Łosoś z grilla plus warzywa.Takiego jeszcze nie jadłeś
Pyszna i prosta propozycja w cyklu "Ryba na piątek". Łosoś z grilla z warzywami jest daniem, które każdy będzie w stanie przygotować samemu w domu bez żadnych problemów. Wystarczy rozgrzany grill (lub piekarnik) i kilka pysznych składników. Samo danie jest klasycznym połączeniem genialnej ryby i delikatnych warzyw, które podczas grillowania stają się lekko słodkie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Na rozgrzanym grill ułóż łososia oraz warzywa. Grilluj z obu stron przez kilkanaście minut, pod koniec posypując danie odrobiną soli. W przypadku ryby najpierw lepiej zacząć grillować od strony mięsa, a potem przewrócić od strony skóry. Potrawę podałam z chrupiącą rukolą i radicchio oraz odrobiną oliwy (jako dodatek do warzyw) i soku z cytryny (jako dodatek do ryby) do smaku.
Sugestie: jeśli nie posiadasz grilla, danie możesz przyrządzić również w piekarniku. Cukinię możesz zastąpić bakłażanem lub też dodać kilka jego talarków do dania. Sok z cytryny możesz zastąpić odrobiną octu winnego, jabłkowego lub cytrynowego.
Zobacz także: najlepsze domowe cheeseburgery
Zobacz wideo: jak rozpoznać świeżą rybę?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze