Czas na sok z malin. Obowiązkowy w każdej domowej spiżarni

Sezon na maliny w pełni. Warto więc przygotować przetwory na zimę z tych owoców – konfitury, galaretki, dżemy, nalewki, soki. Sok z malin to niewątpliwie król wśród naturalnych leków na przeziębienie. Poza tym, pomaga utrzymać szczupła sylwetkę i, co najważniejsze, świetnie smakuje.

Sok z malinW medycynie naturalnej sok z malin od lat znajduje wykorzystanie jako lek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sok z malin – wartości odżywcze

Sok malinowy zatrzymuje wartości odżywcze właściwe malinom. Jest bomba witaminową – zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, E i PP oraz ogromną dawkę witaminy C. Ponadto, jest cennym źródłem kwasu pantotenowego, biotyny, pektyn, garbników, antocyjanów, a także błonnika. W soki z malin obecne są także mikro- i makroelementy: żelazo, magnez, miedź, cynk, wapń, potas i mangan. Sok z malin zawiera również kwasy – jabłkowy, cytrynowy, elagowy i salicylowy.

Sok z malin – właściwości

Od dawien dawna sok z malin uznawany jest za najlepszy lek w walce z przeziębieniem. Zawarty w nim kwas salicylowy, obecny także w aspirynie i polopirynie, stymuluje organizm do walki z chorobą, wzmagając potliwość, której efektem jest obniżenie gorączki. Działanie to wspierają olejki eteryczne obecne w soku malinowym, które posiadają właściwości rozgrzewające i antyseptyczne.

Sok malinowy sprawdzi się jednak nie tylko w leczeniu, ale także profilaktyce. Zawarte w nim witaminy i minerały skutecznie wspierają odporność. Antyoksydanty natomiast usuwają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój komórek rakowych i starzenie się skóry.

Czy myć maliny? Wiele osób popełnia błąd

W medycynie naturalnej sok z malin od lat znajduje wykorzystanie jako lek na bóle żołądka, wymioty czy szkorbut. Obecność wapnia, potasu i magnezu sprawia, że sok malinowy ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego – poprawia pracę serca, obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała pojawieniu się miażdżycy. Dodatkowo potas pomaga przy dolegliwościach nerek i wątroby stabilizując gospodarkę wodną organizmu.

Żelazo i miedź zawarte w soku malinowym wspomogą organizm walczący z niedokrwistością.

Ciekawą właściwością soku malinowego jest wspomaganie odchudzania. Dział bowiem przeczyszczająco, regulując pracę układu pokarmowego, a także oczyszczająco, ponieważ pomaga pozbyć się toksyn.

Sok z malin – zastosowanie

Sok z malin dostępny jest w sklepach, czasem łączony z cytryną lub żurawiną. Zakupienie go jest rozwiązaniem szybkim i prostym, ale warto pamiętać, że takie produkty zawierają substancje dodatkowe, np. konserwanty.

Sok z malin
© Adobe Stock

Domowy sok z malin gwarantuje natomiast zdrowie w czystej postaci, bez wspomagaczy. Przygotowanie soku malinowego nie jest trudne, a pozwala zachować smak lata i zaopatrzyć naszą spiżarnię w cenny lek na przeziębienie. Wystarczy przepłukać maliny, przepuścić przez sitko, zagotować sok i wlać do niewielkich słoiczków.

Sok malinowy sprawdzi się zarówno na zimno, z lodem i cytryna lub finezyjnych drinkach, jak i na gorąco. Jest doskonałym dodatkiem do herbaty czy grzańców piwnych.

W deserach sprawdzi się jako polewa do budyniu śmietankowego czy kaszy manny. Po dodaniu soku malinowego do jogurtu naturalnego otrzymamy zdrowy i smaczny deser na upalne dni, a w połączeniu z bitą śmietaną sok utworzy krem do ciast i babeczek, pyszny i bez konserwantów.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw