Mini naleśniki po holendersku
Mini naleśniki to doskonały pomysł na śniadanie, podwieczorek lub kolację. W Holandii są podawane z cukrem pudrem. - U mnie najczęściej ze świeżymi owocami, jogurtem lub polane miodem. Do ich smażenia używa się specjalnej patelni z wgłębieniami. Można jedna poradzić sobie doskonale bez niej. Wylewamy na zwykłą patelnię małe okrągłe placuszki w odpowiedniej odległości, aby się nie sklejały. Najlepiej smakują podane na ciepło - pisze autorka bloga "Gotuj ze mną".
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka drożdży w proszku,
- szczypta soli,
- olej lub masło
Przepis
1. Mąkę wsypać do miseczki, zrobić dołek pośrodku. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, wymieszać i wlać do miski z mąką.
2. Jajka roztrzepać z cukrem waniliowym, dodać do mąki z drożdżami, dodać szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
3. Patelnię nasmarować masłem lub oliwą, dobrze rozgrzać. 4. Na patelnię wylewać małe placuszki i smażyć na złoty kolor po dwóch stronach. Podawać z jogurtem, owocami lub według uznania.