Trwa ładowanie...
d4j32a5

Liście babki lancetowatej w cieście. Chrupiąca przekąska

Przepis

Babka lancetowata, inaczej wąskolistna, ma bardzo przyjemny, raczej łagodny smak. Liście babki da się wykorzystać do przygotowania zup, sosów, sałatek, serków, a smażone w cieście są jednym z najsmaczniejszych dań z chwastów.

d4j32a5
2.1
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 2 pęczki młodych liści babki lancetowatej
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Przepis
  • Wszystkie składniki poza babką zmiksować na dość rzadkie ciasto.
  • Liście umyć i osuszyć. Całkowicie zanurzać je w cieście i smażyć na średnim ogniu. Podawać jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.

Wersja wegańska:

  • Do przygotowania ciasta użyć wody albo mleka owsianego lub migdałowego.

Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie w książce Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Pyszne chwasty. 142 przepisy na dania z chwastów"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Liście babki lancetowatej w cieście. Chrupiąca przekąska
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
4
Share
d4j32a5
d4j32a5
d4j32a5
d4j32a5
d4j32a5
Więcej tematów
d4j32a5