Trwa ładowanie...
d4fmivm

Masz w domu dojrzałe banany? Wypróbuj prosty przepis na chlebek bananowy

Przepis

Chlebek bananowy to wypiek, który uwielbiają Amerykanie. Nic dziwnego, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a większość składników znajdziemy w swojej kuchni. Na dodatek Możemy do niego wykorzystać bardzo dojrzałe banany z nieapetyczną poczerniałą skórką. Do przygotowania chlebka bananowego sprawdzą się idealnie. Są miękkie, słodkie i niesamowicie aromatyczne. Chlebek bananowy świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Przepis możemy dowolnie modyfikować, wzbogacając go np. o orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, kakao czy suszoną żurawinę.

3.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Chlebek bananowy
123RF
Składniki
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cynamon
  • 50 g płatków migdałowych
Przepis
  • Nastawić piekarnik na 180 stopni C. Banany obrać i rozgnieść widelcem na papkę.
  • Przesiać mąkę z sodą i solą Utrzeć mikserem cukier, masło, wanilię oraz banany na gładką masę (2 minuty na wysokich obrotach).
  • Dodać jajka, śmietanę i mąkę. Wymieszać. Ewentualnie dodać cynamon.
  • Przemieszać, wlać do natłuszczonej foremki, posypać po wierzchu płatkami migdałów.
  • Wstawić do piekarnika i piecz ok. 1 godzinę. Jeść na ciepło lub na zimno.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Masz w domu dojrzałe banany? Wypróbuj prosty przepis na chlebek bananowy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4fmivm

Podziel się opinią

Share
d4fmivm
d4fmivm
d4fmivm
d4fmivm
Więcej tematów
d4fmivm