Maliny – jak wykorzystać w kuchni?
Maliny to niewielkie owoce, które mają niepowtarzalny smak i aromat. Słodko-kwaskowate nadają wyjątkowego charakteru deserom i nie tylko. Występują w różnych kolorach, choć najbardziej kojarzymy te czerwone. Doskonale smakują zerwane prosto z krzaka. Jeśli nie zjemy albo nie przetworzymy ich od razu, można je wysuszyć lub zamrozić. Dają ogromne pole do popisów kulinarnych, a do tego są niezwykle zdrowe.
Po co jeść maliny?
Poza tym, że po prostu są bardzo smaczne, jedzmy maliny ze względu na ich wartości odżywcze. Bardzo korzystnie działają na cały organizm człowieka.
Mają działanie napotne i wzmacniające, więc wspierają w walce z gorączką i infekcjami, m.in. grypą i przeziębieniem. Są skuteczne w hamowaniu biegunki – szczególnie napar przygotowany z liści malin. Łagodzą bóle miesiączkowe. Ułatwiają wypróżnianie i pozytywnie wpływają na pracę jelit. Witamina C obecna w malinach opóźnia procesy starzenia się skóry, rozjaśnia przebarwienia i regeneruje naskórek. Owoce te są niskokaloryczne, więc bez obaw mogą spożywać je osoby na diecie redukcyjnej. Mają też niski indeks glikemiczny, co sprawia, że nadają się dla diabetyków. Maliny wspomagają regulację ciśnienia tętniczego i wspierają pracę układu krwionośnego. Okazuje się, że maliny hamują też rozwój nowotworów.
Maliny w kuchni
Maliny najbardziej kojarzą się z deserami, ale to nie ogranicza ich możliwości. Są składnikiem tortów, ciast, tartych, sufletów, pączków, muffinek, ale przyrządzimy z nich też sałatki, galaretki, dżemy, soki, lody, a także sosy do mięs lub ryb.
Maliny – czy musimy je myć?
Dżem malinowy
Składniki:
- 1 kg malin,
- 350 g cukru,
- skórka z 1 cytryny.
Przygotowanie:
- Maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Potem podgrzewamy je i doprowadzamy do wrzenia.
- Gotujemy przez 15 minut, mieszając co jakiś czas aż dżem nabierze odpowiedniej dla nas konsystencji.
- Pod koniec dodajemy skórkę z cytryny. Gorący dżem nakładamy do słoików i zakręcamy. Odstawiamy je do góry dnem do stygnięcia.
- W dżemie malinowym wyczuwalne są pesteczki. Jeśli nam one przeszkadzają, przed nałożeniem do słoików, przepuśćmy dżem przez gęste sito. Dopiero potem dodajmy do niego otartą skórkę z cytryny.
Filety z łososia z sosem malinowym
Składniki:
- biały ryż,
- 2 filety z łososia – każdy po ok. 150 g,
- sól,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- pieprz,
- malinowy winegret.
Składniki na malinowy winegret:
- 100 g malin,
- ½ niewielkiej cebuli,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki czerwonego octu winnego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Łososia myjemy, oprószamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy masło i układamy na nim łososia.
- Pieczemy przez 15 minut, wstawiając do nagrzanego piekarnika. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- W międzyczasie przygotowujemy malinowy winegret. Maliny miksujemy i przecieramy przez sito do rondelka.
- Dodajemy sparzoną cebulę, cukier, musztardę, oliwę i ocet. Miksujemy na gładki sos. Gotujemy przez 5 minut bez przykrycia do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Sos rozprowadzamy w ilości dwóch łyżek na talerzu, układamy na tym łososia i polewamy pozostałym sosem. Podajemy z ryżem.
Malinowy mus marshmallow
Składniki:
- 250 g malin (4 najładniejsze maliny odkładamy do dekoracji),
- 120 g pianek marshmallow,
- 200 ml śmietanki.
Przygotowanie:
- Maliny gotujemy w rondelku przez ok. 5 minut. Widelcem rozbijamy maliny aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pianki i gotujemy wszystko na małym ogniu, ciągle mieszając, aż pianki rozpuszczą się.
- Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy i łączymy z owocową masą.
- Przekładamy całość do 4 salaterek i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Mus podajemy schłodzony i udekorowany malinami.