Pięć pysznych pomysłów na maliny. Wykorzystaj sezon na maksa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Maliny nie tylko do deserów

Obraz
© 123RF

Sezon na maliny trwa bardzo krótko. Te delikatne, słodkie i lekko kwaśne owoce nie bardzo nadają się do transportu czy przechowywania, więc powinniśmy je jeść najlepiej zaraz po zbiorze.

Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że te owoce są wyjątkowo zdrowe. Zawierają mnóstwo witamin, a także żelaza czy magnezu. Nie bez powodu sok z malin jest traktowany jako lekarstwo na przeziębianie i specyfik na wzmocnienie organizmu. Dziś na świecie uprawia się wiele odmian malin. Oprócz najpopularniejszych, czerwonych są także żółte, fioletowe lub nawet czarne, bardzo podobne do jeżyn. Wszystkie możemy wykorzystywać w kuchni do przyrządzania bardzo smacznych potraw. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Tarta malinowa

Obraz
© 123RF

To pyszne danie możemy przygotować na deser, ale również znakomicie sprawdzi się na śniadanie. Potrzebujemy na ciasto: szklankę mąki, pół kostki masła, kilka łyżek cukru pudru, jedno jajko i szczyptę soli. Masło siekamy drobno i łączymy z mąką, dodajemy cukier, sól i jajko i wyrabiamy na gładkie ciasto bardzo szybko. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy, lekko rozwałkowujemy, wkładamy do formy na tartę i podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Na cieście układamy w jednej warstwie maliny i zalewamy je mieszanką gęstej śmietany i jajka, doprawioną cukrem waniliowym. Pieczemy 30 minut. Taka tarta znakomicie smakuje na zimno.

/ 6Sernik z malinami

Obraz
© iStock.com

Maliny to owoce, które znakomicie pasują do białego sera. Dlatego też sernik z tymi owocami będzie smakował każdemu. Składniki: dwie szklanki malin, dwie kostki mielonego twarogu, dwa jajka, pół szklanki cukru pudru, sok z dwóch limonek. Do malaksera wkładamy ser, wbijamy jajka i miksujemy. Dosypujemy cukier i wlewamy sok z limonek. Do masy dodajemy maliny, mieszamy delikatnie i wszystko wlewamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni C.

/ 6Sałatka ze szpinaku i malin

Obraz
© 123RF

Maliny są lekko kwaskowate, więc idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek. Na naszą potrzebne nam będą: duża garść świeżego szpinaku, trochę rukoli, szklanka malin, trochę orzechów włoskich, kilka plastrów boczku wędzonego, kilka kromek sera tostowego, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Pieczywo tostowe kroimy w kostkę, wykładamy na blachę do pieczenia, polewamy oliwą i pieczemy grzanki. Boczek smażymy i kroimy w paski. Orzechy siekamy. Wszystkie składniki łączymy w misce i polewamy sosem zrobionym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielne danie.

/ 6Łosoś w sosie malinowym

Obraz
© 123RF

Pieczony łosoś z sosem malinowym to bardzo nieoczywiste danie obiadowe. Składniki: dwa filety z łososia ze skórą, szklanka malin, papryczka chili, kawałek świeżego imbiru, łyżka cukru, szczypta soli, pieprz i oliwa z oliwek. Łososia nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy. Maliny wrzucamy do rondla, dodajemy cukier, posiekane drobno chili i imbir. Smażymy mieszając, aż maliny się rozpadną. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Smażymy rybę na patelni grillowej i polewamy sosem.

/ 6Dżem malinowy

Obraz
© 123RF

Przetwory z malin przypomną nam zimą ciepłe miesiące roku, dlatego warto je przyrządzać. Dżem jest bardzo prosty. Potrzebujemy: kilograma malin, pół kilograma cukru, kilka goździków i kawałek cynamonu. W szerokim rondlu podgrzewamy maliny z cukrem, dodajemy przyprawy i smażymy na małym gazie, mieszając, aż masa zrobi się gęsta. Przekładamy dżem do słoików i pasteryzujemy 30 minut w wodzie o temperaturze 80 stopni C. Taki dżem będzie smakował latem przez okrągły rok!

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają