Łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Dla ryby zawsze znajdzie się miejsce na świątecznym stole. W końcu to element naszej tradycji i symbol chrześcijaństwa. Nie musimy jednak wybierać karpia, swobodnie możemy postawić na inny, dobrze znany gatunek. My szczególnie polecamy łososia, który pokryty sosem na bazie świeżego szpinaku i suszonych pomidorów stworzy danie w iście świątecznej odsłonie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Okazja: |
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- 160 g młodego szpinaku np. Eisberg
- 5 suszonych pomidorów + kilka do dekoracji
- 3 filety z łososia
- sól i pieprz
- słodka papryka
- 1 cytryna (3 łyżeczki soku + do dekoracji plasterki i starta skórka z cytryny)
- Łososia opłukać, osuszyć, odciąć skórkę. Filety natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką, skropić sokiem z cytryny.
- Po kilkunastu minutach ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Wyjąć po ok. 15 minutach.
- W międzyczasie przygotować szpinak. Na patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone. Odczekać chwilę, wsypać szpinak.
- Gdy straci objętość, dodać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Całość zagotować, do momentu, aż śmietanka zgęstnieje.
- Wyjąć łososia z piekarnika i polać szpinakiem. Posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami i startą skórką z cytryny. Udekorować plastrami cytryny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze