Maultaschen - niemieckie pierożki

Maultaschen to niemieckie pierogi, które przypominają nieco swoim kształtem włoskie ravioli, są jednak od nich większe. Maultaschen nadziewa się farszem z mielonego mięsa, wędzonki, szpinaku i cebuli. Ja podaję je z sosem kurkowym. Niebo w gębie!

Maultaschen - niemieckie pierożkiMaultaschen - niemieckie pierożki

CIASTO:

  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki typu 550
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • ½ łyżki soli

NADZIENIE I SOS:

  • 40 dkg mięsa mielonego (np. golonka wołowa)
  • 25 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula
  • 45 dkg szpinaku (bez łodyg)
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • olej do smażenia
  • 50 dkg kurek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 250 ml śmietany 18 proc.
  • 1 pęczek szczypiorku

Przepis

Na patelni podsmażamy mielone mięso i doprawiamy je solą i pieprzem. Boczek smażymy do momentu, aż będzie miękki a cebulę do złotego koloru. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy bardzo krótko czosnek wraz ze szpinakiem. Doprawiamy go solą i pieprzem i smażymy do czasu, aż szpinak zwiększy swoją objętość. Po jego wystygnięciu, delikatnie go siekamy. Łączymy ze sobą boczek, mięso oraz cebulę i szpinak. Na koniec możemy przyprawić wedle uznania.

Przepis

Mąkę mieszamy razem z solą. Robimy wgłębienie, dodajemy jajka i tak zagniatamy ciasto, podlewając w razie potrzeby wodą. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Wałkujemy cienko ciasto i kroimy na kawałki 10x10 cm.
Na każdym z nich kładziemy łyżeczkę farszu i zagniatamy w prostokąt. Do gotującej się z solą wody wkładamy pierożki i trzymamy je 2-3 minuty od wypłynięcia.

Przepis

Dobrze jest w tym czasie podsmażyć cebulę, a następnie dodać do niej kurki z solą i pieprzem. Trzymamy je na wysokim ogniu przez około 5 minut. Na koniec zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę oraz doprawiamy i zdejmujemy z ognia.

Przepis

Wykładamy kurki na wcześniej przygotowane pierożki i dodatkowo możemy posypać szczypiorkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀