Trwa ładowanie...
d4jsmi2
18-06-2021 12:00

Makaron z bobem, chorizo i żółtą cukinią w sosie z serem gorgonzola

Przepis

Oto przepyszna propozycja na letni obiad. Wśród głównych składników sezonowe warzywa - bób i cukinia. W połączeniu z hiszpańską kiełbasą chorizo i serem pleśniowym stworzą genialną kompozycję.

d4jsmi2
4.6
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 300 g penne
  • 1 żółta cukinia pokrojona w słupki
  • 12 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 300 g kiełbasy chorizo pokrojonej w plasterki
  • 300 g sera gorgonzola
  • 1 posiekana cebula
  • 300 g ugotowanego i obranego bobu
  • masło klarowane
  • 2 garście świeżych listków bazylii
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Przepis
  • Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją. Na patelni podsmażamy cebulę na klarowanym maśle a następnie dodajemy chorizo i czosnek.
  • Wszystko mieszamy i smażymy do 5 minut. Następnie dodajemy bób, cukinię i pomidorki.
  • Wszystko doprawiamy pieprzem i solą oraz wrzucamy rozdrobniony ser gorgonzola. Dolewamy łyżkę wody z ugotowanego makaronu i przekładamy makaron na patelnię.
  • Wszystko dokładnie ze sobą łączymy i gotowe! Układając na talerzach, warto jest udekorować danie listkami bazylii i posypać czarnym pieprzem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Makaron z bobem, chorizo i żółtą cukinią w sosie z serem gorgonzola
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d4jsmi2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4jsmi2
d4jsmi2
d4jsmi2
d4jsmi2
Więcej tematów
d4jsmi2