Trwa ładowanie...
d2avdlj
d2avdlj

Maultaschen - niemieckie pierożki

Przepis

Maultaschen to niemieckie pierogi, które przypominają nieco swoim kształtem włoskie ravioli, są jednak od nich większe. Maultaschen nadziewa się farszem z mielonego mięsa, wędzonki, szpinaku i cebuli. Ja podaję je z sosem kurkowym. Niebo w gębie!

4.3
(7 głosów)
Oceń:
d2avdlj
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Maultaschen - niemieckie pierożki
123RF
Składniki

CIASTO:

  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki typu 550
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • ½ łyżki soli

NADZIENIE I SOS:

  • 40 dkg mięsa mielonego (np. golonka wołowa)
  • 25 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula
  • 45 dkg szpinaku (bez łodyg)
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • olej do smażenia
  • 50 dkg kurek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 250 ml śmietany 18 proc.
  • 1 pęczek szczypiorku
Przepis

Na patelni podsmażamy mielone mięso i doprawiamy je solą i pieprzem. Boczek smażymy do momentu, aż będzie miękki a cebulę do złotego koloru. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy bardzo krótko czosnek wraz ze szpinakiem. Doprawiamy go solą i pieprzem i smażymy do czasu, aż szpinak zwiększy swoją objętość. Po jego wystygnięciu, delikatnie go siekamy. Łączymy ze sobą boczek, mięso oraz cebulę i szpinak. Na koniec możemy przyprawić wedle uznania.

Mąkę mieszamy razem z solą. Robimy wgłębienie, dodajemy jajka i tak zagniatamy ciasto, podlewając w razie potrzeby wodą. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Wałkujemy cienko ciasto i kroimy na kawałki 10x10 cm.
Na każdym z nich kładziemy łyżeczkę farszu i zagniatamy w prostokąt. Do gotującej się z solą wody wkładamy pierożki i trzymamy je 2-3 minuty od wypłynięcia.

Dobrze jest w tym czasie podsmażyć cebulę, a następnie dodać do niej kurki z solą i pieprzem. Trzymamy je na wysokim ogniu przez około 5 minut. Na koniec zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę oraz doprawiamy i zdejmujemy z ognia.

Wykładamy kurki na wcześniej przygotowane pierożki i dodatkowo możemy posypać szczypiorkiem. Smacznego!

Przepis poleca czosnekwpomidorach.pl

d2avdlj
Maultaschen - niemieckie pierożki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d2avdlj
d2avdlj
d2avdlj
d2avdlj
d2avdlj