WAŻNE
TERAZ

Blackout w Czechach. W Pradze nie kursują metro i tramwaje

Marta Żmuda-Trzebiatowska w dzieciństwie jadała ciasto ze śliwkami swojej babci. Podpowiadamy, jak zrobić podobne

Marta Żmuda-Trzebiatowska na swoim profilu na Instagramie opublikowała zdjęcie jogurtowego ciasta ze śliwkami. Podpowiadamy, jak zrobić podobne.

Marta Żmuda-Trzebiatowska wspomina smaki dzieciństwa
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Każdy z nas ma takie potrawy, których wygląd czy zapach przywołuje konkretne momenty z naszego życia. Marta Żmuda-Trzebiatowska wróciła wspomnieniami do kuchni swojej babci.

"A po obiadku... Komu kawałek jogurtowego ze śliwkami? Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem, zawsze w niedzielę po obiedzie szliśmy do babci, a tam w piekarniku już dochodziła świeża drożdżówka. Te zapachy i smaki z dzieciństwa, tak bardzo się do nich tęskni, że chce się je przenieść do własnego domu" – podpisała zdjęcie przedstawiające jogurtowe ciasto.

Jeśli chcielibyście poznać jego smak, spróbujcie wykonać je samodzielnie.

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 średnie jajka
¾ szklanki cukru (może być trzcinowy)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
50 g roztopionego masła lub margaryny
1 szklanka gęstego jogurtu
250 g śliwek
Cukier puder

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj tortownicę wykładając jej dno papierem do pieczenia i smarując go tłuszczem. Następnie w misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, a w kolejnej ubij jajka z cukrem. Dodaj jogurt, roztopione masło. Powstałą masę dodaj do mąki. Dosyp cukier z prawdziwą wanilią. Miksuj na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Wylej ciasto do tortownicy i ułóż w nim śliwki. Piecz przez około 45 minut. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Zobacz także: Dania idealnie na jesień. Chandra już cię nie dopadnie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne