Marta Żmuda-Trzebiatowska w dzieciństwie jadała ciasto ze śliwkami swojej babci. Podpowiadamy, jak zrobić podobne

Marta Żmuda-Trzebiatowska na swoim profilu na Instagramie opublikowała zdjęcie jogurtowego ciasta ze śliwkami. Podpowiadamy, jak zrobić podobne.

Marta Żmuda-Trzebiatowska wspomina smaki dzieciństwa
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Każdy z nas ma takie potrawy, których wygląd czy zapach przywołuje konkretne momenty z naszego życia. Marta Żmuda-Trzebiatowska wróciła wspomnieniami do kuchni swojej babci.

"A po obiadku... Komu kawałek jogurtowego ze śliwkami? Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem, zawsze w niedzielę po obiedzie szliśmy do babci, a tam w piekarniku już dochodziła świeża drożdżówka. Te zapachy i smaki z dzieciństwa, tak bardzo się do nich tęskni, że chce się je przenieść do własnego domu" – podpisała zdjęcie przedstawiające jogurtowe ciasto.

Jeśli chcielibyście poznać jego smak, spróbujcie wykonać je samodzielnie.

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 średnie jajka
¾ szklanki cukru (może być trzcinowy)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
50 g roztopionego masła lub margaryny
1 szklanka gęstego jogurtu
250 g śliwek
Cukier puder

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj tortownicę wykładając jej dno papierem do pieczenia i smarując go tłuszczem. Następnie w misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, a w kolejnej ubij jajka z cukrem. Dodaj jogurt, roztopione masło. Powstałą masę dodaj do mąki. Dosyp cukier z prawdziwą wanilią. Miksuj na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Wylej ciasto do tortownicy i ułóż w nim śliwki. Piecz przez około 45 minut. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Zobacz także: Dania idealnie na jesień. Chandra już cię nie dopadnie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce