Ratatuj i inne dania kuchni francuskiej

Kuchnia francuska cieszy się popularnością na całym świecie. Jest lekka, różnorodna i zdrowa, gdyż bogata w warzywa i owoce morza. Niektórych dań wręcz nie wypada nie znać, nawet jeśli nie miało się przyjemności bycia we Francji. Jakie potrawy są najbardziej charakterystyczne dla tego kraju i które warto spróbować?

GulaszRatatuj - francuski odpowiednik wegierskiego leczo
Źródło zdjęć: © 123RF

Zupa cebulowa

To jedno z najpopularniejszych francuskich dań. Jest gęsta i aromatyczna o lekko słodkim posmaku. Podaje się ją zapieczoną z serem wraz z grzankami. Wszystko to sprawia, że jest bardzo sycąca. Do jej przygotowania wystarczy cebula, bulion, białe wino, masło, ser i czerstwa bagietka.

Francuskie tosty

Są to kanapki podawane najczęściej na śniadanie albo lunch. Zapieka się je z serem ementaler albo gruyere w piekarniku lub smaży na patelni. Dzieli się je na Croque Madame oraz Croque Monsieur. Te pierwsze mają w środku sadzone jajko, a drugie szynkę. Czasami wcześniej macza się je w rozbełtanym jajku.

Wołowina po burgundzku

Okazuje się, że kuchnia francuska to nie tylko mule i ostrygi, ale też czerwone mięso. Wołowina po burgundzku to długo gotowane kawałki mięsa w aromatycznym sosie. Gulasz powstaje na bazie wołowiny, czerwonego wina i bulionu. Konieczne są też warzywa: marchew, cebula, czosnek, pieczarki. Mięso dusi się ponad 3 godziny, by osiągnąć niesamowitą miękkość i niepowtarzalny smak.

Pyszny sposób na rybkę. Nuggetsy z dorsza z sosem słodko-kwaśnym

Ratatuj

Tak, to samo, które przygotował szczurek w bajce wyprodukowanej przez Pixar i Walt Disney Pictures. Danie powstaje z samych warzyw: bakłażana, cukinii, papryki, pomidorów i cebuli. Doprawia się je ziołami prowansalskimi i czasami dodaje wino. Ratatuj może stanowić samodzielny posiłek albo dodatek do dań mięsnych.

Placek lotaryński, czyli quiche lorraine

Można go jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Quiche lorraine przypomina swoim smakiem tartę. Jest to danie na bazie kruchego ciasta z wytrawnym nadzieniem złożonym z boczku, szynki, jajek, śmietany i sera. Czasami spotyka się w nim także warzywa, np. cebulę.

Sałatka z kozim serem

Sałatka ta występuje w różnych wersjach i z różnymi dodatkami. Jej podstawą jest jednak charakterystyczne podawanie koziego sera. Nie miesza się go razem ze wszystkimi składnikami. Jest on podgrzewany i podawany na ciepło na grzankach położonych na wierzchu sałatki.

Mule, czyli małże

We Francji mule jada się pod każdą postacią i w każdej ilości – szczególnie na północy kraju. Najbardziej tradycyjne przygotowywane są na białym winie z dodatkiem posiekanej cebulki i pieprzu. Można jednak spotkać małże w sosie prowansalskim, pomidorowym, z curry, serami, calvadosem. Należy pamiętać, że surowe małże powinny być zawsze zamknięte. Otwierają się dopiero po obróbce termicznej.

Creme brulee
© 123RF

Creme brulee

Jeden z najpopularniejszych deserów kuchni francuskiej. Jest to krem waniliowy przygotowywany na bazie śmietanki, żółtek i cukru. Dodaje się do niego laskę wanilii, a czasami nawet czekoladę albo owoce. Najlepiej smakuje podawany w kokilkach, kiedy krem jest schłodzony, a na powierzchni mamy skarmelizowany jeszcze ciepły cukier.

Foie gras

Przystawka rarytas, czyli pasztet albo mus z kaczych i gęsich wątróbek podawany na kanapkach albo po prostu w plastrach. Serwuje się go na ciepło.

Ślimaki

To luksusowa przystawka Francuzów. Najbardziej popularne są ślimaki po burgundzku, czyli z masłem ziołowo-czosnkowym. Można jednak spotkać też smażone albo grillowane. Co ciekawe, ślimaki po obróbce termicznej są stosunkowo twarde i raczej bez smaku. To zioła i inne przyprawy nadają im wyjątkowego charakteru.

Crepes, czyli naleśniki

Te francuskie naleśniki charakteryzują się przede wszystkim tym, że są cieniutkie, mają kruche brzegi i najczęściej są podawane na słodko. Można je spotkać we wszystkich francuskich restauracjach, a nawet w fast foodach. Te z czekoladą albo syropem pomarańczowym są najbardziej lubiane przez turystów.

Dania francuskiej kuchni można samodzielnie przygotować w domu, jednak warto spróbować oryginałów, jeśli mamy możliwość podróżowania po tym pięknym kraju.

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy