WAŻNE
TERAZ

Znany lekarz oskarżony. Ujawniał wrażliwe informacje

Mazurek Wielkanocny – tradycyjne ciasto, które łatwo przygotujesz w domu

Mazurek wielkanocny jest tradycyjnym polskim ciastem, które przygotowywane jest w większości domów z okazji świąt wielkanocnych. Wypiek ten jest jednym z najważniejszych, które pojawiają się na stołach polskich rodzin, które cieszą się ze zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. W poniższym artykule prezentujemy historię mazurka wielkanocnego, a także sprawdzony przepis rodem ze starej książki kucharskiej, który wyjdzie nawet osobie początkującej.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Skąd pochodzi mazurek wielkanocny?

Historia mazurka wielkanocnego jest niezwykle długa i co ciekawe - sięga okresu średniowiecza, kiedy to w Turcji rozpoczęto produkcję ciasta o podobnym wyglądzie. Właśnie tam w klasztorach zakonnych wykwalifikowani cukiernicy tworzyli pierwsze wypieki na bazie jajek, mąki, miodu oraz orzechów. Z początku mazurek był ciastem, które miało charakter liturgiczny. Podawany był tylko na specjalne okazje, takie jak święta religijne czy ważne uroczystości na dworach królewskich. W późniejszym okresie ciasto to zaczęło pojawiać się również na szlacheckich stołach podczas wesel, urodzin, imienin i innych istotnych wydarzeń. To właśnie wtedy mazurek nabrał reprezentacyjnego charakteru, a zarazem stał się symbolem przyjemnego czasu spędzonego z bliskimi oraz dobrej zabawy.

Nieco później, bo w XVIII wieku, ten słodki wypiek zaczął pojawiać się na polskich stołach podczas świąt Wielkiej Nocy. Pierwsze przepisy tworzone były na bazie ciasta kruchego bądź biszkoptowego, a na wierzchu posypywano go orzechami, bakaliami, migdałami lub cukrem pudrem. Jego wyjątkowa konsystencja oraz słodki smak sprawiły, że właśnie wtedy mazurek zyskał niezwykłą popularność wśród Polaków i zaczął stanowić nieodłączny element kultury kulinarnej podczas świąt Wielkanocnych.

Ciekawostki o mazurku wielkanocnym

Obecnie pieczenie tego ciasta jest jednym z punktów kluczowych w trakcie świątecznych przygotowań. Wiele rodzin przekazuje sobie swoje wyjątkowe przepisy z pokolenia na pokolenie, ponieważ każdy może mieć swój wyjątkowy smak. Najczęściej przybiera on formę prostokąta bądź kwadratu, a jego wysokość nie powinna przekroczyć 4 centymetrów. Inspiracją do stworzenia fantazyjnych wzorów mogą być różne orzechy, suszone owoce, a także kandyzowane skórki owoców, które można znaleźć na stronie Targoch.pl. Według niektórych wierzeń jego polska nazwa powstała od mieszkańca Mazowsza, który miał na nazwisko Mazur.

Najbardziej popularną wersją tego ciasta jest mazurek królewski. Może się on składać z masy czekoladowej, pomarańczowej czy nawet orzechowej z pianką. Wiele zależy od upodobań samego zainteresowanego, jednak z biegiem lat tradycyjny przepis bardzo się zmienił. Największą ewolucję widać w ozdabianiu tego ciasta, ponieważ z początku na wierzchu posypywano go bakaliami i polewano lukrem, co miało mieć bezpośrednie nawiązanie do tureckich dywanów. Obecnie jest pełna dowolność, a ostateczny wygląd tego słodkiego wypieku zależny jest tylko od nas samych.

Co ciekawe, mazurek wielkanocny jest również popularny poza granicami naszego kraju, gdzie z powodzeniem wykorzystywany jest głównie przez Polonię jako element przywołujący polskie tradycje. 

Wyjątkowy przepis na mazurek wielkanocny

Tradycyjny przepis na mazurek wielkanocny opiera się na przygotowaniu odpowiedniego ciasta oraz masy. 

Ciasto:

  • 1 jajko oraz żółtko
  • szklanka cukru lub erytrytolu czy ksylitolu
  • dwie łyżki miodu lipowego
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 60 dag mąki orkiszowej jasnej
  • łyżeczka sody oraz proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Masa:

  • powidło różane

Polewa:

  • biała czekolada - tabliczka 100 g
  • pasta pistacjowa - czubata łyżka
  • śmietanka 30% - 3-4 łyżki

Pierwszym krokiem do wykonania tego ciasta powinno być roztopienie masła z miodem. Następnie w misce ubijamy jaja z (erytrytolem / ksylitolem), dodajemy wyżej wymienioną mieszankę, mąkę orkiszową z sodą i proszkiem do pieczenia, a zaraz później śmietanę. Dokładnie wyrabiamy, a następnie dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich należy rozwałkować na blasze o wymiarach 23/30 cm, a drugą część formować w wałeczki wyklejać brzegi ciasta, tak, żeby powstała "ramka". Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika i przed rozpoczęciem nakładania masy ciasto należy dokładnie ostudzić.

Na wystudzone ciasto wykładamy powidła. W garnuszku roztapiamy białą pokruszoną czekoladę, 3-4 łyżki śmietanki 30% i 1 czubatą łyżkę pasty pistacjowej. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Po ostudzeniu pistacjowo-czekoladową polewą należy udekorować ciasto. Mazurek udekorować pistacjami, migdałami i innymi ulubionymi bakaliami. Bardzo efektownie wyglądać będą także płatki róż.

Artykuł sponsorowany Targroch

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać