Masło czy osełka? Nie wszyscy znają różnicę, a skutki dla zdrowia są ogromne

Być może stwierdzisz: "Co to w ogóle za pytanie? Przecież każdy wie, że osełka to naturalne masło formowane w tradycyjny sposób". Jednak okazuje się, że nie zawsze tak jest. W sklepach masło i miksy z margaryną często występują pod mylącymi nazwami. Naukowcy zbadali, jak porcja różnych rodzajów tłuszczu wpływa na organizm.

Czym się różni masło od osełki?Czym się różni masło od osełki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeśli masło jest prawdziwe, to jest sprzedawane jako masło – każda inna nazwa powinna od razu zapalać lampkę podejrzliwości. Zgodnie z wytycznymi Unii Europejskiej tylko produkt zawierający 100 proc. tłuszczu mlecznego może być oznaczony terminem "masło". Dlatego producenci miksów z tłuszczami roślinnymi sięgają po inne określenia, które mają przyciągnąć uwagę klienta. Reklamując swoje produkty, często powielają slogany, które nie mają uzasadnienia naukowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Masło z olejami roślinnymi, margaryna, osełka

Im wyższa zawartość tłuszczu mlecznego w maśle, tym lepsza klasa produktu. Prawdziwe masło ekstra zawiera minimum 82 proc. tłuszczu, masło wyborowe – minimum 80 proc., a masło stołowe – od 73,5 do 80 proc. tłuszczu.

Termin "osełka" faktycznie odnosi się do tradycyjnego sposobu formowania masła. Jednak, gdy na etykiecie nie widnieje słowo "masło", to oznacza, że produkt nie spełnia wytycznych UE. Takie "osełki" mogą zawierać mieszankę tłuszczów mlecznych i utwardzonych tłuszczów roślinnych, których spożywanie zwiększa ryzyko wielu poważnych chorób.

Naukowcy biorą pod lupę masło i tłuszcze roślinne

Wyniki badań, które zostały opublikowane w "European Journal of Clinical Nutrition" w czerwcu 2025 roku, mogą być przełomowe dla dietetyków. Okazuje się, że masło spożywane w umiarkowanych ilościach wpływa o wiele korzystniej na organizm niż uważane za zdrowsze tłuszcze roślinne. Zwłaszcza te utwardzone mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.

W badaniu, które trwało 18 lat, wzięło udział 2459 osób. Uczestnicy monitorowali spożycie tłuszczów roślinnych i mlecznych trzy razy dziennie i poddawali się badaniom kontrolnym. Najlepszymi wynikami mogły pochwalić się osoby, które spożywały prawdziwe masło w ilości niewiele przekraczającej 5 g dziennie (nieco ponad 1 łyżeczka). Naukowcy zauważyli, że takie spożycie obniżyło ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 31 procent.

Z kolei u osób sięgających po margarynę w ilości ponad 7 g dziennie zaobserwowano o 29 proc. wyższe ryzyko chorób układu krążenia i o 41 proc. wyższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Masło zdrowsze od oliwy?

Taki wniosek byłby sporym nadużyciem, ale przytoczone wyżej badania mocno skłaniają do refleksji na temat ilości spożywanych tłuszczów roślinnych i zwierzęcych. To dlatego, że u osób, które spożywały większą ilość nieutwardzonych tłuszczów roślinnych (ponad 7 g dziennie), zauważono niewielki wzrost wskaźnika BMI i wyższy o 8 ml/dl poziom cholesterolu LDL. Czyżby oliwa nie była aż tak zdrowa, jak nam mówiono?

Zarówno oliwa, jak i prawdziwe masło, mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie, ale pod pewnym warunkiem – że spożywasz je z umiarem i dbasz o jakość innych składników w codziennej diecie. W namiarze mogą przyczynić się do problemów z otyłością i rozwoju chorób układu krążenia. Dużym zagrożeniem jest reklamowanie tłuszczów roślinnych jako zdrowszej alternatywy dla masła, bez informacji o zalecanej ilości spożywania.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja