Trwa ładowanie...
d2h7jo7
06-07-2022 10:51

Makaron umbricelli al rancetto z pomidorami, pancettą, serem pecorino

Przepis

W tym przepisie używamy makaronu umbricelli, który nazywany jest również ubmrichi lub umbcichelle. Przypomina on spaghetti, jednak jest od niego grubszy. Makaron ten robi się z mąki pszennej i wody.

d2h7jo7
2.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

"Italia. Amore mio"
Źródło: "Italia. Amore mio", fot: Fot. Artur Rogalski
Składniki
  • 400 g makaronu umbricelli
  • 200 g pancetty tesa di Norcia
  • 300 g pomidorków bez skóry
  • 1 średnia biała cebula
  • 5 gałązek majeranku
  • 80 g tartego sera Pecorino
Przepis
  • Obieramy cebulę i cienko kroimy w piórka. Pancettę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy ją na rozgrzanej patelni ok. 5 minut. Gdy się zarumieni i zrobi chrupiąca, zdejmujemy ją z patelni i odkładamy na bok. Na tłuszczu z pancetty podsmażamy cebulkę.
  • Gdy lekko się zeszkli, dodajemy pokrojone pomidorki i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Pod koniec gotowania dodajemy gałązki majeranku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron. Gdy będzie al. dente, odcedzamy go i przekładamy na patelnię z sosem.
  • Dokładnie mieszamy, dodając kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Dodajemy połowę pancetty i ponownie mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy garść tartego sera Pecorino Romano.
  • Makaron wykładamy na talerz, oprószamy pozostałą częścią pancetty, skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i oprószamy pecorino.

Przepis pochodzi z książki Cristiny Catese "Italia. Amore mio"

  Okładka książki
Źródło: Okładka książki
Makaron umbricelli al rancetto z pomidorami, pancettą, serem pecorino
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2h7jo7
d2h7jo7
d2h7jo7
d2h7jo7
Więcej tematów
d2h7jo7