Makaron umbricelli al rancetto z pomidorami, pancettą, serem pecorino

W tym przepisie używamy makaronu umbricelli, który nazywany jest również ubmrichi lub umbcichelle. Przypomina on spaghetti, jednak jest od niego grubszy. Makaron ten robi się z mąki pszennej i wody.

MakaronMakaron
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g makaronu umbricelli
  • 200 g pancetty tesa di Norcia
  • 300 g pomidorków bez skóry
  • 1 średnia biała cebula
  • 5 gałązek majeranku
  • 80 g tartego sera Pecorino

Przepis

  • Obieramy cebulę i cienko kroimy w piórka. Pancettę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy ją na rozgrzanej patelni ok. 5 minut. Gdy się zarumieni i zrobi chrupiąca, zdejmujemy ją z patelni i odkładamy na bok. Na tłuszczu z pancetty podsmażamy cebulkę.
  • Gdy lekko się zeszkli, dodajemy pokrojone pomidorki i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Pod koniec gotowania dodajemy gałązki majeranku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron. Gdy będzie al. dente, odcedzamy go i przekładamy na patelnię z sosem.
  • Dokładnie mieszamy, dodając kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Dodajemy połowę pancetty i ponownie mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy garść tartego sera Pecorino Romano.
  • Makaron wykładamy na talerz, oprószamy pozostałą częścią pancetty, skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i oprószamy pecorino.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru