Makaron umbricelli al rancetto z pomidorami, pancettą, serem pecorino

W tym przepisie używamy makaronu umbricelli, który nazywany jest również ubmrichi lub umbcichelle. Przypomina on spaghetti, jednak jest od niego grubszy. Makaron ten robi się z mąki pszennej i wody.

MakaronMakaron
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g makaronu umbricelli
  • 200 g pancetty tesa di Norcia
  • 300 g pomidorków bez skóry
  • 1 średnia biała cebula
  • 5 gałązek majeranku
  • 80 g tartego sera Pecorino

Przepis

  • Obieramy cebulę i cienko kroimy w piórka. Pancettę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy ją na rozgrzanej patelni ok. 5 minut. Gdy się zarumieni i zrobi chrupiąca, zdejmujemy ją z patelni i odkładamy na bok. Na tłuszczu z pancetty podsmażamy cebulkę.
  • Gdy lekko się zeszkli, dodajemy pokrojone pomidorki i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Pod koniec gotowania dodajemy gałązki majeranku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron. Gdy będzie al. dente, odcedzamy go i przekładamy na patelnię z sosem.
  • Dokładnie mieszamy, dodając kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Dodajemy połowę pancetty i ponownie mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy garść tartego sera Pecorino Romano.
  • Makaron wykładamy na talerz, oprószamy pozostałą częścią pancetty, skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i oprószamy pecorino.
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść