Mazurek wielkanocny. Sprawdzony przepis na łatwy mazurek

Jak zrobić idealny mazurek na Wielkanoc? Sekret tkwi w przygotowaniu kruchego, pachnącego masłem ciasta. Wypróbuj nasz przepis na mazurek wielkanocny. Smakuje wyśmienicie!

Sprawdzony przepis na mazurek wielkanocny
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Tradycyjny, najbardziej podstawowy mazurek to kruchy spód, słodka masa, np. kajmakowa, marcepanowa czy budyniowa, bakalie i ulubione dodatki. Dzięki temu każdy może przygotować mazurek wielkanocny zgodnie z własnymi preferencjami. Podstawą jest jednak upieczenie kruchego, maślanego ciasta.

Mazurek wielkanocny – sprawdzony przepis

Składniki na kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • kostka zimnego masła (200 gramów)
  • 2 żółtka
  • łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18 proc. (lub trzecie żółtko)

Przygotowanie:
Przesiej mąkę. Do miski z mąką dodaj posiekane zimne masło. Połącz całość, aż będzie przypominać kruszonkę.
Do mąki i masła dodaj pozostałe składniki. Zagnieć rękoma. Pamiętaj, że zbyt długie zagniatanie ciasta spowoduje, że spód będzie twardy, a nie kruchy.
Z ciasta uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i umieść w lodówce na godzinę.
Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę. Rozwałkuj.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem lub posmaruj masłem.
Po uzyskaniu pożądanej grubości i kształtu, przenieś ciasto na blachę. Ugnieć.
Pamiętaj, by brzegi ciasta były nieco wyższe – możesz zostawić trochę ciasta przed rozwałkowaniem i zalepić nim boki blaszki.
Piecz w temperaturze 200ºC do momentu, aż uzyska złoty kolor – zwykle ok. 20 minut.

Po ostudzeniu ciasta wyłóż na nie ulubioną masę – dżem, budyń, kajmak, masę marcepanową lub czekoladę. Udekoruj bakaliami i suszonymi owocami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? A może chcesz się podzielić ulubionym wielkanocnym przepisem? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości