- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 400 g makaronu
- 1 łyżka oleju
- 450 g brokułów
- 70 g drobno startego żółtego sera (np. cheddar)
- 50 g masła
- 50 g posiekanych migdałów
- sól do smaku
Przepis
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i skrapiamy olejem.
Przepis
Brokuły wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy aż zrobią się miękkie, a następnie również odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączone brokuły kroimy drobno i mieszamy z migdałami, serem i solą.
Przepis
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wkładamy makaron i przykrywamy go brokułami. Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl