Mazurek wielkanocny. Sprawdzony przepis na łatwy mazurek

Jak zrobić idealny mazurek na Wielkanoc? Sekret tkwi w przygotowaniu kruchego, pachnącego masłem ciasta. Wypróbuj nasz przepis na mazurek wielkanocny. Smakuje wyśmienicie!

Sprawdzony przepis na mazurek wielkanocny
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Tradycyjny, najbardziej podstawowy mazurek to kruchy spód, słodka masa, np. kajmakowa, marcepanowa czy budyniowa, bakalie i ulubione dodatki. Dzięki temu każdy może przygotować mazurek wielkanocny zgodnie z własnymi preferencjami. Podstawą jest jednak upieczenie kruchego, maślanego ciasta.

Mazurek wielkanocny – sprawdzony przepis

Składniki na kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • kostka zimnego masła (200 gramów)
  • 2 żółtka
  • łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18 proc. (lub trzecie żółtko)

Przygotowanie:
Przesiej mąkę. Do miski z mąką dodaj posiekane zimne masło. Połącz całość, aż będzie przypominać kruszonkę.
Do mąki i masła dodaj pozostałe składniki. Zagnieć rękoma. Pamiętaj, że zbyt długie zagniatanie ciasta spowoduje, że spód będzie twardy, a nie kruchy.
Z ciasta uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i umieść w lodówce na godzinę.
Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę. Rozwałkuj.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem lub posmaruj masłem.
Po uzyskaniu pożądanej grubości i kształtu, przenieś ciasto na blachę. Ugnieć.
Pamiętaj, by brzegi ciasta były nieco wyższe – możesz zostawić trochę ciasta przed rozwałkowaniem i zalepić nim boki blaszki.
Piecz w temperaturze 200ºC do momentu, aż uzyska złoty kolor – zwykle ok. 20 minut.

Po ostudzeniu ciasta wyłóż na nie ulubioną masę – dżem, budyń, kajmak, masę marcepanową lub czekoladę. Udekoruj bakaliami i suszonymi owocami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? A może chcesz się podzielić ulubionym wielkanocnym przepisem? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?

Wybrane dla Ciebie

Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika