Majonez tradycyjny a light - który jest zdrowszy?
Majonez to jeden ulubionych dodatków. Polacy kupują go częściej niż ketchup. Rocznie zjadamy go nawet 1.5 kg. Prawdziwy majonez powinien składać się z żółtek, oleju, odrobiny soku z cytryny i szczypty soli. Jednak w większości zamiast jaj znajdziemy proszek jajeczny czy gumę guar jako zagęstnik. Jej spożywanie może wywołać wzdęcia, biegunkę, a nawet mdłości.
Majonez to jeden ulubionych dodatków. Polacy kupują go częściej niż ketchup. Rocznie zjadamy go nawet 1.5 kg. Prawdziwy majonez powinien składać się z żółtek, oleju, odrobiny soku z cytryny i szczypty soli. W większości produktów zamiast jaj znajdziemy proszek jajeczny, a jako zagęstnik producenci dodają gumę guar. Jej spożywanie może wywołać wzdęcia, biegunkę, a nawet mdłości.
Majonez jest bardziej tuczący niż masło czy olej. Jedna łyżka zawiera aż 166 kcal. Dla porównania, taka sama ilość oleju ma o połowę mniej kalorii. Majonez light w 100 gramach zawiera zaledwie 280 kcal. Jednak odtłuszczona wersja ma o wiele więcej konserwantów, stabilizatorów i barwników niż tradycyjny.
Za kilogram majonezu kupionego w sklepie zapłacimy 16 zł, a koszt majonezu domowego wyniesie nas około 10 zł. Zaoszczędzimy nie tylko pieniądze, ale również zdrowie.
Co kryje się pod wieczkiem majonezów przemysłowych? Katarzyna Bosacka radzi, jak prawidłowo czytać etykiety.