Makaron z wódką? Nie uwierzysz, ale to klasyka kuchni włoskiej!

Penne alla vodka to specyficzny i zaskakujący przepis kuchni włoskiej. Połączenie passaty, tłustej śmietanki i wódki daje w efekcie kremowy i, co ważne, błyskawiczny sos do makaronu penne. Idealny przepis dla fanów włoskich past i nieskomplikowanych receptur.

Penne alla vodkaPenne alla vodka
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu
  • 50 ml wódki
  • 100 ml śmietany kremówki
  • ok. 50 ml wody spod gotowania makaronu
  • 2 małe szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 75 g parmezanu lub grana padano
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, chili w płatkach
  • garść bazylii lub świeżego oregano

Przepis

  • Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucić drobno posiekane szalotki.
  • Gdy cebula się zeszkli, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dodać przecier pomidorowy i przesmażyć wszystko krótko.
  • W międzyczasie ugotować w osolonym wrzątku penne, a następnie odcedzić, zachowując około 50-100 ml wody spod gotowania makaronu.
  • Na patelnię wlać wódkę oraz pozostałą wodę i wymieszać wszystko.
  • Po zagotowaniu sosu dodać do niego kremówkę, starty ser i 1 łyżkę oliwy. Następnie wrzucić ugotowany makaron.
  • Makaron wymieszać z sosem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz płatkami chili (danie powinno być dość pikantne).
  • Przełożyć pastę na talerze i posypać świeżymi ziołami, opcjonalnie można danie oprószyć dodatkowo serem.

Wybrane dla Ciebie

Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy