Mini naleśniki po holendersku
Mini naleśniki to doskonały pomysł na śniadanie, podwieczorek lub kolację. W Holandii są podawane z cukrem pudrem. - U mnie najczęściej ze świeżymi owocami, jogurtem lub polane miodem. Do ich smażenia używa się specjalnej patelni z wgłębieniami. Można jedna poradzić sobie doskonale bez niej. Wylewamy na zwykłą patelnię małe okrągłe placuszki w odpowiedniej odległości, aby się nie sklejały. Najlepiej smakują podane na ciepło - pisze autorka bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka drożdży w proszku,
- szczypta soli,
- olej lub masło
1. Mąkę wsypać do miseczki, zrobić dołek pośrodku. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, wymieszać i wlać do miski z mąką.
2. Jajka roztrzepać z cukrem waniliowym, dodać do mąki z drożdżami, dodać szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
3. Patelnię nasmarować masłem lub oliwą, dobrze rozgrzać. 4. Na patelnię wylewać małe placuszki i smażyć na złoty kolor po dwóch stronach. Podawać z jogurtem, owocami lub według uznania.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze