Mięso krokodyla, wiewiórki czy lamy? Egzotyczne rodzaje mięsa. Gdzie są jadane?

Zazwyczaj w nasze mięsne menu wchodzi drób i wieprzowina. Czasami jest to wołowina albo jagnięcina. Czy zastanawialiście się jednak nad włączeniem do swojej diety bardziej egzotycznych mięs? Może widzieliście w niektórych sklepach steki z krokodyla albo z lamy?

Mięso krokodylaAzjatycka kuchnia - mięso krokodyla
Źródło zdjęć: © 123RF

Zastanawialiście się, czy warto zainwestować takie pieniądze w jedzenie? Bo oczywiście tego typu rarytasy nie należą do tanich. W tym artykule przedstawimy rodzaje mięs, które ciężko spotkać na polskich stołach, ale cieszą się sporym powodzeniem poza granicami naszego kraju.

Mięso z krokodyla

"Jeśli nie chcesz mojej zguby, krokodyla daj mi luby!" – któż nie zna tego cytatu z "Zemsty" Aleksandra Fredry? A ty chciałbyś może sprawdzić, jak smakuje krokodyl? Nic nie stoi na przeszkodzie! Nie musisz jechać do egzotycznych krajów, by dostać porcję tego mięsa. W niektórych sklepach w Polsce bez problemu dostaniesz mrożone steki z krokodyla. Co prawda ich cena waha się w okolicy 200 zł za 1 kg, ale jeśli masz nieodpartą ochotę na takie urozmaicenie diety, możesz to zrobić.

Mięso z krokodyla to ok. 180 kcal w 100 gramach. Najczęściej w kuchni wykorzystuje się polędwicę oraz ogon, z których można z powodzeniem przyrządzić smażone lub pieczone steki, kotlety, gulasz, szaszłyki a nawet kiełbasę. Mięso ma niską zawartość tłuszczów i cholesterolu. Ma za to dużo białka. Jest delikatne w swoim smaku. Przypomina trochę mięso drobiowe z posmakiem ryb czy owoców morza.

Rozmrażasz tak mięso? Nigdy nie powtarzaj tego błędu

Mięso z krokodyla trafia do nas najczęściej z Australii, RPA, Nowej Zelandii i Ameryki Południowej. W Europie nie można hodować krokodyli w celach kulinarnych.

Mięso z wiewiórki

Dla nas może się to wydawać dziwne, a nawet nie do przyjęcia. Bo jak można jeść te urocze zwierzątka? Ale w Stanach Zjednoczonych lub Wielkiej Brytanii wiewiórki szare są wykorzystywane w kuchni do robienia zup, gulaszy, dań smażonych albo pieczonych. Ich mięso przyrządza się podobnie jak mięso z kurczaka lub przepiórki. Nie wymaga długiej obróbki termicznej.

Mięso wiewiórki jest lekko słodkie i bardzo delikatne. Smakiem przypomina nieco królika lub coś pomiędzy kaczką a jagnięciną. Nie zawiera wielu tłuszczy, więc jest lekkostrawne, ale jednocześnie jest dosyć soczyste. W 100 gramach surowego mięsa znajdziemy ok. 120 kcal. Bez wyrzutów sumienia korzystają z niego osoby na diecie redukcyjnej. Czy ja bym się skusiła? Chyba jednak nie…

Wiewiórki łapane są przez myśliwych w ich naturalnym środowisku życia. Raczej się ich nie hoduje.

Mięso z niedźwiedzia

Aktualnie w naszym kraju nie jada się niedźwiedziego mięsa. Ale dawniej często gościł on naszych stołach. Pamiętacie "Pana Tadeusza"? Za to w Rosji, na Litwie czy w Finlandii bez problemu ciągle można kupić mięso z niedźwiedzia.

Ma ono bardzo charakterystyczny zapach i smak. Jest dosyć twarde, więc musi być wcześniej dobrze zamarynowane, by skruszało. W 100 gramach mamy 155 kcal. Mięso to jest jednak ciężkostrawne i tłuste. Największym powodzeniem cieszy się w zimnych rejonach świata.

Mięso z węża
© 123RF

Mięso z węża

W zależności od regionu jada się różne gatunki węży. W Amazonii najczęściej spotkamy boa, a w Wietnamie będą to kobry. W Stanach Zjednoczonych można znaleźć mięso grzechotników w puszkach, wędzone lub gotowane.

Węże są niskokaloryczne, bo w 100 gramach ich mięsa znajdziemy tylko 117 kcal. W smaku przypominają trochę rybę z posmakiem wieprzowiny lub kurczaka. Mięso węża jest lekkie i delikatne, dlatego łatwo go przesmażyć. W znacznym stopniu smak tego mięsa zależy od sposobu przygotowania. Można go jeść w formie zupy albo dania głównego. Z wężowej skóry robione są chrupki. Z kolei krew spotyka się jako dodatek do drinków na bazie wódki.

Mięso z lamy

Mięso lamy pochodzi głównie z Boliwii lub Chile. W tamtych krajach nie należy do ekskluzywnych, ale w Europie traktowane jest jako rarytas. Mięso to jest bardzo delikatne i lekkostrawne, a jednocześnie soczyste. Zawiera dużo białka (23 g na 100 g) i ma niewielką zawartość tłuszczu.

Mięso lamy ma ciemnoczerwony kolor. Jest lekko słodkie. Można je piec, gotować, smażyć, wędzić i dusić, więc nadaje się właściwie do każdej obróbki termicznej.

Inne mięsa cenione na świecie

W Chinach, Meksyku czy Pakistanie będziemy mogli spróbować osła w różnych odsłonach – nie tylko jako znane nam salami. We Francji obowiązkowo powinniśmy degustować żabie udka. Z kolei w Skandynawii bez trudu znajdziemy chude i delikatne mięso z renifera. Peruwiańczycy uwielbiają za to smak świnki morskiej, a dla nas jest to zwierzątko, które hodujemy, nadajemy mu imię i bawimy się z nim.

Wybierając się w podróż do różnych krajów świata, jednym z najciekawszych doznań na pewno będzie próbowanie lokalnych potraw. W każdym państwie możemy natknąć się na inne, bardziej lub mniej zaskakujące dania.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇