Marynowana cukinia na zimę. Sprawdzony przepis babci Ani
Co roku mam ten sam problem - co zrobić z cukinią, która rośnie w ogródku jak szalona od późnej wiosny, aż do jesieni. Leczo, faszerowane łódeczki, kremowa zupa, grillowane szaszłyki, cukinia marynowana na zimę, risotto, zapiekanki... Wydawało mi się, że przetestowałam już wszystkie przepisy. babcia podrzuciła mi przepis na marynowną cukinię w słoikach na zimę. Jest przepyszna!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Zalewa:
- 1 szkl. octu
- 1 niepełna szkl. cukru
- 2 łyżki soli
- koszyczek kopru
- ziele ang.
- liść laurowy
- pieprz w ziarenkach
- 2-3 ząbki czosnku
- Cukinie pokroić w cienkie plastry, cebulę pokroić w piórka (zaparzyć), paprykę pokroić w paski, marchew pokroić w plastry i ugotować.
- Zalać to wszystko oliwą.
- Ugotować zalewę, przestudzoną zalać sałatkę i posypać obiema paprykami. Wymieszać i pozostawić na około 3 godziny.
- Włożyć do słoiczków, pasteryzować około 20 minut.
Przepis dodał użytkownik ewaana11
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze