Makaron z buraczanym pesto. Wygląda obłędnie, smakuje jeszcze lepiej

#gotujznami to nowy cykl w WP Kuchnia. - Przesyłam przepis na mój ulubiony makaron! Od razu uprzedzam! To bardzo ”babskie” danie. Mój chłopak zawsze mówi: ”Wszystko pięknie, ale gdzie mięso”? Tą potrawę pokocha każdy, kto uwielbia buraki. A jeśli ktoś ich nie lubi to jest duża szansa, że się do nich przekona. Pomysł znalazłam w jednej z gazet kulinarnych – pisze pani Joanna. A wy co dziś gotujecie? Wysyłajcie nam swoje przepis wraz ze zdjęciami dania przez platformę #dziejesie.

Makaron z buraczanym pesto. Wygląda obłędnie, smakuje jeszcze lepiejMakaron z buraczanym pesto. Wygląda obłędnie, smakuje jeszcze lepiej
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 małe buraki
  • 1 czerwona papryka
  • czerwona soczewica (może być w puszce)
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • liście bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • parmezan (najlepiej niekończąca się ilość)
  • razowy makaron świderki lub spaghetti
  • pieprz i sól

Przepis

Przygotowanie jest banalne. Ale od początku! Buraki myjemy i gotujemy lub pieczemy w skórce. Można kupić je również gotowe i ugotowane (wersja dla osób, które cenią sobie czas). Buraki i paprykę kroimy na mniejsze części, dodajemy 1 ząbek czosnku (chyba, że lubisz to proszę bardzo można dwa!) i blendujemy. Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Wyciskamy sok z połowy cytryny. I bardzo pieprzymy! I bardzo solimy (najlepiej solą himalajską)! Gotujemy soczewicę przez 15 minut (jeśli wybraliśmy wersję niepuszkową) i odcedzamy. Pamiętajmy, że nie możemy go rozgotować. Może być nawet trochę twardszy Gotujemy makaron razowy (świderki lub spaghetti). Chciałam urozmaicić danie, więc kupiłam wielokolorowy. Ale nie ma po co! Buraki całkowicie go zafarbują! Odcedzamy i fru do gara lub na dużą patelnię. Mieszamy dokładnie składniki, aż nasze ”pesto” całkowicie zabarwi makaron. Możemy dodać garść parmezanu. Wykładany gotowy makaron na talerzu i dekorujemy listkami bazylii. Następnie obficie oprószamy parmezanem zgodnie z zasadą, że parmezanu nigdy za wiele! Można dodać też zmielone orzechy lub pestki słonecznika czy dyni. Do dania pasuje również lampka wina. Nie namawiam, ale sugeruję. I voilà! Gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany