WAŻNE
TERAZ

Tusk po przegranej w Sejmie. Tak skomentował

Makaron umbricelli al rancetto z pomidorami, pancettą, serem pecorino

W tym przepisie używamy makaronu umbricelli, który nazywany jest również ubmrichi lub umbcichelle. Przypomina on spaghetti, jednak jest od niego grubszy. Makaron ten robi się z mąki pszennej i wody.

MakaronMakaron
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g makaronu umbricelli
  • 200 g pancetty tesa di Norcia
  • 300 g pomidorków bez skóry
  • 1 średnia biała cebula
  • 5 gałązek majeranku
  • 80 g tartego sera Pecorino

Przepis

  • Obieramy cebulę i cienko kroimy w piórka. Pancettę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy ją na rozgrzanej patelni ok. 5 minut. Gdy się zarumieni i zrobi chrupiąca, zdejmujemy ją z patelni i odkładamy na bok. Na tłuszczu z pancetty podsmażamy cebulkę.
  • Gdy lekko się zeszkli, dodajemy pokrojone pomidorki i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Pod koniec gotowania dodajemy gałązki majeranku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron. Gdy będzie al. dente, odcedzamy go i przekładamy na patelnię z sosem.
  • Dokładnie mieszamy, dodając kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Dodajemy połowę pancetty i ponownie mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy garść tartego sera Pecorino Romano.
  • Makaron wykładamy na talerz, oprószamy pozostałą częścią pancetty, skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i oprószamy pecorino.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯