Trwa ładowanie...
23-12-2015 10:04

Majonez tradycyjny a light - który jest zdrowszy?

Majonez to jeden ulubionych dodatków. Polacy kupują go częściej niż ketchup. Rocznie zjadamy go nawet 1.5 kg. Prawdziwy majonez powinien składać się z żółtek, oleju, odrobiny soku z cytryny i szczypty soli. Jednak w większości zamiast jaj znajdziemy proszek jajeczny czy gumę guar jako zagęstnik. Jej spożywanie może wywołać wzdęcia, biegunkę, a nawet mdłości.

d48ct9w
d48ct9w

Majonez to jeden ulubionych dodatków. Polacy kupują go częściej niż ketchup. Rocznie zjadamy go nawet 1.5 kg. Prawdziwy majonez powinien składać się z żółtek, oleju, odrobiny soku z cytryny i szczypty soli. W większości produktów zamiast jaj znajdziemy proszek jajeczny, a jako zagęstnik producenci dodają gumę guar. Jej spożywanie może wywołać wzdęcia, biegunkę, a nawet mdłości.

Majonez jest bardziej tuczący niż masło czy olej. Jedna łyżka zawiera aż 166 kcal. Dla porównania, taka sama ilość oleju ma o połowę mniej kalorii. Majonez light w 100 gramach zawiera zaledwie 280 kcal. Jednak odtłuszczona wersja ma o wiele więcej konserwantów, stabilizatorów i barwników niż tradycyjny.

Za kilogram majonezu kupionego w sklepie zapłacimy 16 zł, a koszt majonezu domowego wyniesie nas około 10 zł. Zaoszczędzimy nie tylko pieniądze, ale również zdrowie.

Co kryje się pod wieczkiem majonezów przemysłowych? Katarzyna Bosacka radzi, jak prawidłowo czytać etykiety.

d48ct9w
d48ct9w
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d48ct9w
Więcej tematów