Dosyp odrobinę do mięsa mielonego. Nie wyschnie jak wiór podczas smażenia

Kiedy na obiad pojawiają się mielone, nikogo nie trzeba zachęcać do jedzenia. W szczególności, gdy dzięki prostemu trikowi staną się puszyste i idealnie soczyste.

Co zrobić, by kotlety mielone były soczyste?Co zrobić, by kotlety mielone były soczyste?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | der hugo2
Ewa Malinowska

Jeśli do tej pory kotlety mielone wychodziły ci za suche, pora nieco zmodyfikować klasyczny przepis. Wystarczy sięgnąć po sodę oczyszczoną. Chociaż kojarzy się ona głównie z wypiekami i niezliczonymi patentami na naturalne sprzątanie, świetnie sprawdzi się także w mięsie. Niewielka ilość sprawi, że kotlety wyjdą idealnie puszyste i wilgotne w środku, zachowując przyjemną chrupkość na zewnątrz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy na stole pojawia się ta pizza, słychać tylko brzdęk talerzy. Spód przygotowano z warzywa

Dlaczego kotlety wychodzą suche?

Suchość kotletów mielonych to problem, z którym boryka się wielu domowych kucharzy. Głównym winowajcą jest utrata wody przez mięso podczas obróbki termicznej.

Mięso składa się w dużej mierze z białek i wody. Pod wpływem wysokiej temperatury białka ulegają denaturacji (zmianie struktury), a wiązania, które trzymają wodę w mięsie, osłabiają się. W rezultacie woda wypływa na zewnątrz, a mięso traci swoją soczystość. Zamiast równomiernie się smażyć, mięso może zacząć się dusić we własnym sosie, co dodatkowo pogarsza sprawę.

Pyszne kotlety mielone
Pyszne kotlety mielone © Adobe Stock

Innym czynnikiem jest niewłaściwa temperatura smażenia. Jeśli patelnia jest zbyt chłodna, mięso nie tworzy szybko brązowej, chrupiącej skórki, która zatrzymuje soki w środku. Zamiast tego, woda powoli uwalnia się z mięsa, paruje, a kotlety stają się twarde i suche.

Zbyt długie smażenie na zbyt wysokim ogniu również może doprowadzić do nadmiernego odparowania wody. Ważna jest też zawartość tłuszczu w mięsie. Zbyt chude mięso mielone, na przykład z piersi kurczaka, będzie bardziej podatne na wysuszenie niż mięso wieprzowo-wołowe.

Soda oczyszczona do kotletów

Dodanie niewielkiej ilości sody oczyszczonej do mięsa mielonego może zapobiec utracie wody. Soda, czyli wodorowęglan sodu, jest substancją alkaliczną. Gdy połączy się z mięsem, zmienia pH, co wpływa na strukturę białek. Te zmodyfikowane białka lepiej wiążą wodę, zapobiegając jej wypływaniu podczas smażenia. Dzięki temu kotlety pozostają soczyste i miękkie w środku.

Wystarczy dodać 1/3 łyżeczki na każde pół kilograma mięsa i dokładnie wymieszać. Następnie mięso należy odstawić na około 15-20 minut. W tym czasie soda zadziała, a smak mięsa pozostanie niezmieniony. Po tym czasie można zabierać się za smażenie.

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze