Ratatuj i inne dania kuchni francuskiej

Kuchnia francuska cieszy się popularnością na całym świecie. Jest lekka, różnorodna i zdrowa, gdyż bogata w warzywa i owoce morza. Niektórych dań wręcz nie wypada nie znać, nawet jeśli nie miało się przyjemności bycia we Francji. Jakie potrawy są najbardziej charakterystyczne dla tego kraju i które warto spróbować?

GulaszRatatuj - francuski odpowiednik wegierskiego leczo
Źródło zdjęć: © 123RF

Zupa cebulowa

To jedno z najpopularniejszych francuskich dań. Jest gęsta i aromatyczna o lekko słodkim posmaku. Podaje się ją zapieczoną z serem wraz z grzankami. Wszystko to sprawia, że jest bardzo sycąca. Do jej przygotowania wystarczy cebula, bulion, białe wino, masło, ser i czerstwa bagietka.

Francuskie tosty

Są to kanapki podawane najczęściej na śniadanie albo lunch. Zapieka się je z serem ementaler albo gruyere w piekarniku lub smaży na patelni. Dzieli się je na Croque Madame oraz Croque Monsieur. Te pierwsze mają w środku sadzone jajko, a drugie szynkę. Czasami wcześniej macza się je w rozbełtanym jajku.

Wołowina po burgundzku

Okazuje się, że kuchnia francuska to nie tylko mule i ostrygi, ale też czerwone mięso. Wołowina po burgundzku to długo gotowane kawałki mięsa w aromatycznym sosie. Gulasz powstaje na bazie wołowiny, czerwonego wina i bulionu. Konieczne są też warzywa: marchew, cebula, czosnek, pieczarki. Mięso dusi się ponad 3 godziny, by osiągnąć niesamowitą miękkość i niepowtarzalny smak.

Pyszny sposób na rybkę. Nuggetsy z dorsza z sosem słodko-kwaśnym

Ratatuj

Tak, to samo, które przygotował szczurek w bajce wyprodukowanej przez Pixar i Walt Disney Pictures. Danie powstaje z samych warzyw: bakłażana, cukinii, papryki, pomidorów i cebuli. Doprawia się je ziołami prowansalskimi i czasami dodaje wino. Ratatuj może stanowić samodzielny posiłek albo dodatek do dań mięsnych.

Placek lotaryński, czyli quiche lorraine

Można go jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Quiche lorraine przypomina swoim smakiem tartę. Jest to danie na bazie kruchego ciasta z wytrawnym nadzieniem złożonym z boczku, szynki, jajek, śmietany i sera. Czasami spotyka się w nim także warzywa, np. cebulę.

Sałatka z kozim serem

Sałatka ta występuje w różnych wersjach i z różnymi dodatkami. Jej podstawą jest jednak charakterystyczne podawanie koziego sera. Nie miesza się go razem ze wszystkimi składnikami. Jest on podgrzewany i podawany na ciepło na grzankach położonych na wierzchu sałatki.

Mule, czyli małże

We Francji mule jada się pod każdą postacią i w każdej ilości – szczególnie na północy kraju. Najbardziej tradycyjne przygotowywane są na białym winie z dodatkiem posiekanej cebulki i pieprzu. Można jednak spotkać małże w sosie prowansalskim, pomidorowym, z curry, serami, calvadosem. Należy pamiętać, że surowe małże powinny być zawsze zamknięte. Otwierają się dopiero po obróbce termicznej.

Creme brulee
© 123RF

Creme brulee

Jeden z najpopularniejszych deserów kuchni francuskiej. Jest to krem waniliowy przygotowywany na bazie śmietanki, żółtek i cukru. Dodaje się do niego laskę wanilii, a czasami nawet czekoladę albo owoce. Najlepiej smakuje podawany w kokilkach, kiedy krem jest schłodzony, a na powierzchni mamy skarmelizowany jeszcze ciepły cukier.

Foie gras

Przystawka rarytas, czyli pasztet albo mus z kaczych i gęsich wątróbek podawany na kanapkach albo po prostu w plastrach. Serwuje się go na ciepło.

Ślimaki

To luksusowa przystawka Francuzów. Najbardziej popularne są ślimaki po burgundzku, czyli z masłem ziołowo-czosnkowym. Można jednak spotkać też smażone albo grillowane. Co ciekawe, ślimaki po obróbce termicznej są stosunkowo twarde i raczej bez smaku. To zioła i inne przyprawy nadają im wyjątkowego charakteru.

Crepes, czyli naleśniki

Te francuskie naleśniki charakteryzują się przede wszystkim tym, że są cieniutkie, mają kruche brzegi i najczęściej są podawane na słodko. Można je spotkać we wszystkich francuskich restauracjach, a nawet w fast foodach. Te z czekoladą albo syropem pomarańczowym są najbardziej lubiane przez turystów.

Dania francuskiej kuchni można samodzielnie przygotować w domu, jednak warto spróbować oryginałów, jeśli mamy możliwość podróżowania po tym pięknym kraju.

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia