Trwa ładowanie...
d2kp8k6
oprac. Katarzyna Gileta

Łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przepis

Dla ryby zawsze znajdzie się miejsce na świątecznym stole. W końcu to element naszej tradycji i symbol chrześcijaństwa. Nie musimy jednak wybierać karpia, swobodnie możemy postawić na inny, dobrze znany gatunek. My szczególnie polecamy łososia, który pokryty sosem na bazie świeżego szpinaku i suszonych pomidorów stworzy danie w iście świątecznej odsłonie.

d2kp8k6
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Okazja:
Orchidea Creative Group
Źródło: Orchidea Creative Group
Składniki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 160 g młodego szpinaku np. Eisberg
  • 5 suszonych pomidorów + kilka do dekoracji
  • 3 filety z łososia
  • sól i pieprz
  • słodka papryka
  • 1 cytryna (3 łyżeczki soku + do dekoracji plasterki i starta skórka z cytryny)
Przepis
  • Łososia opłukać, osuszyć, odciąć skórkę. Filety natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką, skropić sokiem z cytryny.
  • Po kilkunastu minutach ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Wyjąć po ok. 15 minutach.
  • W międzyczasie przygotować szpinak. Na patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone. Odczekać chwilę, wsypać szpinak.
  • Gdy straci objętość, dodać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Całość zagotować, do momentu, aż śmietanka zgęstnieje.
  • Wyjąć łososia z piekarnika i polać szpinakiem. Posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami i startą skórką z cytryny. Udekorować plastrami cytryny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d2kp8k6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2kp8k6
d2kp8k6
d2kp8k6
d2kp8k6
Więcej tematów
d2kp8k6