Trwa ładowanie...

Mazurek wielkanocny. Sprawdzony przepis na łatwy mazurek

Jak zrobić idealny mazurek na Wielkanoc? Sekret tkwi w przygotowaniu kruchego, pachnącego masłem ciasta. Wypróbuj nasz przepis na mazurek wielkanocny. Smakuje wyśmienicie!

Mazurek wielkanocny. Sprawdzony przepis na łatwy mazurekŹródło: Shutterstock.com
d1u2dr4
d1u2dr4

Tradycyjny, najbardziej podstawowy mazurek to kruchy spód, słodka masa, np. kajmakowa, marcepanowa czy budyniowa, bakalie i ulubione dodatki. Dzięki temu każdy może przygotować mazurek wielkanocny zgodnie z własnymi preferencjami. Podstawą jest jednak upieczenie kruchego, maślanego ciasta.

Mazurek wielkanocny – sprawdzony przepis

Składniki na kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • kostka zimnego masła (200 gramów)
  • 2 żółtka
  • łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18 proc. (lub trzecie żółtko)

Przygotowanie:
Przesiej mąkę. Do miski z mąką dodaj posiekane zimne masło. Połącz całość, aż będzie przypominać kruszonkę.
Do mąki i masła dodaj pozostałe składniki. Zagnieć rękoma. Pamiętaj, że zbyt długie zagniatanie ciasta spowoduje, że spód będzie twardy, a nie kruchy.
Z ciasta uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i umieść w lodówce na godzinę.
Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę. Rozwałkuj.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem lub posmaruj masłem.
Po uzyskaniu pożądanej grubości i kształtu, przenieś ciasto na blachę. Ugnieć.
Pamiętaj, by brzegi ciasta były nieco wyższe – możesz zostawić trochę ciasta przed rozwałkowaniem i zalepić nim boki blaszki.
Piecz w temperaturze 200ºC do momentu, aż uzyska złoty kolor – zwykle ok. 20 minut.

d1u2dr4

Po ostudzeniu ciasta wyłóż na nie ulubioną masę – dżem, budyń, kajmak, masę marcepanową lub czekoladę. Udekoruj bakaliami i suszonymi owocami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? A może chcesz się podzielić ulubionym wielkanocnym przepisem? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?

d1u2dr4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1u2dr4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj