Miętowe naleśniki z truskawkami
Adam Kozanecki przygotował aromatyczne potrawy z dodatkiem ziołowych naparów.
Deserowe miętowe naleśniki z zatopionymi truskawkami
Składniki:
3 jajka
100 g mąki opcjonalnie więcej, gdyby ciasto było za rzadkie
150 ml mleka
150 ml intensywnego naparu miętowego
Szczypta soli
Szczypta cukru
Cukier puder
1 kg truskawek
50 ml koniaku
Masło klarowane
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, napar miętowy, szczyptę soli, szczyptę cukru, dodajemy mąkę, ciągle mieszając, tak aby uzyskać kleiste lejące się ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy na maśle klarowanym, podajemy z konfiturą z truskawek. Na rozgrzanej patelni topimy 2 łyżki masła klarowanego, układamy truskawki, posypujemy cukrem. Mieszamy, by się skarmelizowały, na koniec podlewamy koniakiem, podpalamy - flambirujemy owoce. Gotowe naleśniki układamy na karmelizowanych truskawkach, oprószamy cukrem pudrem.