Trwa ładowanie...
d12fjqp
d12fjqp

Makaron z chorizo i warzywami

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 500 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • 1 puszka całych pomidorów wraz z zalewą
  • 300 g ostrej kiełbasy chorizo pokrojonej w półplasterki
  • 1 posiekana cebula
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 250 g boczniaków
  • 10 pomidorów suszonych i odsączonych
  • 250 g liści szpinaku
  • 150 g miękkiego serka koziego
  • garść listków bazylii
  • szczypta soli morskiej
  • starty parmezan
Przepis

Zaczynamy od podsmażenia chorizo na suchej patelni. Cały wytopiony z niej tłuszcz odlewamy i dodajemy do niej cebulę. Smażymy tak jeszcze 5 minut i dodajemy boczniaki, po czym znowu trzymamy je wszystkie jeszcze przez 5 minut.

Gotujemy makaron al dente i odcedzamy.

Na patelni podsmażamy czosnek i po około 2 minutach wlewamy do niego pomidory. Wszystko gotujemy około 8 minut i rozdrabniamy miękkie pomidory. Następnie dosypujemy suszone pomidory a po 3 minutach także szpinak. Kiedy zmniejszy on swoją objętość, całą potrawę doprawiamy solą morską i porwanymi listkami bazylii.

Do tak przygotowanego sosu dodajemy makaron pełnoziarnisty wraz z odrobiną wody z jego gotowania. Wszystko dokładnie mieszamy. Proponujemy podawać go razem ze startym parmezanem oraz listkami bazylii. Smacznego!

d12fjqp

Podziel się opinią

Share
d12fjqp

d12fjqp
d12fjqp
d12fjqp