Masz w domu dojrzałe banany? Wypróbuj prosty przepis na chlebek bananowy

Chlebek bananowy to wypiek, który uwielbiają Amerykanie. Nic dziwnego, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a większość składników znajdziemy w swojej kuchni. Na dodatek Możemy do niego wykorzystać bardzo dojrzałe banany z nieapetyczną poczerniałą skórką. Do przygotowania chlebka bananowego sprawdzą się idealnie. Są miękkie, słodkie i niesamowicie aromatyczne. Chlebek bananowy świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Przepis możemy dowolnie modyfikować, wzbogacając go np. o orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, kakao czy suszoną żurawinę.

Chlebek bananowyChlebek bananowy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 120 g masła
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cynamon
  • 50 g płatków migdałowych

Przepis

  • Nastawić piekarnik na 180 stopni C. Banany obrać i rozgnieść widelcem na papkę.
  • Przesiać mąkę z sodą i solą Utrzeć mikserem cukier, masło, wanilię oraz banany na gładką masę (2 minuty na wysokich obrotach).
  • Dodać jajka, śmietanę i mąkę. Wymieszać. Ewentualnie dodać cynamon.
  • Przemieszać, wlać do natłuszczonej foremki, posypać po wierzchu płatkami migdałów.
  • Wstawić do piekarnika i piecz ok. 1 godzinę. Jeść na ciepło lub na zimno.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru