Mazurek wielkanocny. Sprawdzony przepis na łatwy mazurek

Jak zrobić idealny mazurek na Wielkanoc? Sekret tkwi w przygotowaniu kruchego, pachnącego masłem ciasta. Wypróbuj nasz przepis na mazurek wielkanocny. Smakuje wyśmienicie!

Sprawdzony przepis na mazurek wielkanocny
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Tradycyjny, najbardziej podstawowy mazurek to kruchy spód, słodka masa, np. kajmakowa, marcepanowa czy budyniowa, bakalie i ulubione dodatki. Dzięki temu każdy może przygotować mazurek wielkanocny zgodnie z własnymi preferencjami. Podstawą jest jednak upieczenie kruchego, maślanego ciasta.

Mazurek wielkanocny – sprawdzony przepis

Składniki na kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • kostka zimnego masła (200 gramów)
  • 2 żółtka
  • łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18 proc. (lub trzecie żółtko)

Przygotowanie:
Przesiej mąkę. Do miski z mąką dodaj posiekane zimne masło. Połącz całość, aż będzie przypominać kruszonkę.
Do mąki i masła dodaj pozostałe składniki. Zagnieć rękoma. Pamiętaj, że zbyt długie zagniatanie ciasta spowoduje, że spód będzie twardy, a nie kruchy.
Z ciasta uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i umieść w lodówce na godzinę.
Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę. Rozwałkuj.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem lub posmaruj masłem.
Po uzyskaniu pożądanej grubości i kształtu, przenieś ciasto na blachę. Ugnieć.
Pamiętaj, by brzegi ciasta były nieco wyższe – możesz zostawić trochę ciasta przed rozwałkowaniem i zalepić nim boki blaszki.
Piecz w temperaturze 200ºC do momentu, aż uzyska złoty kolor – zwykle ok. 20 minut.

Po ostudzeniu ciasta wyłóż na nie ulubioną masę – dżem, budyń, kajmak, masę marcepanową lub czekoladę. Udekoruj bakaliami i suszonymi owocami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? A może chcesz się podzielić ulubionym wielkanocnym przepisem? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?

Wybrane dla Ciebie

To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz