Mielone z warzywami w aromatycznym sosie

Soczyste i pyszne kotlety mielone z warzywami zanurzone aromatycznym sosie. Jeśli szukacie pomysłu na pyszny i sycący obiad, to trafiliście idealnie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Mielone z warzywami w aromatycznym sosieMielone z warzywami w aromatycznym sosie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag pieczarek
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • mąka pszenna do panierki
  • 10 dag grzybów suszonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżka serka śmietankowego
  • olej do smażenia
  • 2 liści laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 12 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Przepis

  • Mięso przekładam, wbijam jajko, wsypuję majeranek, przyprawę gyros, sól, bułkę tartą, majeranek, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną.
  • Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą.
  • Cukinie obieram, kroję w drobną kostkę, ogórki kroję w drobno kostkę. Papryki oczyszczam z nasion, kroję w drobną kostkę. Warzywa przekładam do grzybów i smażę około 10 minut.
  • Z mięsa robię kotlety podłużne a w środku umieszczam farsz warzywno grzybowy.
  • Kotlety obtaczam w mące pszennej, smażę na rozgrzanym oleju.
  • Na drugą większą patelnię, wlewam dwie szklanki wody, dodaję suszone grzyby, gotuję około 20 minut. Po tym czasie dodaję koncentrat pomidorowy, sos sojowy, serek śmietankowy, wsypuję chili oraz sól. Chwilkę jeszcze gotuję.
  • Sos łączę z kotletami. Podaję z ziemniakami i pozostałym farszem warzywno-grzybowym.

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze