Makaron z wódką? Nie uwierzysz, ale to klasyka kuchni włoskiej!
Penne alla vodka to specyficzny i zaskakujący przepis kuchni włoskiej. Połączenie passaty, tłustej śmietanki i wódki daje w efekcie kremowy i, co ważne, błyskawiczny sos do makaronu penne. Idealny przepis dla fanów włoskich past i nieskomplikowanych receptur.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: |
- 400 g makaronu penne
- 2 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu
- 50 ml wódki
- 100 ml śmietany kremówki
- ok. 50 ml wody spod gotowania makaronu
- 2 małe szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 75 g parmezanu lub grana padano
- oliwa z oliwek do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, chili w płatkach
- garść bazylii lub świeżego oregano
- Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucić drobno posiekane szalotki.
- Gdy cebula się zeszkli, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dodać przecier pomidorowy i przesmażyć wszystko krótko.
- W międzyczasie ugotować w osolonym wrzątku penne, a następnie odcedzić, zachowując około 50-100 ml wody spod gotowania makaronu.
- Na patelnię wlać wódkę oraz pozostałą wodę i wymieszać wszystko.
- Po zagotowaniu sosu dodać do niego kremówkę, starty ser i 1 łyżkę oliwy. Następnie wrzucić ugotowany makaron.
- Makaron wymieszać z sosem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz płatkami chili (danie powinno być dość pikantne).
- Przełożyć pastę na talerze i posypać świeżymi ziołami, opcjonalnie można danie oprószyć dodatkowo serem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze