Mity o alergii pokarmowej

Pierwsze skojarzenia: małe dzieci i mleko. Upraszczanie zasięgu występowania uczulenia pokarmowego jest jednak dużym błędem, bo w przypadku tej choroby nie obowiązują żadne sztywne reguły. Lepiej więc pozbyć się złudzeń i do diagnozowania alergii przystąpić bez przyjętych z góry założeń.

Obraz

/ 101. Dzieci są najbardziej zagrożone

Obraz
© Jupiterimages.com

Na alergię zapadają niemowlęta, małe dzieci, nastolatki, osoby dojrzałe oraz starsze. Dolegliwość ta może wystąpić, a także nasilić się lub zakończyć w każdym wieku, niezależnie od tego, czy równolegle występują inne uczulenia, czy osoba, która nagle zachorowała, była przedtem całkowicie zdrowa.

/ 102. Nie istnieją wiarygodne testy

Obraz
© Jupiterimages.com

Najskuteczniejszą metodą sprawdzania, czy i ewentualnie na co jesteśmy uczuleni, wciąż pozostaje eksperyment - czyli zjedzenie konkretnego produktu, a następnie oczekiwanie na reakcję. Badania krwi pozwalają jednak wykryć białka, które nasz organizm traktuje jako chorobę. Na przykład reakcja dodatnia na profilinę pozwala założyć, że jesteśmy uczuleni nie tylko na pyłki brzozy i leszczyny, ale również na jabłka, kiwi, orzechy oraz seler.

/ 103. Dieta niskoalergiczna

Obraz
© Jupiterimages.com

Kobietom w ciąży i małym dzieciom zaleca się nieraz dietę rzekomo profilaktyczną, zmniejszającą ryzyko wystąpienia alergii. Rozpiętość składników, na jakie można być uczulonym, jest jednak tak duża, że jedynym skutecznym środkiem zapobiegawczym jest zaprzestanie jedzenia w ogóle. Konkretna dieta ma sens wyłącznie wtedy, gdy znamy konkretny alergen i chcemy go wyeliminować.

/ 104. Ryzykowne mleko i bezpieczne warzywa

Obraz
© Jupiterimages.com

Białko - czyli składnik wywołujący objawy alergii - kojarzy się z mlekiem, które nawet przez wielu lekarzy odruchowo uznawane jest za podstawowy alergen. Praktyka pokazuje jednak, że równie często uczuleni jesteśmy na przykład na marchew albo jabłko. Jest to kwestia całkowicie indywidualna i należy po prostu obserwować skutki zjedzenia danego produktu, zamiast przy pierwszych objawach eliminować mleko jako głównego podejrzanego, a jeść warzywa i owoce, które wydają nam się bezpieczniejsze.

/ 105. Objawy pojawiają się szybko

Obraz
© Jupiterimages.com

Nieraz wychodzimy z założenia, że skoro bezpośrednio po zjedzeniu danego pokarmu nie wystąpiły żadne niepokojące objawy, z pewnością jest on bezpieczny. W rzeczywistości katar, wypryski na skórze, biegunka, wymioty czy trudności w oddychaniu mogą pojawić się po kilku, a nawet kilkunastu godzinach. Dlatego przy podejrzeniu alergii zaleca się wprowadzanie nowych składników pojedynczo, by móc dokładnie obserwować reakcje organizmu.

/ 106. Mleko sojowe zamiast krowiego

Obraz
© sxc.hu

Zwłaszcza dzieciom koniecznie chcemy podawać mleko. Jakiekolwiek. Skoro krowie szkodzi, próbujemy sojowego albo koziego, nie wiedząc, że ono również może wywoływać reakcje uczuleniowe. W przypadku niemowląt zdecydowanie lepiej zacząć od mieszanek hipoalergicznych (czyli takich, w których łańcuchy białek zostały rozbite), a u starszych dzieci na razie w ogóle zrezygnować z podawania mleka.

/ 107. Alergen zakazany na zawsze

Obraz
© Jupiterimages.com

Niekoniecznie. Nasz organizm codziennie się zmienia i chorobliwa reakcja obronna na dany składnik pożywienia może po prostu sama z siebie ustąpić. Oczywiście testowanie potrawy, która wywołuje u nas zagrażające życiu duszności, to głupota - w tak ekstremalnym przypadku należy po prostu na zawsze zrezygnować z konkretnego produktu. Jednak gdy symptomem uczulenia jest na przykład łagodna wysypka albo nudności, można spokojnie próbować jej w przyszłości i jeśli objawy nie wystąpią, z powrotem włączyć ją do menu.

/ 108. Uczuleni na mleko nie powinni go spożywać pod żadną postacią

Obraz
© sxc.hu

Zwykle nie ma żadnych przeciwwskazań. Nawet osoby ze stosunkowo silną reakcją alergiczną najczęściej bez problemu tolerują przetwory mleka, takie jak maślanki, jogurty czy białe sery. Nawet podgrzanie mleka do wysokiej temperatury nieraz pozwala je przyjąć bez kłopotów. To samo dotyczy zresztą jajek - po ugotowaniu czy usmażeniu są znacznie mniej alergogenne.

/ 109. Katar nie jest objawem alergii pokarmowej

Obraz
© flickr.com/neaners/cc 2.0/at

Choć zwykle wiązany jest z alergią wziewną, katar często bywa symptomem nietolerancji danego pokarmu. Łzawienie, opuchnięta śluzówka nosa, duszności - wszystko to jest spowodowane ogólną reakcją obronną organizmu, a nie ściśle wdychaniem pyłków czy oparów. Potwierdzają to badania, które właściwie nie rozróżniają alergii pokarmowej, wziewnej oraz kontaktowej jako oddzielnych chorób. Jest to ta sama przypadłość, różnica polega jedynie na sposobie kontaktu z alergenem.

10 / 1010. Glutaminian sodu może uczulać

Obraz
© Jupiterimages.com

Wbrew powszechnemu przekonaniu ta substancja często stosowana w chemii spożywczej w ogóle nie uczula - tj. nie wywołuje objawów rzeczywistej alergii, nie skłania organizmu do produkcji przeciwciał. Jedynie czasami powoduje nietolerancję, choć zdarza się to raczej rzadko.

mb

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia