Mięciutkie zrazy z cebulką. Klasyk polskiej kuchni

Bardzo proste w przygotowaniu zrazy w delikatnym sosie cebulowym. Zrazy możesz podać z kluskami śląskimi lub ziemniaczanym puree. Do tego ulubiona surówka i przepyszny rodzinny obiad gotowy. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Mięciutkie zrazy z cebulką. Klasyk poslkiej kuchniMięciutkie zrazy z cebulką. Klasyk poslkiej kuchni
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 6 cebul
  • 10 dag boczku wędzonego w plastrach
  • 5 łyżeczek musztardy
  • 4 ogórki kiszone
  • mąka pszenna do panierki
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Przepis

  • Mięso myję, osuszam, kroję w plastry i rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą.
  • Każdy kawałek mięsa smaruję musztardą, układam po pasku boczku, słupek ogórka kiszonego oraz cząstkę cebuli.
  • Mięso zwijamy w roladki, panieruję w mące pszennej i smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się zarumieni, podlewam szklanką wody i gotuję do miękkości. Następnie roladki przekładam do naczynia.
  • Cebulę obieram, kroję w krążki i smażę na rozgrzanym oleju na drugiej patelni.
  • Do cebuli dodaję sos ze smażenia roladek, doprawiam papryką oraz solą i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minuty gotuję i sos z cebulą łączę z mięsem.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu