Marynowana cukinia na zimę. Sprawdzony przepis babci Ani
Co roku mam ten sam problem - co zrobić z cukinią, która rośnie w ogródku jak szalona od późnej wiosny, aż do jesieni. Leczo, faszerowane łódeczki, kremowa zupa, grillowane szaszłyki, cukinia marynowana na zimę, risotto, zapiekanki... Wydawało mi się, że przetestowałam już wszystkie przepisy. babcia podrzuciła mi przepis na marynowną cukinię w słoikach na zimę. Jest przepyszna!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Zalewa:
- 1 szkl. octu
- 1 niepełna szkl. cukru
- 2 łyżki soli
- koszyczek kopru
- ziele ang.
- liść laurowy
- pieprz w ziarenkach
- 2-3 ząbki czosnku
Przepis
- Cukinie pokroić w cienkie plastry, cebulę pokroić w piórka (zaparzyć), paprykę pokroić w paski, marchew pokroić w plastry i ugotować.
- Zalać to wszystko oliwą.
- Ugotować zalewę, przestudzoną zalać sałatkę i posypać obiema paprykami. Wymieszać i pozostawić na około 3 godziny.
- Włożyć do słoiczków, pasteryzować około 20 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl