WAŻNE
TERAZ

Immunitet Zbigniewa Ziobry. Głosowanie w Sejmie

Marcepanowy tort marchewkowy. Błyskawicznie zniknie ze stołu

Marcepan przywędrował do Europy z arabskiego wschodu. Składniki do jego wyrobu przewożono w pudełkach zwanych z języka łacińskiego marzapane i stąd właśnie wzięła się jego nazwa. Przepis z bloga "Tanio szybko smacznie".

Marcepanowy tort marchewkowy. Błyskawicznie zniknie ze stołuMarcepanowy tort marchewkowy. Błyskawicznie zniknie ze stołu
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 100 g cukru lub ksylitolu
  • 130 g mąki
  • 200 g marchewk
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Masa:

  • 600 ml mleka kokosowego
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego
  • 70 g cukru pudru lub ksylitolu
  • 200 g masła
  • sok z połowy cytryny.

Dekoracja:

  • 250 g masy marcepanowej
  • konfitura morelowa
  • cukier puder do podsypania marcepanu podczas wałkowania
  • dowolna wiosenna dekoracja: słodkie jajeczka, galaretki lub kwiatuszki
  • wstążka.

Przepis

Jeśli wykorzystujemy surową marchewkę musimy ją umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przy marchewce mrożonej wystarczy ją wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować 10 minut. Odlewamy wtedy część wody z gotowania i marchew miksujemy blenderem na gładką masę (jak w przypadku marchwianki). Przecedzamy przez bardzo gęste sito i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy na puszystą, jasną masę z 50 g cukru/ksylitolu i 1 łyżką gorącej wody. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce z 50 g cukru cały czas miksując, aż piana będzie błyszcząca i gładka. Pianę z białek porcjami dodajemy do masy z żółtek i mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy skórkę pomarańczową, marchewkę oraz porcjami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Całość mieszamy delikatnie dużą łyżką do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy o wymiarach ok. 20-22 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (155 stopni termoobieg) i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie ciasto należy wyjąć z piekarnika i obrócić w tortownicy do góry nogami na kratce, aby nie opadło. W międzyczasie robimy masę. Budynie rozrabiamy w szklance mleka dodając cukier. Resztę mleka gotujemy i wlewamy rozrobioną budyniową masę. Szybko mieszamy, aby nie zrobiły się grudki i gotujemy ok. 1 minuty. Budyń studzimy i miksujemy dodając po kawałku chłodnego masła. Dodajemy sok z cytryny do smaku. Krem chłodzimy w lodówce. Ciasto marchewkowe kroimy na 3 krążki. Dolny nasączamy wodą z wódką lub wodą z sokiem cytrynowym i smarujemy konfiturą morelową. Przekładamy kremem budyniowym. Przekładamy drugim plackiem. Ponownie nasączamy, przekładamy kremem i przykrywamy trzecim plackiem, który również nasączamy i smarujemy kremem dla wyrównania powierzchni. Boki tortu smarujemy kremem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Marcepan rozwałkowujemy na cienki placek na mocno podsypanej cukrem pudrem tortownicy. Przekładamy na wychłodzony tort i dociskamy z każdej strony. Wystające części marcepanu odcinamy i rolujemy w długi wałek o długości obwodu tortu. Przykładamy na styku ścianek bocznych i wierzchu. Tort posypujemy cukrem pudrem, przewiązujemy wstążką i dekorujemy.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika