3 oblicza tatara, czyli pomysły na klasyczną przekąskę

Tatar, czyli siekane mięso z dodatkami to jedno z najbardziej znanych i charakterystycznych dla polskiej kuchni dań. Jego specyfika polega na tym, że tatara robi się z surowego mięsa, co nie dla wszystkich brzmi apetycznie. W końcu mięsa bez obróbki cieplnej nie je się zbyt często. A jednak tatar ma wielu swoich zwolenników, bo odpowiednio przygotowany jest naprawdę smaczny. Oto trzy nasze propozycje na tatara.

TatarTatar
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Klasyczny tatar wołowy

Najbardziej klasyczną wersją tatara jest ten przygotowywany z siekanej polędwicy wołowej. Właśnie: nie mielonej, ale siekanej ostrym nożem na bardzo drobniutkie kawałeczki. Dzięki temu mięso ma swoistą konsystencję. Polędwicę najpierw musimy pokroić w cienkie plasterki, a następnie siekamy je bardzo drobno. Mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Dzielimy je na porcje, formujemy kotleciki i przekładamy na talerz. Formujemy w środku otwór i wbijamy tam żółtko z jajka. Obok układamy posiekane w drobną kostkę ogórki kiszone i cebulkę. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i jemy.

Tatar z kaczki

Do przyrządzenia tatara nie musimy wykorzystywać wyłącznie polędwicy, znakomity jest również ten zrobiony z piersi kaczki. Potrzebna nam będzie pozbawiona żyłek i skóry pierś z kaczki, musztarda, kawałek świeżego imbiru, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Mięso kroimy na plasterki i siekamy bardzo drobno, przekładamy do miski. Imbir ścieramy na tarce i dokładamy go do mięsa. Lekko skrapiamy octem balsamicznym, dodajemy łyżeczkę musztardy, szczyptę soli i pieprzu i mieszamy dokładnie. Formujemy kotleciki i podajemy je schłodzone.

Tatar ze śledzia

Tatara możemy również przyrządzić z ryb, koniecznie świeżych. Śledź nadaje się do tej potrawy idealnie. Składniki: filety ze śledzi, musztarda, cebula, dwa żółtka z jajka, ogórki kiszone, olej, sok z cytryny, koperek, sól i pieprz. Śledzie moczymy, odcedzamy i suszymy. Jajka gotujemy na twardo, wyjmujemy żółtka. Namoczone śledzie bardzo drobno siekamy ostrym nożem. Olej mieszamy z posiekanym żółtkiem, musztardą, solą i pieprzem. Sos musi mieć konsystencję majonezu. Do miski wrzucamy posiekane ryby, wlewamy sos, dodajemy posiekane ogórki i cebulę oraz koperek. Mieszamy i podajemy.

Idealny de volaille. Prosty trik na zawijanie słynnych kotletów po kijowsku

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce