Mak - symbol świąt. Wielka moc małych ziarenek

Trudno sobie wyobrazić święta bez potraw z maku. Kiedyś nasiona tej rośliny były popularne w kuchni przez cały rok. Dziś mak używany jest znacznie rzadziej - ziarna są drogie, a przygotowywanie z nich dań - pracochłonne, dlatego rzadziej goszczą na naszych stołach.

Mak - symbol świąt. Wielka moc małych ziarenek
Źródło zdjęć: © 123RF

Święta Bożego Narodzenia są jednak okazją, by sobie o tym tradycyjnym składniku polskiej kuchni przypomnieć i lepiej poznać jego właściwości - nie tylko smakowe!

Supermak

Mak jest zdrowy. Zawiera komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, a także witaminę C. Jest również doskonałym źródłem wapnia – w 100 g maku znajduje się aż 1266 mg tego pierwiastka. Ziarna zawierają także dużo żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku. Mak stanowi również bogate źródło błonnika, który wspiera działanie układu pokarmowego. Nasiona maku mają również działanie uspokajające, dlatego też stosowane były przez wieki jako lek przeciwbólowy i nasenny.

Roślina ta pochodzi z Azji, gdzie dziko rośnie wiele gatunków maku o dużych makówkach. Nasze polne kwiaty są mniejsze, choć ich nasiona mają podobny smak i właściwości. Miłośnicy maku muszą być jednak ostrożni – jedzony w dużych ilościach może powodować niepożądane reakcje: alergie, zaparcie i inne problemy żołądkowe.

Z czym to się je

W polskiej kuchni tradycyjnej mak jest wykorzystywany przede wszystkim do deserów i wypieków. Najważniejsze jest jego dobre przygotowanie. Mak sam w sobie jest suchy, więc trzeba go wcześniej namoczyć – w wodzie albo w mleku. Aby nasiona dobrze nasiąkły, należy potrzymać je w płynie przez całą noc. Następnie mak musimy zmielić. Do większości słodkich dań mak mielimy co najmniej dwa razy: raz sam, drugi lub trzeci raz – z cukrem. Nie uda nam się zmielić maku w mikserze. Nasiona są zbyt małe, by mogły zostać dokładnie rozdrobnione. Pozostaje więc tradycyjna maszynka do mięsa, z sitkiem o najmniejszych oczkach. Dziś, w erze maszynek elektrycznych, proces mielenia maku nie jest zbyt skomplikowany w porównaniu do żmudnego mielenia w maszynkach ręcznych, ale nadal trzeba poświęcić na to sporo czasu.

Zmielony mak z cukrem możemy wykorzystywać w wielu daniach. Najbardziej tradycyjny jest polski makowiec. Ten wspaniały wypiek przygotowujemy ze słodkiego ciasta drożdżowego, które dość cienko rozwałkowujemy, pokrywamy warstwą słodkiego maku wymieszanego z bakaliami, a następnie dokładnie zwijamy w rulon. Taki makowiec pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, a na koniec pokrywamy lukrem (zrobionym z cukru pudru rozpuszczonego w gorącej wodzie z dodatkiem soku z cytryny) i posypujemy kandyzowanymi owocami.

Mniej czasu i pracy musimy poświęcić na przygotowanie innego smakołyku - makowej tarty.

Wystarczy z masła, mąki i cukru zrobić szybkie kruche ciasto, które po delikatnym zmrożeniu rozwałkowujemy cienko i lekko podpiekamy w formie do tarty. Masę robimy z maku zmielonego z cukrem, dwóch żółtek, kilku łyżek twarożku waniliowego i bakalii. Wszystkie składniki masy dokładnie mieszamy, wlewamy na kruche ciasto i pieczemy pół godziny.

Mak odświętny

Wigilijne desery z makiem - to tradycja. Mak jest bowiem symbolem płodności i pomyślności. Serwowany w przedświąteczny wieczór ma przynieść domownikom szczęście i dostatek. Idealnym przykładem takiego tradycyjnego, świątecznego dania jest kutia. Wywodząca się ze wschodu Polski potrawa to nic innego jak gotowane do miękkości ziarna pszenicy (dziś często zastępowanej kaszą pęczak) z dodatkiem zmielonego maku, bakalii i miodu. Kutię możemy przygotować wcześniej, bo im dłużej stoi, tym jest smaczniejsza.

Kutię jedzą głównie osoby pochodzące ze wschodu. W innych regionach naszego kraju je się kluski z makiem lub łamańce. Kluski to nic innego jak makaron przygotowywany z dodatkiem cukru i krojony w różne kształty (najczęściej romby lub kwadraty) z dodatkiem bakalii i maku z cukrem. Z kolei łamańce to słodkawe, kruche ciasto, pieczone w formie placków i łamane na kawałki, podawane również z makiem i bakaliami.

Tradycja podawania dań z makiem w wigilijny wieczór jest bardzo stara. Oczywiście przez wieki zmieniały się przepisy i pomysły na makowe dania, ale same ziarna nadal się obecne w świątecznym menu. Zdrowe, smaczne i - zgodnie z dawnymi wierzeniami - magiczne! A na dodatek przynoszą szczęście. Nie wolno zapomnieć o maku w święta.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce