Marta Żmuda-Trzebiatowska w dzieciństwie jadała ciasto ze śliwkami swojej babci. Podpowiadamy, jak zrobić podobne

Marta Żmuda-Trzebiatowska na swoim profilu na Instagramie opublikowała zdjęcie jogurtowego ciasta ze śliwkami. Podpowiadamy, jak zrobić podobne.

Marta Żmuda-Trzebiatowska wspomina smaki dzieciństwa
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Każdy z nas ma takie potrawy, których wygląd czy zapach przywołuje konkretne momenty z naszego życia. Marta Żmuda-Trzebiatowska wróciła wspomnieniami do kuchni swojej babci.

"A po obiadku... Komu kawałek jogurtowego ze śliwkami? Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem, zawsze w niedzielę po obiedzie szliśmy do babci, a tam w piekarniku już dochodziła świeża drożdżówka. Te zapachy i smaki z dzieciństwa, tak bardzo się do nich tęskni, że chce się je przenieść do własnego domu" – podpisała zdjęcie przedstawiające jogurtowe ciasto.

Jeśli chcielibyście poznać jego smak, spróbujcie wykonać je samodzielnie.

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 średnie jajka
¾ szklanki cukru (może być trzcinowy)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
50 g roztopionego masła lub margaryny
1 szklanka gęstego jogurtu
250 g śliwek
Cukier puder

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj tortownicę wykładając jej dno papierem do pieczenia i smarując go tłuszczem. Następnie w misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, a w kolejnej ubij jajka z cukrem. Dodaj jogurt, roztopione masło. Powstałą masę dodaj do mąki. Dosyp cukier z prawdziwą wanilią. Miksuj na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Wylej ciasto do tortownicy i ułóż w nim śliwki. Piecz przez około 45 minut. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Zobacz także: Dania idealnie na jesień. Chandra już cię nie dopadnie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć