Trwa ładowanie...
d1qidji
07-08-2020 10:35

Marynowana cukinia na zimę. Sprawdzony przepis babci Ani

Przepis

Co roku mam ten sam problem - co zrobić z cukinią, która rośnie w ogródku jak szalona od późnej wiosny, aż do jesieni. Leczo, faszerowane łódeczki, kremowa zupa, grillowane szaszłyki, cukinia marynowana na zimę, risotto, zapiekanki... Wydawało mi się, że przetestowałam już wszystkie przepisy. babcia podrzuciła mi przepis na marynowną cukinię w słoikach na zimę. Jest przepyszna!

d1qidji
2.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

AdobeStock
Źródło: AdobeStock
Składniki
  • 6 młodych cukinii
  • 3 duże marchwie
  • 3-4 cebule
  • papryka czerwona
  • płaska łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 szkl. oliwy

Zalewa:

  • 1 szkl. octu
  • 1 niepełna szkl. cukru
  • 2 łyżki soli
  • koszyczek kopru
  • ziele ang.
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarenkach
  • 2-3 ząbki czosnku
Przepis
  • Cukinie pokroić w cienkie plastry, cebulę pokroić w piórka (zaparzyć), paprykę pokroić w paski, marchew pokroić w plastry i ugotować.
  • Zalać to wszystko oliwą.
  • Ugotować zalewę, przestudzoną zalać sałatkę i posypać obiema paprykami. Wymieszać i pozostawić na około 3 godziny.
  • Włożyć do słoiczków, pasteryzować około 20 minut.

Przepis dodał użytkownik ewaana11

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Marynowana cukinia na zimę. Sprawdzony przepis babci Ani
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1qidji
d1qidji
d1qidji
d1qidji
Więcej tematów
d1qidji