Liście babki lancetowatej w cieście. Chrupiąca przekąska
Babka lancetowata, inaczej wąskolistna, ma bardzo przyjemny, raczej łagodny smak. Liście babki da się wykorzystać do przygotowania zup, sosów, sałatek, serków, a smażone w cieście są jednym z najsmaczniejszych dań z chwastów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 2 pęczki młodych liści babki lancetowatej
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- 500 ml mleka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- olej do smażenia
- Wszystkie składniki poza babką zmiksować na dość rzadkie ciasto.
- Liście umyć i osuszyć. Całkowicie zanurzać je w cieście i smażyć na średnim ogniu. Podawać jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.
Wersja wegańska:
- Do przygotowania ciasta użyć wody albo mleka owsianego lub migdałowego.
Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie w książce Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Pyszne chwasty. 142 przepisy na dania z chwastów"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze