Masło czosnkowe z ziołami

W okresie grillowym masło czosnkowe powinieneś zawsze mieć w swojej lodówce. Wyśmienicie smakuje z grillowaną bagietką, świeżą bułką lub po prostu położone na soczystym mięsku z rusztu. Przygotujesz je łatwo i szybko, a smak cię zachwyci.

Masło czosnkowe z ziołamiMasło czosnkowe z ziołami

Składniki

1/2 kostki masła,
3-4 ząbki czosnku,
szczypta soli,
świeżo mielony czarny pieprz,
ulubione świeże zioła (np. rozmaryn, natka pietruszki, koperek).

Przepis

Masło wyjmij z lodówki godzinę wcześniej. Po tym czasie pokrój je na mniejsze kawałki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i poszatkowane listki świeżych ziół. Wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy widelca, blendera lub moździerza. Gotowe masło przełóż na folię spożywczą i zawiń w rulon, a następnie wstaw do lodówki, by stwardniało.
Jeśli nie lubisz ostrych smaków, do masła możesz dodać mniej czosnku lub wcześniej zapiec go w piekarniku. Wystarczy, że ząbki czosnku ułożysz na blaszce do pieczenia, skropisz olejem lub oliwą z oliwek i wstawisz na pół godziny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczony czosnek jest delikatniejszy i lekko słodki w smaku.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja