Miętowe naleśniki z truskawkami

Adam Kozanecki przygotował aromatyczne potrawy z dodatkiem ziołowych naparów.

Mięta i truskawki - to połączenie wodzi na pokuszenie. Adam Kozanecki przygotował aromatyczne potrawy z dodatkiem ziołowych naparów. Na stole pojawiły się między innymi miętowe naleśniki z zatopionymi truskawkami.

Deserowe miętowe naleśniki z zatopionymi truskawkami
Składniki:
3 jajka
100 g mąki opcjonalnie więcej, gdyby ciasto było za rzadkie
150 ml mleka
150 ml intensywnego naparu miętowego
Szczypta soli
Szczypta cukru
Cukier puder
1 kg truskawek
50 ml koniaku
Masło klarowane

Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, napar miętowy, szczyptę soli, szczyptę cukru, dodajemy mąkę, ciągle mieszając, tak aby uzyskać kleiste lejące się ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy na maśle klarowanym, podajemy z konfiturą z truskawek. Na rozgrzanej patelni topimy 2 łyżki masła klarowanego, układamy truskawki, posypujemy cukrem. Mieszamy, by się skarmelizowały, na koniec podlewamy koniakiem, podpalamy - flambirujemy owoce. Gotowe naleśniki układamy na karmelizowanych truskawkach, oprószamy cukrem pudrem.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości