Sos curry. Jak go przygotować?
Domowy sos curry to bardzo uniwersalny dodatek do wielu dań. Świetnie smakuje zarówno z mięsem i ryżem. Można o także podać do surowych lub grillowanych warzyw, owoców morza, a nawet kanapek.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia indyjska
- Kategoria przepisów: Sosy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mąkę przesiać. Masło stopić w rondelku, dodać curry i przesianą mąkę, wymieszać, podgrzewać mieszając przez kilka minut, ale nie rumienić.
- Do podgrzanej zaprawki dolewać stopniowo mleko, mieszając trzepaczką, i podgrzewać na wolnym ogniu, doprowadzić do zawrzenia.
- Zagęszczony sos wymieszać ze słodką śmietanką, podgrzać raz jeszcze do zawrzenia, odstawić, przyprawić do smaku solą, odrobiną pieprzu i sokiem z cytryny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl