Mielone z warzywami w aromatycznym sosie

Soczyste i pyszne kotlety mielone z warzywami zanurzone aromatycznym sosie. Jeśli szukacie pomysłu na pyszny i sycący obiad, to trafiliście idealnie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Mielone z warzywami w aromatycznym sosieMielone z warzywami w aromatycznym sosie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag pieczarek
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • mąka pszenna do panierki
  • 10 dag grzybów suszonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżka serka śmietankowego
  • olej do smażenia
  • 2 liści laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 12 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Przepis

  • Mięso przekładam, wbijam jajko, wsypuję majeranek, przyprawę gyros, sól, bułkę tartą, majeranek, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną.
  • Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą.
  • Cukinie obieram, kroję w drobną kostkę, ogórki kroję w drobno kostkę. Papryki oczyszczam z nasion, kroję w drobną kostkę. Warzywa przekładam do grzybów i smażę około 10 minut.
  • Z mięsa robię kotlety podłużne a w środku umieszczam farsz warzywno grzybowy.
  • Kotlety obtaczam w mące pszennej, smażę na rozgrzanym oleju.
  • Na drugą większą patelnię, wlewam dwie szklanki wody, dodaję suszone grzyby, gotuję około 20 minut. Po tym czasie dodaję koncentrat pomidorowy, sos sojowy, serek śmietankowy, wsypuję chili oraz sól. Chwilkę jeszcze gotuję.
  • Sos łączę z kotletami. Podaję z ziemniakami i pozostałym farszem warzywno-grzybowym.
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki