Mają lekko pikantny smak. Świetnie czyszczą jelita i odrobaczają organizm
Choć dla wielu nasturcja to po prostu efektowny kwiat zdobiący balkon czy ogród, ta niepozorna roślina kryje w sobie znacznie więcej. Coraz częściej gości nie tylko w ogrodach miłośników natury, ale również w kuchniach, na talerzach i w apteczkach zielarskich.
Nasturcja to roślina znana od wieków w medycynie ludowej. Zawiera bowiem szereg cennych związków, z których najbardziej cenione są flawonoidy i związki siarkowe. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Co więcej, nasturcja obfituje również w witaminę C, A i E, które wspierają odporność i spowalniają procesy starzenia.
Jej działanie wykrztuśne, moczopędne i oczyszczające sprawia, że sprawdza się jako naturalne wsparcie w okresie przeziębień i infekcji. Co ciekawe, nasturcja wykazuje również działanie przeciwpasożytnicze — pomaga w naturalny sposób oczyszczać organizm z pasożytów i wspiera proces odrobaczania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kroton. Roślina doniczkowa, która nada egzotyki w twoim domu
Dla kogo nasturcja nie będzie odpowiednia?
Choć nasturcja może przynieść wiele korzyści, nie każdy powinien po nią sięgać. Przede wszystkim powinny jej unikać osoby, które zmagają się z chorobami nerek, żołądka, np. wrzodami żołądka, lub są skłonni do reakcji alergicznych. Ostrożność powinny zachować również kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Jak w przypadku każdej rośliny leczniczej, warto zachować umiar i obserwować reakcję organizmu.
Które części nasturcji można jeść?
Jedną z największych zalet nasturcji jest to, że niemal cała nadziemna część rośliny jest jadalna. Jej kwiaty mają lekko ostry, rzodkiewkowo-musztardowy smak i doskonale sprawdzają się jako kolorowy dodatek do sałatek czy dekoracja dań. Liście są równie smaczne – ostre i wyraziste w smaku, idealne do pesto, zup lub past kanapkowych.
Co ciekawe, również niedojrzałe nasiona można wykorzystać – po zamarynowaniu przypominają w smaku kapary i świetnie komponują się z daniami śródziemnomorskimi. Należy jednak pamiętać, by do celów kulinarnych używać wyłącznie roślin uprawianych ekologicznie – wolnych od pestycydów i chemicznych oprysków.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.