WP
WP

Maultaschen - niemieckie pierożki - Przepis

Trwa ładowanie...
Maultaschen - niemieckie pierożki
Podziel się
Składniki
  • CIASTO
  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki typu 550
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • ½ łyżki soli
    • NADZIENIE I SOS
  • 40 dkg mięsa mielonego (np. golonka wołowa)
  • 25 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula
  • 45 dkg szpinaku (bez łodyg)
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • olej do smażenia
  • 50 dkg kurek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 pęczek szczypiorku
Przepis

Na patelni podsmażamy mielone mięso i doprawiamy je solą i pieprzem. Boczek smażymy do momentu, aż będzie miękki a cebulę do złotego koloru. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy bardzo krótko czosnek wraz ze szpinakiem. Doprawiamy go solą i pieprzem i smażymy do czasu, aż szpinak zwiększy swoją objętość. Po jego wystygnięciu, delikatnie go siekamy. Łączymy ze sobą boczek, mięso oraz cebulę i szpinak. Na koniec możemy przyprawić wedle uznania.
Mąkę mieszamy razem z solą. Robimy wgłębienie, dodajemy jajka i tak zagniatamy ciasto, podlewając w razie potrzeby wodą. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Wałkujemy cienko ciasto i kroimy na kawałki 10x10 cm.
Na każdym z nich kładziemy łyżeczkę farszu i zagniatamy w prostokąt. Do gotującej się z solą wody wkładamy pierożki i trzymamy je 2-3 minuty od wypłynięcia.
Dobrze jest w tym czasie podsmażyć cebulę, a następnie dodać do niej kurki z solą i pieprzem. Trzymamy je na wysokim ogniu przez około 5 minut. Na koniec zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę oraz doprawiamy i zdejmujemy z ognia.
Wykładamy kurki na wcześniej przygotowane pierożki i dodatkowo możemy posypać szczypiorkiem. Smacznego!

Przepis poleca czosnekwpomidorach.pl

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP