Maliny nie tylko do deserów
Sezon na maliny trwa bardzo krótko. Te delikatne, słodkie i lekko kwaśne owoce nie bardzo nadają się do transportu czy przechowywania, więc powinniśmy je jeść najlepiej zaraz po zbiorze.
Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że te owoce są wyjątkowo zdrowe. Zawierają mnóstwo witamin, a także żelaza czy magnezu. Nie bez powodu sok z malin jest traktowany jako lekarstwo na przeziębianie i specyfik na wzmocnienie organizmu. Dziś na świecie uprawia się wiele odmian malin. Oprócz najpopularniejszych, czerwonych są także żółte, fioletowe lub nawet czarne, bardzo podobne do jeżyn. Wszystkie możemy wykorzystywać w kuchni do przyrządzania bardzo smacznych potraw. Oto kilka naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Tarta malinowa
To pyszne danie możemy przygotować na deser, ale również znakomicie sprawdzi się na śniadanie. Potrzebujemy na ciasto: szklankę mąki, pół kostki masła, kilka łyżek cukru pudru, jedno jajko i szczyptę soli. Masło siekamy drobno i łączymy z mąką, dodajemy cukier, sól i jajko i wyrabiamy na gładkie ciasto bardzo szybko. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy, lekko rozwałkowujemy, wkładamy do formy na tartę i podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Na cieście układamy w jednej warstwie maliny i zalewamy je mieszanką gęstej śmietany i jajka, doprawioną cukrem waniliowym. Pieczemy 30 minut. Taka tarta znakomicie smakuje na zimno.
Sernik z malinami
Maliny to owoce, które znakomicie pasują do białego sera. Dlatego też sernik z tymi owocami będzie smakował każdemu. Składniki: dwie szklanki malin, dwie kostki mielonego twarogu, dwa jajka, pół szklanki cukru pudru, sok z dwóch limonek. Do malaksera wkładamy ser, wbijamy jajka i miksujemy. Dosypujemy cukier i wlewamy sok z limonek. Do masy dodajemy maliny, mieszamy delikatnie i wszystko wlewamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni C.
Sałatka ze szpinaku i malin
Maliny są lekko kwaskowate, więc idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek. Na naszą potrzebne nam będą: duża garść świeżego szpinaku, trochę rukoli, szklanka malin, trochę orzechów włoskich, kilka plastrów boczku wędzonego, kilka kromek sera tostowego, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Pieczywo tostowe kroimy w kostkę, wykładamy na blachę do pieczenia, polewamy oliwą i pieczemy grzanki. Boczek smażymy i kroimy w paski. Orzechy siekamy. Wszystkie składniki łączymy w misce i polewamy sosem zrobionym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielne danie.
Łosoś w sosie malinowym
Pieczony łosoś z sosem malinowym to bardzo nieoczywiste danie obiadowe. Składniki: dwa filety z łososia ze skórą, szklanka malin, papryczka chili, kawałek świeżego imbiru, łyżka cukru, szczypta soli, pieprz i oliwa z oliwek. Łososia nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy. Maliny wrzucamy do rondla, dodajemy cukier, posiekane drobno chili i imbir. Smażymy mieszając, aż maliny się rozpadną. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Smażymy rybę na patelni grillowej i polewamy sosem.
Dżem malinowy
Przetwory z malin przypomną nam zimą ciepłe miesiące roku, dlatego warto je przyrządzać. Dżem jest bardzo prosty. Potrzebujemy: kilograma malin, pół kilograma cukru, kilka goździków i kawałek cynamonu. W szerokim rondlu podgrzewamy maliny z cukrem, dodajemy przyprawy i smażymy na małym gazie, mieszając, aż masa zrobi się gęsta. Przekładamy dżem do słoików i pasteryzujemy 30 minut w wodzie o temperaturze 80 stopni C. Taki dżem będzie smakował latem przez okrągły rok!