Lisner nie używa już jaj z chowu klatkowego! Odpowiedzialna decyzja producenta past i sałatek
Metody stosowane w produkcji żywności i wybór surowców mają ogromne znaczenie nie tylko dla zdrowia i samopoczucia ludzi. Kształtują też los zwierząt i oddziałują na środowisko naturalne. Dlatego decyzja firmy Lisner o całkowitej rezygnacji z wykorzystywania w swoich produktach jaj pochodzących z chowu klatkowego jest ważnym krokiem i dobrą wiadomością dla wszystkich świadomych konsumentów. Sprawdź, dlaczego marka poszła w tym kierunku i przekonaj się, że produkty Lisner będą teraz jeszcze bardziej JAJlepsze!
Sałatki i pasty jajeczne: doskonały smak, ekologiczne podejście
Sałatka warzywna z jajkiem, pastella jajeczna ze szczypiorkiem czy pastella jajeczna z kurkami to produkty, które od lat cieszą Polaków pysznym smakiem. Ich wybór to pewnik, który pozwala stworzyć atrakcyjny, a jednocześnie prosty posiłek dosłownie w kilka chwil.
Od teraz kupując je, możesz dodatkowo cieszyć się świadomością odpowiedzialności społecznej, która wyróżnia ich producenta. Lisner podjął bowiem decyzję o rezygnacji z wykorzystania jaj z chowu klatkowego we wszystkich swoich wyrobach. Tym samym wyznacza nowe trendy dla producentów żywności, promując etyczne podejście, świadome ekologicznych aspektów działalności w branży spożywczej.
Wycofanie jaj klatkowych: dlaczego to takie ważne?
Chów klatkowy nie zapewnia kurom optymalnych warunków życia. Jak pokazały badania Biostatu przeprowadzone w 2022 roku, Polacy są coraz bardziej świadomi tych faktów i chcą kupować produkty, które nie mają w składzie jaj pochodzących z chowu klatkowego.
78,5% badanych zadeklarowało, że istotna dla nich jest informacja o warunkach hodowli kur. A ponad 70% naszych rodaków zdecydowałoby się na produkty z jajami bezklatkowymi, gdyby na etykiecie znajdowała się informacja o warunkach chowu. Lisner wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom.
Zmiana na lepsze i ochrona środowiska
Lisner jest firmą, która stawia na wysoce etyczną i ekologiczną postawę. Jej zarząd zdaje sobie sprawę ze znaczenia sposobu chowu kur dla środowiska naturalnego, a także coraz wyższej świadomości klientów, którzy chcą popierać to, co dobre dla klimatu. Greta Krzyżek – Malska, Marketing Manager Salads&Spreads Category w Lisner, wyjaśnia:
Wprowadzona zmiana to krok milowy w strategii odpowiedzialności społecznej i środowiskowej naszej marki. Jako firma, której bliskie są wartości zrównoważonego rozwoju, zdajemy sobie sprawę, że nasze decyzje mają wpływ nie tylko na konsumentów, ale również na środowisko i dobrostan zwierząt. Pragniemy oferować produkty, które są zgodne z oczekiwaniami współczesnych konsumentów, a jednocześnie wspierają bardziej etyczne i ekologiczne praktyki w rolnictwie. To zobowiązanie wobec przyszłych pokoleń oraz wyraz naszej troski o jakość i odpowiedzialność na każdym etapie produkcji.
A jak komentuje Krzysztof Badowski (partner Zarządzający Strategy&, doradca strategiczny, operacyjny i transakcyjny w branży FMCG i retail, lider centrum kompetencyjnego dóbr konsumenckich i handlu detalicznego w regionie Europy Centralno-Wschodniej):
Rezygnacja z chowu klatkowego to ważny krok w realizacji strategii ESG (Environmental, Social and Corporate Governance), które stają się standardem w branży spożywczej. Firmy, takie jak Lisner, pokazują, że podnoszenie jakości produktów i dbałość o środowisko mogą iść w parze. Takie działania budują zaufanie konsumentów i pozytywnie wpływają na całą branżę.
Prof. dr hab. Piotr Szeleszczuk, specjalista w zakresie chorób drobiu i były kierownik Katedry Patologii Diagnostyki Weterynaryjne Instytutu Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie, tak mówi o postawie producenta sałatek i past jajecznych:
Decyzja Lisner dotycząca zmiany jakości jaj wpisuje się w założenia strategii 3E – ekologii, etyki i ekonomii, zrównoważonej produkcji drobiarskiej łącząc ją z realizacją koncepcji One Health.
Szczęśliwe kury, zadowoleni konsumenci
Cytowany wcześniej Prof. dr hab. Piotr Szeleszczuk zauważa także, że sposób chowu kur wpływa nie tylko na jakość życia tych zwierząt, ale pośrednio i ludzi:
Dobrostan kur to wartość nadrzędna, jeśli chodzi o jakość jaj w obecnych czasach. Zwykło się mówić, że szczęśliwa kura to szczęśliwe jajo, a szczęśliwe jajo, to szczęśliwy człowiek.
Zależy Ci na wysokiej jakości żywności, którą spożywasz, a przy tym chcesz mieć poczucie, że nie szkodzisz zwierzętom ani środowisku? Wybieraj produkty Lisner, które są teraz jeszcze bardziej JAJlepsze.
WP Kuchnia na: