Sos curry. Jak go przygotować?

Domowy sos curry to bardzo uniwersalny dodatek do wielu dań. Świetnie smakuje zarówno z mięsem i ryżem. Można o także podać do surowych lub grillowanych warzyw, owoców morza, a nawet kanapek.

Sos curry. Jak go przygotować?Sos curry. Jak go przygotować?

Składniki

  • 1 szklanka rosołu z drobiu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka curry
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka śmietanki
  • sól
  • pieprz

Przepis

  • Mąkę przesiać. Masło stopić w rondelku, dodać curry i przesianą mąkę, wymieszać, podgrzewać mieszając przez kilka minut, ale nie rumienić.
  • Do podgrzanej zaprawki dolewać stopniowo mleko, mieszając trzepaczką, i podgrzewać na wolnym ogniu, doprowadzić do zawrzenia.
  • Zagęszczony sos wymieszać ze słodką śmietanką, podgrzać raz jeszcze do zawrzenia, odstawić, przyprawić do smaku solą, odrobiną pieprzu i sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne