Marchewkowo-orzechowe babeczki/muffinki

Obraz

Składniki

  • (na 6 babeczek/muffinek)
  • 150g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pół szklanki brązowego cukru (może być też biały)
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/5 szklanki oleju roślinnego
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej albo pół łyżeczki cynmonu, pół łyżeczki imbiru i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół szklanki posiekanych prażonych orzechów włoskich, laskowych albo nerkowca

Przepis

[list=1]
[]Nagrzać piekarnik do 180-190 stopni.
[
]W misce wymieszać suche składniki: mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia.
[]Orzechy posiekać i prażyć na patelni przez kilka minut.
[
]W drugiej misce zetrzeć marchewki na tarce o małych oczkach. Dodać jajka, olej, cukier, ekstraktu z wanilii i orzechy. Można uczyć miksera na wolnych obrotach albo trzepaczkę. Połączyć z mąka z przyprawami.
[*]Masę przelożyć do papilotek i formy na babeczki/muffinki. Piec przez około 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przelożyć na kratkę do wystygnięcia. Można udekorować cukrem pudrem albo lukrem albo pozostawić bez niczego.
[/list]

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw