Masala chai – idealny napój na zimne dni

Jest słodka, esencjonalna, aromatyczna i rozgrzewająca – te cechy sprawiają, że masala chai, czyli herbata wzbogacona mlekiem i przyprawami, jest napojem, który warto przygotować w zimowy dzień. Poznajmy przepis na słynny hinduski specjał.

Masala chaiMasala chai
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Ajurweda to jeden z najstarszych systemów leczniczych, który narodził się ponad 5 tysięcy lat temu na południowo-wschodnim wybrzeżu Półwyspu Indyjskiego. Do dziś jest powszechnie praktykowany w Indiach czy na Sri Lance, a w 1979 r. został uznany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za pełnoprawną koncepcję zdrowia i terapii.

To właśnie zalecenia Ajurwedy miały kierować twórcami przepisu na masala chai. Receptura rozgrzewającego, oczyszczającego i leczniczego napoju, przygotowywanego z herbaty, mleka i aromatycznych przypraw, rzekomo narodziła się kilka tysięcy lat temu na dworze jednego ze starożytnych władców Indii, jednak wielu badaczy podważa tę legendę, przekonując, że specjał ma znacznie krótszą historię i w dużej mierze upowszechnił się dzięki… Brytyjczykom.

Mieszkańcy Londynu i innych angielskich miast docenili bowiem herbatę znacznie wcześniej niż Hindusi, dlatego na początku XX wieku brytyjskie stowarzyszenie Indian Tea Association zaczęło promować jej spożycie także w kraju, w którym… znajdowały się największe plantacje herbacianych krzewów. Jednak mieszkańcy Indii nie chcieli kopiować zwyczajów kolonizatorów i stworzyli własny napój. Z powodu wysokiej ceny herbaty przygotowywano z niej słaby napar, wzbogacony za to mlekiem, wodą, cukrem i przyprawami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nutka karmelu pod pieczoną skorupką. Pycha!

Masala chai zyskała dużą popularność dopiero w latach 60. XX wiek, gdy zmechanizowano produkcję herbaty, która stała się osiągalna dla szerokich mas społecznych. Dziś napój jest dostępny w Indiach niemal na każdym kroku – uliczni sprzedawcy przyrządzają go w ogromnych kotłach, z których następnie czerpią masala chai chochlami i przelewają do glinianych czarek.

Choć specjał ma egzotyczny rodowód, bez większego trudu przygotujemy go w domu.

Herbaciana moc

Bazą masala chai jest oczywiście herbata, najlepiej czarna, indyjska (Assam lub Darjeeling). Przyrządzany z niej napar ma duże wartości odżywcze, jest m.in. bogatym źródłem licznych polifenoli, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu i przyczyniających się do rozwoju nowotworów, schorzeń układu krążenia, choroby Alzheimera czy Parkinsona.

W herbacie znajdziemy dużą dawkę saponin (przyśpieszają trawienie tłuszczów, działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo i moczopędnie), tanin (udowodniono, że chronią one przed nowotworami) czy garbników (absorbują wiele toksycznych związków chemicznych, działają przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo).

Napar zawiera liczne alkaloidy, zwłaszcza kofeinę, która pobudza ośrodkowy układ nerwowy, poprawiając nastrój, koncentrację, pewność siebie, szybkość reakcji, koordynację ruchową, a także powodując wzrost czujności, zmniejszenie senności i zmęczenia. Związek przyspiesza akcję serca, rozszerza naczynia wieńcowe, nerkowe i skórne, zaś kurczy naczynia mózgowe – to sprawia, że może łagodzić napięciowe bóle głowy i migreny.

Dużo walorów posiadają też przyprawy wzbogacające masala chai. Goździki wspomagają walkę z nadciśnieniem, a także obniżają poziom cukru i "złego" cholesterolu LDL, cynamon jest skarbnicą polifenoli, imbir poprawia krążenie krwi, ułatwia trawienie i łagodzi mdłości, gałka muszkatołowa działa kojąco i uspokajająco, zaś kardamon wykazuje właściwości przeciwdepresyjne – zawarte w nim olejki eteryczne skutecznie łagodzą smutek i przygnębienie. Intensywny smak i aromat anyżu to efekt wysokiego stężenia olejków eterycznych, które łagodzą ból i mają właściwości wykrztuśne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz wiatropędne.

Czy potrzeba więcej argumentów, by przygotować masala chai?

Przepis na masala chai

Do rondelka wlewamy wodę (2 szklanki) oraz dodajemy lekko rozgniecione w moździerzu przyprawy (2-3 goździki, 2 gwiazdki anyżu, 2 strąki kardamonu, 2-3 ziarenka czarnego pieprzu), laskę cynamonu, szczyptę startej gałki muszkatołowej oraz kawałek korzenia imbiru. Doprowadzamy do wrzenia, po czym wsypujemy czarną herbatę liściastą (2-3 łyżeczki).

Gotujemy na małym ogniu przez pięć minut, po czym dolewamy mleko, w Indiach często wykorzystuje się bawole, w polskich realiach raczej niedostępne, dlatego zastępujemy je krowim, o jak największej ilości tłuszczu (szklanka). Dodajemy słodzik: cukier trzcinowy lub kokosowy, ewentualnie miód (2-3 łyżeczki).

Doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia, a gdy z powierzchni znikną bąbelki, ponownie podgrzewamy, aż do wrzenia. Następnie napój przecedzamy i rozlewamy do szklanek lub filiżanek. Pijemy gorący.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm