Mają lekko pikantny smak. Świetnie czyszczą jelita i odrobaczają organizm

Choć dla wielu nasturcja to po prostu efektowny kwiat zdobiący balkon czy ogród, ta niepozorna roślina kryje w sobie znacznie więcej. Coraz częściej gości nie tylko w ogrodach miłośników natury, ale również w kuchniach, na talerzach i w apteczkach zielarskich.

Nasturcja ma właściwości zdrowotneNasturcja ma właściwości zdrowotne
Źródło zdjęć: © Getty Images
Angelika Grabowska

Nasturcja to roślina znana od wieków w medycynie ludowej. Zawiera bowiem szereg cennych związków, z których najbardziej cenione są flawonoidy i związki siarkowe. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Co więcej, nasturcja obfituje również w witaminę C, A i E, które wspierają odporność i spowalniają procesy starzenia.

Jej działanie wykrztuśne, moczopędne i oczyszczające sprawia, że sprawdza się jako naturalne wsparcie w okresie przeziębień i infekcji. Co ciekawe, nasturcja wykazuje również działanie przeciwpasożytnicze — pomaga w naturalny sposób oczyszczać organizm z pasożytów i wspiera proces odrobaczania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kroton. Roślina doniczkowa, która nada egzotyki w twoim domu

Dla kogo nasturcja nie będzie odpowiednia?

Choć nasturcja może przynieść wiele korzyści, nie każdy powinien po nią sięgać. Przede wszystkim powinny jej unikać osoby, które zmagają się z chorobami nerek, żołądka, np. wrzodami żołądka, lub są skłonni do reakcji alergicznych. Ostrożność powinny zachować również kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Jak w przypadku każdej rośliny leczniczej, warto zachować umiar i obserwować reakcję organizmu.

Które części nasturcji można jeść?

Jedną z największych zalet nasturcji jest to, że niemal cała nadziemna część rośliny jest jadalna. Jej kwiaty mają lekko ostry, rzodkiewkowo-musztardowy smak i doskonale sprawdzają się jako kolorowy dodatek do sałatek czy dekoracja dań. Liście są równie smaczne – ostre i wyraziste w smaku, idealne do pesto, zup lub past kanapkowych.

Co ciekawe, również niedojrzałe nasiona można wykorzystać – po zamarynowaniu przypominają w smaku kapary i świetnie komponują się z daniami śródziemnomorskimi. Należy jednak pamiętać, by do celów kulinarnych używać wyłącznie roślin uprawianych ekologicznie – wolnych od pestycydów i chemicznych oprysków.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść