Masala Czaj

Obraz

Składniki

  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2-3 łyżeczki stołowe czarnej herbaty,
  • 1/4 łyżeczki stołowej kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki stołowej cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki stołowej imbiru,
  • 10 goździków,
  • cukier.
    • Opcjonalnie można dodać kompozycje:
  • 1)
  • 1/4 łyżeczki stołowej kakao (otrzymamy Mocha Czaj).
    • 2)
  • 1/4 łyżeczki stołowej anyżu,
  • 1/4 łyżeczki stołowej kakao,
  • 1/4 łyżeczki stołowej gałki muszkatołowej.

Przepis

Wode z mlekiem wlać do garnka, dodać: herbate, przyprawy poza cukrem (ziarna anyżu i pąki goździka można ubić w moździerzu ale niekoniecznie). Całość zagotować na wolnym ogniu mieszając co chwile, uważać aby nie zakipiło. Po zagotowaniu odczekać chwile i gotować na leciutkim ogniu przez 2-5 min. aby herbata puściła swoją esencje do końca. Następnie przelać do filiżanki przez sitko, aby przyprawy i fusy nie dostały się do niej. Posłodzić wedle gustu i gotowe.

Przepis

Oczywiście przyprawy mogą być w różnych proporcjach, zależ to od indywidualnego gustu. Można zmniejszyć ilość np. cynamonu i podkreślić bardziej np. aromat imbiru dodając go więcej, tak samo z wodą i mlekiem, można dać jedną szklanke wody a dwie mleka, albo na odwrót.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany