Trwa ładowanie...
d1lkp1m
d1lkp1m

Mini naleśniki po holendersku

Przepis

Mini naleśniki to doskonały pomysł na śniadanie, podwieczorek lub kolację. W Holandii są podawane z cukrem pudrem. - U mnie najczęściej ze świeżymi owocami, jogurtem lub polane miodem. Do ich smażenia używa się specjalnej patelni z wgłębieniami. Można jedna poradzić sobie doskonale bez niej. Wylewamy na zwykłą patelnię małe okrągłe placuszki w odpowiedniej odległości, aby się nie sklejały. Najlepiej smakują podane na ciepło - pisze autorka bloga "Gotuj ze mną".

3.0
(2 głosy)
Oceń:
d1lkp1m
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Okazja:
Mini naleśniki po holendersku
Gotuj ze mną
Mini naleśniki po holendersku
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku,
  • szczypta soli,
  • olej lub masło
Przepis

1. Mąkę wsypać do miseczki, zrobić dołek pośrodku. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, wymieszać i wlać do miski z mąką.
2. Jajka roztrzepać z cukrem waniliowym, dodać do mąki z drożdżami, dodać szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
3. Patelnię nasmarować masłem lub oliwą, dobrze rozgrzać. 4. Na patelnię wylewać małe placuszki i smażyć na złoty kolor po dwóch stronach. Podawać z jogurtem, owocami lub według uznania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Mini naleśniki po holendersku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1lkp1m

Podziel się opinią

3
Share
d1lkp1m
d1lkp1m

d1lkp1m
d1lkp1m
d1lkp1m