Mają lekko pikantny smak. Świetnie czyszczą jelita i odrobaczają organizm

Choć dla wielu nasturcja to po prostu efektowny kwiat zdobiący balkon czy ogród, ta niepozorna roślina kryje w sobie znacznie więcej. Coraz częściej gości nie tylko w ogrodach miłośników natury, ale również w kuchniach, na talerzach i w apteczkach zielarskich.

Nasturcja ma właściwości zdrowotneNasturcja ma właściwości zdrowotne
Źródło zdjęć: © Getty Images
Angelika Grabowska

Nasturcja to roślina znana od wieków w medycynie ludowej. Zawiera bowiem szereg cennych związków, z których najbardziej cenione są flawonoidy i związki siarkowe. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Co więcej, nasturcja obfituje również w witaminę C, A i E, które wspierają odporność i spowalniają procesy starzenia.

Jej działanie wykrztuśne, moczopędne i oczyszczające sprawia, że sprawdza się jako naturalne wsparcie w okresie przeziębień i infekcji. Co ciekawe, nasturcja wykazuje również działanie przeciwpasożytnicze — pomaga w naturalny sposób oczyszczać organizm z pasożytów i wspiera proces odrobaczania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kroton. Roślina doniczkowa, która nada egzotyki w twoim domu

Dla kogo nasturcja nie będzie odpowiednia?

Choć nasturcja może przynieść wiele korzyści, nie każdy powinien po nią sięgać. Przede wszystkim powinny jej unikać osoby, które zmagają się z chorobami nerek, żołądka, np. wrzodami żołądka, lub są skłonni do reakcji alergicznych. Ostrożność powinny zachować również kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Jak w przypadku każdej rośliny leczniczej, warto zachować umiar i obserwować reakcję organizmu.

Które części nasturcji można jeść?

Jedną z największych zalet nasturcji jest to, że niemal cała nadziemna część rośliny jest jadalna. Jej kwiaty mają lekko ostry, rzodkiewkowo-musztardowy smak i doskonale sprawdzają się jako kolorowy dodatek do sałatek czy dekoracja dań. Liście są równie smaczne – ostre i wyraziste w smaku, idealne do pesto, zup lub past kanapkowych.

Co ciekawe, również niedojrzałe nasiona można wykorzystać – po zamarynowaniu przypominają w smaku kapary i świetnie komponują się z daniami śródziemnomorskimi. Należy jednak pamiętać, by do celów kulinarnych używać wyłącznie roślin uprawianych ekologicznie – wolnych od pestycydów i chemicznych oprysków.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce