Jedz na zdrowie
Najczęściej sięgamy po nie ze względu na ich walory smakowe, ale melony oprócz fantastycznego smaku posiadają szereg leczniczych właściwości. Należą do tej samej rodziny co ogórki, dlatego, wbrew pozorom, nie rosną na drzewach, ale jak ogórki i dynie na ziemi.
Wśród odmian melona wyróżniamy miodowego, zielonego i galię. Melon galia ma kulisty kształt, żółtą skórkę z wyraźną siateczką na powierzchni i słodki, zielonkawy miąższ. Smakiem przypominają połączenie ogórka i miodu. Znajdziemy go teraz w Biedronce. Kilogram kosztuje mniej niż 5 złotych.
Pomoże na bezsenność
Te owoce powinni docenić zwłaszcza ci, którzy borykają się z nadciśnieniem i miażdżycą, gdyż melon, dzięki zawartości sporej dawki potasu, reguluje poziom ciśnienia i zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej. Dodatkowo wspomaga pracę oczu i - co ciekawe - pozwala na dłużej zachować piękną opaleniznę. Po melony powinny sięgać osoby żyjące w stresie oraz mające problemy z zasypianiem. Dzięki zawartości witamin z grupy B melon dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego – ułatwia zasypianie, poprawia nastrój i koncentrację.
Pomocny w walce o zgrabną sylwetkę
Owoc ten wykazuje właściwości odchudzające.Tak, melon pomoże ci pozbyć się zbędnych kilogramów. Dzieje się tak, ponieważ owoc ten w 90 proc. składa się z wody, a dodatkowo jest niskokaloryczny i zawiera cytrulinę – aminokwas uczestniczący w produkcji hormonu wzrostu, który przyspiesza odchudzanie. Dlatego osoby, które walczą z nadwagą, powinny koniecznie włączyć melony do swojego jadłospisu.
Melon w kuchni
Melon to bardzo uniwersalny owoc. Posiada soczysty i aromatyczny miąższ, dlatego jest idealnym dodatkiem do sałatek - nie tylko owocowych. Można go łączyć ze szpinakiem, rukolą, orzechami, serami pleśniowymi. Stanowi także świetny duet z szynką parmeńską – wystarczy, że pokrojonego na części melona zawiniesz w jej plastry i wspaniała przystawka gotowa. Melon idealnie pasuje do dań z owocami morza, a także do deserów, lodów i koktajli.
Sałatka z orzechami i roszponką
Składniki: 1 melon galia, 2 garście roszponki, 4 dojrzałe figi, kawałek sera gorgonzola, garść włoskich orzechów, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz.
Przygotowanie: Sałatę opłucz, osusz i ułóż na talerzu. Figi umyj, obetnij ogonki i pokrój na ćwiartki. Melona przetnij na pół, usuń pestki, miąższ pokrój na mniejsze. Owoce ułóż na sałacie, posyp pokruszonym serem i posiekanymi orzechami. Z oliwy i octu przygotuj sos, dopraw solą, polej nim sałatkę. Podawaj z bagietką.
Owocowa sałatka w melonie
Składniki: 2 średnie melony galia, 250 g truskawek, 250 g winogron, 2 brzoskwinie, 2 gruszki, banan, garść borówek amerykańskich, 4 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu.
Przygotowanie: melony przekrój, usuń pestki i wydrąż specjalną łyżeczką i przełóż do miski. Banana i gruszkę obierz, pokrój na mniejsze części. Z truskawek usuń szypułki. Wszystkie owoce umieść do miski, polej sokiem z cytryny i syropem klonowym. Wymieszaj i schłódź w lodówce. Bezpośrednio przed podaniem sałatkę nałóż do połówek melonów.