Trwa ładowanie...
d3s1any
oprac. Katarzyna Gileta
16-03-2022 12:38

Mazurek wielkanocny z krówkową polewą

Przepis

Przed laty przygotowywanie mazurka było traktowane wówczas jak rytuał. Postawienie go na wielkanocnym stole świadczyło o dobrobycie i sutym świętowaniu. Do dziś mazurek ma być wyjątkowym, bogato dekorowanym ciastem i gwiazdą wśród wielkanocnych deserów.

d3s1any
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
adobe stock
Źródło: adobe stock, fot: Photographer: Mariusz S. Jurgielewicz
Składniki

Kruche ciasto:

Krówkowa polewa:

  • 20 dag masła
  • 30 dag krówek (najlepiej kruchych)

Do dekoracji:

  • migdały
  • rodzynki
Przepis
  • Do mąki pszennej wsypać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło i żółtka. Składniki razem wymieszać, zagnieć ciasto i włożyć do lodówki na około 30 minut.
  • Następnie ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
  • Masło rozpuścić i dodać do niego pokruszone krówki. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby powstała jednolita masa (co jakiś czas można zdjąć z ognia i zmiksować mikserem).
  • Ostudzone kruche ciasto polać ciepłą polewą i dowolnie udekorować.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Mazurek wielkanocny z krówkową polewą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3s1any

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s1any
d3s1any
d3s1any
d3s1any
Więcej tematów
d3s1any