WAŻNE
TERAZ

Znamy pierwszą finalistkę WTA Finals! Rybakina lepsza

Manuka wzmacnia odporność. Najzdrowszy rodzaj miodu

Mówiąc o jesieni, wyobrażamy sobie piękną, słoneczną pogodę, malownicze krajobrazy pełne kolorów. Jednak dobrze sami wiemy, że nasze wyobrażenia mijają się z rzeczywistością, która przynosi nam pluchę, ochłodzenie i częste wahania temperatur. Jesienią chorujemy nawet częściej niż zimą. Ale jest rada na jesienne przeziębienia - Manuka.

Manuka pozytywnie wpływa na układ immunologiczny
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Najprostszym sposobem jest stałe dbanie o odporność i dlatego należy ją wzmacniać. Zbyt niska odporność sprawia bowiem, że choroby mogą trwać tygodniami i zdarzać się wyjątkowo często. Aby uniknąć takich problemów, najlepiej wzmocnić układ immunologiczny najszybciej jak to jest możliwe. Niestety, dopóki nie mamy pierwszych objawów przeziębienia, nie pamiętamy o przyjmowaniu wzmacniających suplementów. Dopiero dający się we znaki ból gardła i uciążliwy katar przypominają nam o wszystkich znanych sposobach na podniesienie odporności organizmu. Nigdy jednak nie jest za późno na to, aby zacząć stosować dietę i preparaty, które pomogą nam bronić się przed infekcjami. Rozwiązaniem może być miód Manuka.

Wytwarzany z Nowej Zelandii słodki przysmak pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Ten w 100 proc. naturalny produkt pełen jest wartości odżywczych, a swoje wyjątkowe właściwości miód Manuka zawdzięcza zawartości methylglyoxalu. Im wyższe jest jego stężenie, tym właściwości miodu są silniejsze. O stężeniu methylglyoxalu informuje oznaczenie na opakowaniu. Miody oznaczone MGO™ 250+ zawierają co najmniej 250 mg methylglyoxalu na kilogram miodu. Produkty oznaczone MGO™400+ zawierają go natomiast co najmniej 450 mg/kg. Na rynku dostępne są też produkty o zawartości co najmniej 30, 100 i 550 mg methylglyoxlau na każdy kilogram. Aby skutecznie walczyć z przeziębieniami, wystarczy już miód o stężeniu MGO™ 250+, który można podawać także kilkuletnim dzieciom. Niezależnie od zawartości tej substancji miód Manuka można stosować na kanapki lub jako dodatek do herbaty. Na rynku dostępne są też cukierki i lizaki z miodem Manuka. Regularne spożywanie miodu Manuka MGO™ wzmacnia organizm oraz sprawia, że skutecznie broni się on przed przeziębieniami.

Miód Manuka można spożywać przez cały rok, a nie tylko w okresie jesiennym, gdy pogoda bywa zmienna. Równie ważne jest jedzenie miodu zimą, gdy organizm musi opierać się pierwszym mrozom i śniegom. Minusowe temperatury na zewnątrz i przegrzane pomieszczenia w domu również zwiększają ryzyko zachorowania na drobne infekcje i przeziębienia.
Polecamy najnowszy numer magazynu "Moja Harmonia Życia"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika