Miód - czy wiemy, który jest najlepszy?

Ma właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne, do tego wspaniale smakuje. Jak jednak odróżnić prawdziwy miód pszczeli od sztucznego? Czym kierować się przy zakupie?

Miód - czy wiemy, który jest najlepszy?
Źródło zdjęć: © 123RF
13

Produkcja kilograma miodu wymaga od pszczół ok. 60 tys. wylotów po nektar, podczas których siadają na 12 mln kwiatów. By uzyskać pół kilograma substancji, owady pokonują drogę odpowiadającą dwóm okrążeniom wokół Ziemi. Jedna pszczoła wytwarza w ciągu swojego życia łyżeczkę miodu, a kilogram słodkiego przysmaku to wynik pracy całego życia ok. 350-400 jej towarzyszek.

- W ocenie jakości miodu pomoże nam etykieta. Produkt ten jest zdatny do spożycia przez trzy lata od daty produkcji. Jeśli pozostał rok, a on nadal nie skrystalizował, na pewno jest to miód sztuczny. Prawdziwy po kilku tygodniach się krystalizuje - mówi serwisowi infoWire.pl Ewelina Gleń, dietetyk z kliniki Psychomedic.pl.

Poza terminem ważności istotny jest skład. Jeśli na słoiku zawarto informację, że produkt to mieszanka miodów wyprodukowana w krajach Unii Europejskiej, lepiej go nie kupować. Korzystniej będzie skontaktować się z rodzimym, zaufanym wytwórcą i zainwestować w polski, sprawdzony wyrób.

To, który gatunek miodu jest najsmaczniejszy, jest kwestią gustu. Najzdrowsze są te ciemniejsze, ponieważ mają więcej składników mineralnych.

infoWire.pl/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki