybierzesz – mizeria zarówno z tych gruntowych, jak i świeżych będzie smakowała wybornie (pixabay.com)
d4os1vv

Mizeria należy do jednych z ulubionych sałatek obiadowych. Przed lat była daniem ubogich. Jadali ją chłopi. Była tanią, pożywna i gasząca pragnienie potrawą, którą spożywano latem, kiedy ogórki były łatwo dostępne.

Mizeria to nic innego jak pokrojone w kostkę lub plasterki ogórki wymieszane z jogurtem naturalnym albo śmietaną. Do tego trochę soli, pieprzu i orzeźwiający, wprost idealny na lato dodatek do obiadu gotowy.

Mizerię klasycznie przygotowuje się z kwaśną śmietaną, jeśli jednak liczysz kalorie, wybierz gęsty jogurt. Mizerię doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać odrobinę cukru i soku z cytryny. W niektórych domach dodaje się cebulę lub szczypiorek. Kropką nad i może być koperek bądź natka pietruszki.

d4os1vv

Tradycyjna mizeria. Najlepszy dodatek do obiadu

Mizeria jest gorzka - co zrobić?

Sposób, w jaki obierzesz ogórki, może mieć wpływ na smak mizerii. Świeżo zerwane w ogródku ogórki mogą być gorzkie. Odpowiedzialne za to są związki chemiczne nazywane cucurbitacins. Gromadzą się głównie w liściach i końcówkach rośliny. Jak pozbyć się goryczki, która może zepsuć mizerię?

d4os1vv

Ogórki gruntowe obiera się od jaśniejszego końca do ciemniejszego (czyli od główki do ogonka). Nie ma nic gorszego niż rozprowadzenie gorzkiego smaku po całym ogórku. Dotyczy to oczywiście ogórków prosto z grządki, a nie tych z supermarketu, które nie zawierają goryczki.

Pixabay

Mizeria - przepis

Składniki:

- 2 ogórki

d4os1vv

- 4 łyżki śmietany 18 proc.

- 1 łyżeczka cukru

- łyżeczka soku z cytryny

- sól i pieprz

d4os1vv

Przygotowanie:

- Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do miski.

- Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny, cukrem oraz solą i pieprzem.

- Ponownie wymieszaj i włóż do lodówki na 15 minut. Po schłodzeniu smakuje idealnie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4os1vv

Podziel się opinią

Share

d4os1vv

d4os1vv