3 oblicza tatara, czyli pomysły na klasyczną przekąskę

Tatar, czyli siekane mięso z dodatkami to jedno z najbardziej znanych i charakterystycznych dla polskiej kuchni dań. Jego specyfika polega na tym, że tatara robi się z surowego mięsa, co nie dla wszystkich brzmi apetycznie. W końcu mięsa bez obróbki cieplnej nie je się zbyt często. A jednak tatar ma wielu swoich zwolenników, bo odpowiednio przygotowany jest naprawdę smaczny. Oto trzy nasze propozycje na tatara.

TatarTatar
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Klasyczny tatar wołowy

Najbardziej klasyczną wersją tatara jest ten przygotowywany z siekanej polędwicy wołowej. Właśnie: nie mielonej, ale siekanej ostrym nożem na bardzo drobniutkie kawałeczki. Dzięki temu mięso ma swoistą konsystencję. Polędwicę najpierw musimy pokroić w cienkie plasterki, a następnie siekamy je bardzo drobno. Mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Dzielimy je na porcje, formujemy kotleciki i przekładamy na talerz. Formujemy w środku otwór i wbijamy tam żółtko z jajka. Obok układamy posiekane w drobną kostkę ogórki kiszone i cebulkę. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i jemy.

Tatar z kaczki

Do przyrządzenia tatara nie musimy wykorzystywać wyłącznie polędwicy, znakomity jest również ten zrobiony z piersi kaczki. Potrzebna nam będzie pozbawiona żyłek i skóry pierś z kaczki, musztarda, kawałek świeżego imbiru, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Mięso kroimy na plasterki i siekamy bardzo drobno, przekładamy do miski. Imbir ścieramy na tarce i dokładamy go do mięsa. Lekko skrapiamy octem balsamicznym, dodajemy łyżeczkę musztardy, szczyptę soli i pieprzu i mieszamy dokładnie. Formujemy kotleciki i podajemy je schłodzone.

Tatar ze śledzia

Tatara możemy również przyrządzić z ryb, koniecznie świeżych. Śledź nadaje się do tej potrawy idealnie. Składniki: filety ze śledzi, musztarda, cebula, dwa żółtka z jajka, ogórki kiszone, olej, sok z cytryny, koperek, sól i pieprz. Śledzie moczymy, odcedzamy i suszymy. Jajka gotujemy na twardo, wyjmujemy żółtka. Namoczone śledzie bardzo drobno siekamy ostrym nożem. Olej mieszamy z posiekanym żółtkiem, musztardą, solą i pieprzem. Sos musi mieć konsystencję majonezu. Do miski wrzucamy posiekane ryby, wlewamy sos, dodajemy posiekane ogórki i cebulę oraz koperek. Mieszamy i podajemy.

Idealny de volaille. Prosty trik na zawijanie słynnych kotletów po kijowsku

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć