Pięć pysznych pomysłów na maliny. Wykorzystaj sezon na maksa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Maliny nie tylko do deserów

Obraz
© 123RF

Sezon na maliny trwa bardzo krótko. Te delikatne, słodkie i lekko kwaśne owoce nie bardzo nadają się do transportu czy przechowywania, więc powinniśmy je jeść najlepiej zaraz po zbiorze.

Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że te owoce są wyjątkowo zdrowe. Zawierają mnóstwo witamin, a także żelaza czy magnezu. Nie bez powodu sok z malin jest traktowany jako lekarstwo na przeziębianie i specyfik na wzmocnienie organizmu. Dziś na świecie uprawia się wiele odmian malin. Oprócz najpopularniejszych, czerwonych są także żółte, fioletowe lub nawet czarne, bardzo podobne do jeżyn. Wszystkie możemy wykorzystywać w kuchni do przyrządzania bardzo smacznych potraw. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Tarta malinowa

Obraz
© 123RF

To pyszne danie możemy przygotować na deser, ale również znakomicie sprawdzi się na śniadanie. Potrzebujemy na ciasto: szklankę mąki, pół kostki masła, kilka łyżek cukru pudru, jedno jajko i szczyptę soli. Masło siekamy drobno i łączymy z mąką, dodajemy cukier, sól i jajko i wyrabiamy na gładkie ciasto bardzo szybko. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy, lekko rozwałkowujemy, wkładamy do formy na tartę i podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Na cieście układamy w jednej warstwie maliny i zalewamy je mieszanką gęstej śmietany i jajka, doprawioną cukrem waniliowym. Pieczemy 30 minut. Taka tarta znakomicie smakuje na zimno.

/ 6Sernik z malinami

Obraz
© iStock.com

Maliny to owoce, które znakomicie pasują do białego sera. Dlatego też sernik z tymi owocami będzie smakował każdemu. Składniki: dwie szklanki malin, dwie kostki mielonego twarogu, dwa jajka, pół szklanki cukru pudru, sok z dwóch limonek. Do malaksera wkładamy ser, wbijamy jajka i miksujemy. Dosypujemy cukier i wlewamy sok z limonek. Do masy dodajemy maliny, mieszamy delikatnie i wszystko wlewamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni C.

/ 6Sałatka ze szpinaku i malin

Obraz
© 123RF

Maliny są lekko kwaskowate, więc idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek. Na naszą potrzebne nam będą: duża garść świeżego szpinaku, trochę rukoli, szklanka malin, trochę orzechów włoskich, kilka plastrów boczku wędzonego, kilka kromek sera tostowego, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Pieczywo tostowe kroimy w kostkę, wykładamy na blachę do pieczenia, polewamy oliwą i pieczemy grzanki. Boczek smażymy i kroimy w paski. Orzechy siekamy. Wszystkie składniki łączymy w misce i polewamy sosem zrobionym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielne danie.

/ 6Łosoś w sosie malinowym

Obraz
© 123RF

Pieczony łosoś z sosem malinowym to bardzo nieoczywiste danie obiadowe. Składniki: dwa filety z łososia ze skórą, szklanka malin, papryczka chili, kawałek świeżego imbiru, łyżka cukru, szczypta soli, pieprz i oliwa z oliwek. Łososia nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy. Maliny wrzucamy do rondla, dodajemy cukier, posiekane drobno chili i imbir. Smażymy mieszając, aż maliny się rozpadną. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Smażymy rybę na patelni grillowej i polewamy sosem.

/ 6Dżem malinowy

Obraz
© 123RF

Przetwory z malin przypomną nam zimą ciepłe miesiące roku, dlatego warto je przyrządzać. Dżem jest bardzo prosty. Potrzebujemy: kilograma malin, pół kilograma cukru, kilka goździków i kawałek cynamonu. W szerokim rondlu podgrzewamy maliny z cukrem, dodajemy przyprawy i smażymy na małym gazie, mieszając, aż masa zrobi się gęsta. Przekładamy dżem do słoików i pasteryzujemy 30 minut w wodzie o temperaturze 80 stopni C. Taki dżem będzie smakował latem przez okrągły rok!

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw