Makaron z chorizo i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym

Oryginalne chorizo ma zwykle wyraźny smak i mocny, charakterystyczny zapach. Smak tej wędliny często uwalnia się pod wpływem gotowania, dlatego produkt warto dodawać do rozmaitych potraw. Bardzo prostym, ale pysznym i sycącym daniem, znakomitym w okresie jesienno-zimowym, jest makaron w sosie pomidorowym z chorizo i szpinakiem.

Makaron z chorizoMakaron z chorizo
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • 1 puszka całych pomidorów wraz z zalewą
  • 300 g ostrej kiełbasy chorizo pokrojonej w półplasterki
  • 1 posiekana cebula
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 250 g boczniaków
  • 10 pomidorów suszonych i odsączonych
  • 250 g liści szpinaku
  • 150 g miękkiego serka koziego
  • garść listków bazylii
  • szczypta soli morskiej
  • starty parmezan

Przepis

  • Zaczynamy od podsmażenia chorizo na suchej patelni. Cały wytopiony z niej tłuszcz odlewamy i dodajemy do niej cebulę. Smażymy tak jeszcze 5 minut i dodajemy boczniaki, po czym znowu trzymamy je wszystkie jeszcze przez 5 minut.
  • Gotujemy makaron al dente i odcedzamy.
  • Na patelni podsmażamy czosnek i po około 2 minutach wlewamy do niego pomidory. Wszystko gotujemy około 8 minut i rozdrabniamy miękkie pomidory.
  • Następnie dosypujemy suszone pomidory a po 3 minutach także szpinak. Kiedy zmniejszy on swoją objętość, całą potrawę doprawiamy solą morską i porwanymi listkami bazylii.
  • Do tak przygotowanego sosu dodajemy makaron pełnoziarnisty wraz z odrobiną wody z jego gotowania.
  • Wszystko dokładnie mieszamy. Proponujemy podawać go razem ze startym parmezanem oraz listkami bazylii.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟