Makaronowe muszle z mozzarellą i mięsem

Makaronowe muszle zapiekane z serem i mielonym mięsem to przepyszna propozycja na obiad lub kolację. Przepis jest prosty i pyszny. Poleca go Alina, autorka bloga "Gotuj ze mną".

Makaronowe muszle z mozzarellą i mięsemMakaronowe muszle z mozzarellą i mięsem
Alina Jasińska

Składniki

  • 300 g dużych ugotowanych muszli
  • 200 g małych pomidorków
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 40 g ricotty
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 cebuli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia
  • opcjonalnie tarty parmezan

Przepis

  • Cebulę posiekać, marchewkę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać marchewkę chwilę podusić. Następnie dodać mięso, wymieszać.
  • Wlać wino, dodać koncentrat i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Doprawić solą i pieprzem.
  • Pomidorki przekroić na połówki, skropić oliwą, posypać pieprzem, solą i bazylią. Włożyć do rondelka i chwilę podusić.
  • Mozzarellę pokroić w kostkę. Rondelek z pomidorkami zdjąć z ognia, dodać ser i wymieszać.
  • Na dnie naczynia rozłożyć trochę mięsnego sosu. Do muszli nakładać pomidorki z serkiem i układać obok siebie.
  • Po wierzchu polać mięsnym sosem, posypać ricottą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut.
  • Przed podaniem polać oliwą, posypać pieprzem. Opcjonalnie posypać startym parmezanem.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw