Makaron z sosem fasolowo-pomidorowym. Oryginalne połączenie na obiad
Makaron i fasola? Czemu nie. To bardzo szybkie, sycące i proste w przygotowaniu danie. W oryginalnej wersji jest bez mięsa, jeśli jednak ktoś lubi, może dodać pokrojoną kiełbasę chorizo.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 200 g makaronu
- puszka białej fasoli
- puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- zioła prowansalskie
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj pomidory i duś chwilę pod przykryciem. Fasolę odsącz z zalewy i dodaj do sosu. Dodaj zioła prowansalskie, sól, pieprz i cukier. Mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dodaj makaron i podgrzewaj jeszcze minutę. Przed podaniem posyp parmezanem.
Zobacz wideo: Ten pyszny makaron
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze