Ratatuj i inne dania kuchni francuskiej

Kuchnia francuska cieszy się popularnością na całym świecie. Jest lekka, różnorodna i zdrowa, gdyż bogata w warzywa i owoce morza. Niektórych dań wręcz nie wypada nie znać, nawet jeśli nie miało się przyjemności bycia we Francji. Jakie potrawy są najbardziej charakterystyczne dla tego kraju i które warto spróbować?

GulaszRatatuj - francuski odpowiednik wegierskiego leczo
Źródło zdjęć: © 123RF

Zupa cebulowa

To jedno z najpopularniejszych francuskich dań. Jest gęsta i aromatyczna o lekko słodkim posmaku. Podaje się ją zapieczoną z serem wraz z grzankami. Wszystko to sprawia, że jest bardzo sycąca. Do jej przygotowania wystarczy cebula, bulion, białe wino, masło, ser i czerstwa bagietka.

Francuskie tosty

Są to kanapki podawane najczęściej na śniadanie albo lunch. Zapieka się je z serem ementaler albo gruyere w piekarniku lub smaży na patelni. Dzieli się je na Croque Madame oraz Croque Monsieur. Te pierwsze mają w środku sadzone jajko, a drugie szynkę. Czasami wcześniej macza się je w rozbełtanym jajku.

Wołowina po burgundzku

Okazuje się, że kuchnia francuska to nie tylko mule i ostrygi, ale też czerwone mięso. Wołowina po burgundzku to długo gotowane kawałki mięsa w aromatycznym sosie. Gulasz powstaje na bazie wołowiny, czerwonego wina i bulionu. Konieczne są też warzywa: marchew, cebula, czosnek, pieczarki. Mięso dusi się ponad 3 godziny, by osiągnąć niesamowitą miękkość i niepowtarzalny smak.

Pyszny sposób na rybkę. Nuggetsy z dorsza z sosem słodko-kwaśnym

Ratatuj

Tak, to samo, które przygotował szczurek w bajce wyprodukowanej przez Pixar i Walt Disney Pictures. Danie powstaje z samych warzyw: bakłażana, cukinii, papryki, pomidorów i cebuli. Doprawia się je ziołami prowansalskimi i czasami dodaje wino. Ratatuj może stanowić samodzielny posiłek albo dodatek do dań mięsnych.

Placek lotaryński, czyli quiche lorraine

Można go jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Quiche lorraine przypomina swoim smakiem tartę. Jest to danie na bazie kruchego ciasta z wytrawnym nadzieniem złożonym z boczku, szynki, jajek, śmietany i sera. Czasami spotyka się w nim także warzywa, np. cebulę.

Sałatka z kozim serem

Sałatka ta występuje w różnych wersjach i z różnymi dodatkami. Jej podstawą jest jednak charakterystyczne podawanie koziego sera. Nie miesza się go razem ze wszystkimi składnikami. Jest on podgrzewany i podawany na ciepło na grzankach położonych na wierzchu sałatki.

Mule, czyli małże

We Francji mule jada się pod każdą postacią i w każdej ilości – szczególnie na północy kraju. Najbardziej tradycyjne przygotowywane są na białym winie z dodatkiem posiekanej cebulki i pieprzu. Można jednak spotkać małże w sosie prowansalskim, pomidorowym, z curry, serami, calvadosem. Należy pamiętać, że surowe małże powinny być zawsze zamknięte. Otwierają się dopiero po obróbce termicznej.

Creme brulee
© 123RF

Creme brulee

Jeden z najpopularniejszych deserów kuchni francuskiej. Jest to krem waniliowy przygotowywany na bazie śmietanki, żółtek i cukru. Dodaje się do niego laskę wanilii, a czasami nawet czekoladę albo owoce. Najlepiej smakuje podawany w kokilkach, kiedy krem jest schłodzony, a na powierzchni mamy skarmelizowany jeszcze ciepły cukier.

Foie gras

Przystawka rarytas, czyli pasztet albo mus z kaczych i gęsich wątróbek podawany na kanapkach albo po prostu w plastrach. Serwuje się go na ciepło.

Ślimaki

To luksusowa przystawka Francuzów. Najbardziej popularne są ślimaki po burgundzku, czyli z masłem ziołowo-czosnkowym. Można jednak spotkać też smażone albo grillowane. Co ciekawe, ślimaki po obróbce termicznej są stosunkowo twarde i raczej bez smaku. To zioła i inne przyprawy nadają im wyjątkowego charakteru.

Crepes, czyli naleśniki

Te francuskie naleśniki charakteryzują się przede wszystkim tym, że są cieniutkie, mają kruche brzegi i najczęściej są podawane na słodko. Można je spotkać we wszystkich francuskich restauracjach, a nawet w fast foodach. Te z czekoladą albo syropem pomarańczowym są najbardziej lubiane przez turystów.

Dania francuskiej kuchni można samodzielnie przygotować w domu, jednak warto spróbować oryginałów, jeśli mamy możliwość podróżowania po tym pięknym kraju.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja