Trwa ładowanie...
d11uvk6
11-03-2021 12:26

Makaron z wódką? Nie uwierzysz, ale to klasyka kuchni włoskiej!

Przepis

Penne alla vodka to specyficzny i zaskakujący przepis kuchni włoskiej. Połączenie passaty, tłustej śmietanki i wódki daje w efekcie kremowy i, co ważne, błyskawiczny sos do makaronu penne. Idealny przepis dla fanów włoskich past i nieskomplikowanych receptur.

d11uvk6
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 400 g makaronu penne
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu
  • 50 ml wódki
  • 100 ml śmietany kremówki
  • ok. 50 ml wody spod gotowania makaronu
  • 2 małe szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 75 g parmezanu lub grana padano
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, chili w płatkach
  • garść bazylii lub świeżego oregano
Przepis
  • Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucić drobno posiekane szalotki.
  • Gdy cebula się zeszkli, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dodać przecier pomidorowy i przesmażyć wszystko krótko.
  • W międzyczasie ugotować w osolonym wrzątku penne, a następnie odcedzić, zachowując około 50-100 ml wody spod gotowania makaronu.
  • Na patelnię wlać wódkę oraz pozostałą wodę i wymieszać wszystko.
  • Po zagotowaniu sosu dodać do niego kremówkę, starty ser i 1 łyżkę oliwy. Następnie wrzucić ugotowany makaron.
  • Makaron wymieszać z sosem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz płatkami chili (danie powinno być dość pikantne).
  • Przełożyć pastę na talerze i posypać świeżymi ziołami, opcjonalnie można danie oprószyć dodatkowo serem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Makaron z wódką? Nie uwierzysz, ale to klasyka kuchni włoskiej!
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11uvk6
d11uvk6
d11uvk6
d11uvk6
Więcej tematów
d11uvk6