Pięć pysznych pomysłów na maliny. Wykorzystaj sezon na maksa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Maliny nie tylko do deserów

Obraz
© 123RF

Sezon na maliny trwa bardzo krótko. Te delikatne, słodkie i lekko kwaśne owoce nie bardzo nadają się do transportu czy przechowywania, więc powinniśmy je jeść najlepiej zaraz po zbiorze.

Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że te owoce są wyjątkowo zdrowe. Zawierają mnóstwo witamin, a także żelaza czy magnezu. Nie bez powodu sok z malin jest traktowany jako lekarstwo na przeziębianie i specyfik na wzmocnienie organizmu. Dziś na świecie uprawia się wiele odmian malin. Oprócz najpopularniejszych, czerwonych są także żółte, fioletowe lub nawet czarne, bardzo podobne do jeżyn. Wszystkie możemy wykorzystywać w kuchni do przyrządzania bardzo smacznych potraw. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Tarta malinowa

Obraz
© 123RF

To pyszne danie możemy przygotować na deser, ale również znakomicie sprawdzi się na śniadanie. Potrzebujemy na ciasto: szklankę mąki, pół kostki masła, kilka łyżek cukru pudru, jedno jajko i szczyptę soli. Masło siekamy drobno i łączymy z mąką, dodajemy cukier, sól i jajko i wyrabiamy na gładkie ciasto bardzo szybko. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy, lekko rozwałkowujemy, wkładamy do formy na tartę i podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Na cieście układamy w jednej warstwie maliny i zalewamy je mieszanką gęstej śmietany i jajka, doprawioną cukrem waniliowym. Pieczemy 30 minut. Taka tarta znakomicie smakuje na zimno.

/ 6Sernik z malinami

Obraz
© iStock.com

Maliny to owoce, które znakomicie pasują do białego sera. Dlatego też sernik z tymi owocami będzie smakował każdemu. Składniki: dwie szklanki malin, dwie kostki mielonego twarogu, dwa jajka, pół szklanki cukru pudru, sok z dwóch limonek. Do malaksera wkładamy ser, wbijamy jajka i miksujemy. Dosypujemy cukier i wlewamy sok z limonek. Do masy dodajemy maliny, mieszamy delikatnie i wszystko wlewamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni C.

/ 6Sałatka ze szpinaku i malin

Obraz
© 123RF

Maliny są lekko kwaskowate, więc idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek. Na naszą potrzebne nam będą: duża garść świeżego szpinaku, trochę rukoli, szklanka malin, trochę orzechów włoskich, kilka plastrów boczku wędzonego, kilka kromek sera tostowego, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Pieczywo tostowe kroimy w kostkę, wykładamy na blachę do pieczenia, polewamy oliwą i pieczemy grzanki. Boczek smażymy i kroimy w paski. Orzechy siekamy. Wszystkie składniki łączymy w misce i polewamy sosem zrobionym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielne danie.

/ 6Łosoś w sosie malinowym

Obraz
© 123RF

Pieczony łosoś z sosem malinowym to bardzo nieoczywiste danie obiadowe. Składniki: dwa filety z łososia ze skórą, szklanka malin, papryczka chili, kawałek świeżego imbiru, łyżka cukru, szczypta soli, pieprz i oliwa z oliwek. Łososia nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy. Maliny wrzucamy do rondla, dodajemy cukier, posiekane drobno chili i imbir. Smażymy mieszając, aż maliny się rozpadną. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Smażymy rybę na patelni grillowej i polewamy sosem.

/ 6Dżem malinowy

Obraz
© 123RF

Przetwory z malin przypomną nam zimą ciepłe miesiące roku, dlatego warto je przyrządzać. Dżem jest bardzo prosty. Potrzebujemy: kilograma malin, pół kilograma cukru, kilka goździków i kawałek cynamonu. W szerokim rondlu podgrzewamy maliny z cukrem, dodajemy przyprawy i smażymy na małym gazie, mieszając, aż masa zrobi się gęsta. Przekładamy dżem do słoików i pasteryzujemy 30 minut w wodzie o temperaturze 80 stopni C. Taki dżem będzie smakował latem przez okrągły rok!

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie