Mazurek wielkanocny. Sprawdzony przepis na łatwy mazurek
Jak zrobić idealny mazurek na Wielkanoc? Sekret tkwi w przygotowaniu kruchego, pachnącego masłem ciasta. Wypróbuj nasz przepis na mazurek wielkanocny. Smakuje wyśmienicie!
Tradycyjny, najbardziej podstawowy mazurek to kruchy spód, słodka masa, np. kajmakowa, marcepanowa czy budyniowa, bakalie i ulubione dodatki. Dzięki temu każdy może przygotować mazurek wielkanocny zgodnie z własnymi preferencjami. Podstawą jest jednak upieczenie kruchego, maślanego ciasta.
Mazurek wielkanocny – sprawdzony przepis
Składniki na kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- kostka zimnego masła (200 gramów)
- 2 żółtka
- łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18 proc. (lub trzecie żółtko)
Zobacz także: Jajka faszerowane na Wielkanoc. Najlepsze przepisy
Przygotowanie:
Przesiej mąkę. Do miski z mąką dodaj posiekane zimne masło. Połącz całość, aż będzie przypominać kruszonkę.
Do mąki i masła dodaj pozostałe składniki. Zagnieć rękoma. Pamiętaj, że zbyt długie zagniatanie ciasta spowoduje, że spód będzie twardy, a nie kruchy.
Z ciasta uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i umieść w lodówce na godzinę.
Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę. Rozwałkuj.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem lub posmaruj masłem.
Po uzyskaniu pożądanej grubości i kształtu, przenieś ciasto na blachę. Ugnieć.
Pamiętaj, by brzegi ciasta były nieco wyższe – możesz zostawić trochę ciasta przed rozwałkowaniem i zalepić nim boki blaszki.
Piecz w temperaturze 200ºC do momentu, aż uzyska złoty kolor – zwykle ok. 20 minut.
Po ostudzeniu ciasta wyłóż na nie ulubioną masę – dżem, budyń, kajmak, masę marcepanową lub czekoladę. Udekoruj bakaliami i suszonymi owocami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? A może chcesz się podzielić ulubionym wielkanocnym przepisem? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl