Marta Żmuda-Trzebiatowska w dzieciństwie jadała ciasto ze śliwkami swojej babci. Podpowiadamy, jak zrobić podobne
Marta Żmuda-Trzebiatowska na swoim profilu na Instagramie opublikowała zdjęcie jogurtowego ciasta ze śliwkami. Podpowiadamy, jak zrobić podobne.
Każdy z nas ma takie potrawy, których wygląd czy zapach przywołuje konkretne momenty z naszego życia. Marta Żmuda-Trzebiatowska wróciła wspomnieniami do kuchni swojej babci.
"A po obiadku... Komu kawałek jogurtowego ze śliwkami? Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem, zawsze w niedzielę po obiedzie szliśmy do babci, a tam w piekarniku już dochodziła świeża drożdżówka. Te zapachy i smaki z dzieciństwa, tak bardzo się do nich tęskni, że chce się je przenieść do własnego domu" – podpisała zdjęcie przedstawiające jogurtowe ciasto.
Jeśli chcielibyście poznać jego smak, spróbujcie wykonać je samodzielnie.
Jogurtowe ciasto ze śliwkami
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 średnie jajka
¾ szklanki cukru (może być trzcinowy)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
50 g roztopionego masła lub margaryny
1 szklanka gęstego jogurtu
250 g śliwek
Cukier puder
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj tortownicę wykładając jej dno papierem do pieczenia i smarując go tłuszczem. Następnie w misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, a w kolejnej ubij jajka z cukrem. Dodaj jogurt, roztopione masło. Powstałą masę dodaj do mąki. Dosyp cukier z prawdziwą wanilią. Miksuj na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Wylej ciasto do tortownicy i ułóż w nim śliwki. Piecz przez około 45 minut. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Zobacz także: Dania idealnie na jesień. Chandra już cię nie dopadnie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl