Marta Żmuda-Trzebiatowska w dzieciństwie jadała ciasto ze śliwkami swojej babci. Podpowiadamy, jak zrobić podobne

Marta Żmuda-Trzebiatowska na swoim profilu na Instagramie opublikowała zdjęcie jogurtowego ciasta ze śliwkami. Podpowiadamy, jak zrobić podobne.

Marta Żmuda-Trzebiatowska wspomina smaki dzieciństwa
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Każdy z nas ma takie potrawy, których wygląd czy zapach przywołuje konkretne momenty z naszego życia. Marta Żmuda-Trzebiatowska wróciła wspomnieniami do kuchni swojej babci.

"A po obiadku... Komu kawałek jogurtowego ze śliwkami? Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem, zawsze w niedzielę po obiedzie szliśmy do babci, a tam w piekarniku już dochodziła świeża drożdżówka. Te zapachy i smaki z dzieciństwa, tak bardzo się do nich tęskni, że chce się je przenieść do własnego domu" – podpisała zdjęcie przedstawiające jogurtowe ciasto.

Jeśli chcielibyście poznać jego smak, spróbujcie wykonać je samodzielnie.

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 średnie jajka
¾ szklanki cukru (może być trzcinowy)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
50 g roztopionego masła lub margaryny
1 szklanka gęstego jogurtu
250 g śliwek
Cukier puder

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj tortownicę wykładając jej dno papierem do pieczenia i smarując go tłuszczem. Następnie w misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, a w kolejnej ubij jajka z cukrem. Dodaj jogurt, roztopione masło. Powstałą masę dodaj do mąki. Dosyp cukier z prawdziwą wanilią. Miksuj na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Wylej ciasto do tortownicy i ułóż w nim śliwki. Piecz przez około 45 minut. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Zobacz także: Dania idealnie na jesień. Chandra już cię nie dopadnie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw