3 oblicza tatara, czyli pomysły na klasyczną przekąskę

Tatar, czyli siekane mięso z dodatkami to jedno z najbardziej znanych i charakterystycznych dla polskiej kuchni dań. Jego specyfika polega na tym, że tatara robi się z surowego mięsa, co nie dla wszystkich brzmi apetycznie. W końcu mięsa bez obróbki cieplnej nie je się zbyt często. A jednak tatar ma wielu swoich zwolenników, bo odpowiednio przygotowany jest naprawdę smaczny. Oto trzy nasze propozycje na tatara.

TatarTatar
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Klasyczny tatar wołowy

Najbardziej klasyczną wersją tatara jest ten przygotowywany z siekanej polędwicy wołowej. Właśnie: nie mielonej, ale siekanej ostrym nożem na bardzo drobniutkie kawałeczki. Dzięki temu mięso ma swoistą konsystencję. Polędwicę najpierw musimy pokroić w cienkie plasterki, a następnie siekamy je bardzo drobno. Mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Dzielimy je na porcje, formujemy kotleciki i przekładamy na talerz. Formujemy w środku otwór i wbijamy tam żółtko z jajka. Obok układamy posiekane w drobną kostkę ogórki kiszone i cebulkę. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i jemy.

Tatar z kaczki

Do przyrządzenia tatara nie musimy wykorzystywać wyłącznie polędwicy, znakomity jest również ten zrobiony z piersi kaczki. Potrzebna nam będzie pozbawiona żyłek i skóry pierś z kaczki, musztarda, kawałek świeżego imbiru, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Mięso kroimy na plasterki i siekamy bardzo drobno, przekładamy do miski. Imbir ścieramy na tarce i dokładamy go do mięsa. Lekko skrapiamy octem balsamicznym, dodajemy łyżeczkę musztardy, szczyptę soli i pieprzu i mieszamy dokładnie. Formujemy kotleciki i podajemy je schłodzone.

Tatar ze śledzia

Tatara możemy również przyrządzić z ryb, koniecznie świeżych. Śledź nadaje się do tej potrawy idealnie. Składniki: filety ze śledzi, musztarda, cebula, dwa żółtka z jajka, ogórki kiszone, olej, sok z cytryny, koperek, sól i pieprz. Śledzie moczymy, odcedzamy i suszymy. Jajka gotujemy na twardo, wyjmujemy żółtka. Namoczone śledzie bardzo drobno siekamy ostrym nożem. Olej mieszamy z posiekanym żółtkiem, musztardą, solą i pieprzem. Sos musi mieć konsystencję majonezu. Do miski wrzucamy posiekane ryby, wlewamy sos, dodajemy posiekane ogórki i cebulę oraz koperek. Mieszamy i podajemy.

Idealny de volaille. Prosty trik na zawijanie słynnych kotletów po kijowsku

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości