Makaron z chorizo i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym
Oryginalne chorizo ma zwykle wyraźny smak i mocny, charakterystyczny zapach. Smak tej wędliny często uwalnia się pod wpływem gotowania, dlatego produkt warto dodawać do rozmaitych potraw. Bardzo prostym, ale pysznym i sycącym daniem, znakomitym w okresie jesienno-zimowym, jest makaron w sosie pomidorowym z chorizo i szpinakiem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g makaronu pełnoziarnistego penne
- 1 puszka całych pomidorów wraz z zalewą
- 300 g ostrej kiełbasy chorizo pokrojonej w półplasterki
- 1 posiekana cebula
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 250 g boczniaków
- 10 pomidorów suszonych i odsączonych
- 250 g liści szpinaku
- 150 g miękkiego serka koziego
- garść listków bazylii
- szczypta soli morskiej
- starty parmezan
Przepis
- Zaczynamy od podsmażenia chorizo na suchej patelni. Cały wytopiony z niej tłuszcz odlewamy i dodajemy do niej cebulę. Smażymy tak jeszcze 5 minut i dodajemy boczniaki, po czym znowu trzymamy je wszystkie jeszcze przez 5 minut.
- Gotujemy makaron al dente i odcedzamy.
- Na patelni podsmażamy czosnek i po około 2 minutach wlewamy do niego pomidory. Wszystko gotujemy około 8 minut i rozdrabniamy miękkie pomidory.
- Następnie dosypujemy suszone pomidory a po 3 minutach także szpinak. Kiedy zmniejszy on swoją objętość, całą potrawę doprawiamy solą morską i porwanymi listkami bazylii.
- Do tak przygotowanego sosu dodajemy makaron pełnoziarnisty wraz z odrobiną wody z jego gotowania.
- Wszystko dokładnie mieszamy. Proponujemy podawać go razem ze startym parmezanem oraz listkami bazylii.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl