Makowiec
Wypróbujcie sprawdzony przepis naszej użytkowniczki na miękki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec w formie rolady. Jest to popularny w wielu domach wypiek na Boże Narodzenie i wigilię. Przygotowanie, choć nieco czasochłonne, nie jest wcale trudne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto dodając na koniec rozpuszczone masło, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować placki, najlepiej na pergaminie. Nałożyć masę makową, zawinąć ciasto.
Piec w temperaturze 180-200 st. C przez około 30-40 minut. Z cukru pudru, śmietany i soku z cytryny przyrządzić lukier, który nakładamy na letnie ciasto.
Przepis dodał użytkownik s-belata
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze