Sos curry. Jak go przygotować?
Domowy sos curry to bardzo uniwersalny dodatek do wielu dań. Świetnie smakuje zarówno z mięsem i ryżem. Można o także podać do surowych lub grillowanych warzyw, owoców morza, a nawet kanapek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- Mąkę przesiać. Masło stopić w rondelku, dodać curry i przesianą mąkę, wymieszać, podgrzewać mieszając przez kilka minut, ale nie rumienić.
- Do podgrzanej zaprawki dolewać stopniowo mleko, mieszając trzepaczką, i podgrzewać na wolnym ogniu, doprowadzić do zawrzenia.
- Zagęszczony sos wymieszać ze słodką śmietanką, podgrzać raz jeszcze do zawrzenia, odstawić, przyprawić do smaku solą, odrobiną pieprzu i sokiem z cytryny.
Przepis dodał użytkownik suzume
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze