Maultaschen - niemieckie pierożki
Maultaschen to niemieckie pierogi, które przypominają nieco swoim kształtem włoskie ravioli, są jednak od nich większe. Maultaschen nadziewa się farszem z mielonego mięsa, wędzonki, szpinaku i cebuli. Ja podaję je z sosem kurkowym. Niebo w gębie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
CIASTO:
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki typu 550
- ½ szklanki ciepłej wody
- ½ łyżki soli
NADZIENIE I SOS:
- 40 dkg mięsa mielonego (np. golonka wołowa)
- 25 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 1 cebula
- 45 dkg szpinaku (bez łodyg)
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- olej do smażenia
- 50 dkg kurek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 250 ml śmietany 18 proc.
- 1 pęczek szczypiorku
Na patelni podsmażamy mielone mięso i doprawiamy je solą i pieprzem. Boczek smażymy do momentu, aż będzie miękki a cebulę do złotego koloru. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy bardzo krótko czosnek wraz ze szpinakiem. Doprawiamy go solą i pieprzem i smażymy do czasu, aż szpinak zwiększy swoją objętość. Po jego wystygnięciu, delikatnie go siekamy. Łączymy ze sobą boczek, mięso oraz cebulę i szpinak. Na koniec możemy przyprawić wedle uznania.
Mąkę mieszamy razem z solą. Robimy wgłębienie, dodajemy jajka i tak zagniatamy ciasto, podlewając w razie potrzeby wodą. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Wałkujemy cienko ciasto i kroimy na kawałki 10x10 cm.
Na każdym z nich kładziemy łyżeczkę farszu i zagniatamy w prostokąt. Do gotującej się z solą wody wkładamy pierożki i trzymamy je 2-3 minuty od wypłynięcia.
Dobrze jest w tym czasie podsmażyć cebulę, a następnie dodać do niej kurki z solą i pieprzem. Trzymamy je na wysokim ogniu przez około 5 minut. Na koniec zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę oraz doprawiamy i zdejmujemy z ognia.
Wykładamy kurki na wcześniej przygotowane pierożki i dodatkowo możemy posypać szczypiorkiem. Smacznego!
Przepis poleca czosnekwpomidorach.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze