Mięciutkie zrazy z cebulką. Klasyk polskiej kuchni
Bardzo proste w przygotowaniu zrazy w delikatnym sosie cebulowym. Zrazy możesz podać z kluskami śląskimi lub ziemniaczanym puree. Do tego ulubiona surówka i przepyszny rodzinny obiad gotowy. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mięso myję, osuszam, kroję w plastry i rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą.
- Każdy kawałek mięsa smaruję musztardą, układam po pasku boczku, słupek ogórka kiszonego oraz cząstkę cebuli.
- Mięso zwijamy w roladki, panieruję w mące pszennej i smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się zarumieni, podlewam szklanką wody i gotuję do miękkości. Następnie roladki przekładam do naczynia.
- Cebulę obieram, kroję w krążki i smażę na rozgrzanym oleju na drugiej patelni.
- Do cebuli dodaję sos ze smażenia roladek, doprawiam papryką oraz solą i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minuty gotuję i sos z cebulą łączę z mięsem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl